Данните на 60 млн. банкови клиенти в Русия - на черния пазар

"Комерсант": Подозират се умишлени действия на служител
Обновена: 4 окт 2019 12:06 | 3 окт 2019 10:13, Елка Василева
8
Данните на 60 млн. банкови клиенти в Русия - на черния пазар
Снимка: архив, Reuters

Изтекли данни за 60 милиона издадени в Русия кредитни карти се озоваха в открит достъп, пише в. "Комерсант". Изданието се позовава на Ашот Оганесян, основател на компанията за кибернетична сигурност "ДивайсЛок".

По данни на вестника, цитиран от ТАСС, изтичането вероятно засяга интересите на клиенти на руската "Сбербанк", чиито подробни лични и финансови данни са били качени през август в интернет - на специален форум, блокиран от федералната служба Роскомнадзор.

Оганесян заявява, че е проверил 240 записа от базата и "може да потвърди, че те съдържат данни за реални хора с картови сметки в "Сбербанк".

Продавачи на крадените данни уточняват според вестника, че това са сведения за 60 милиона карти - както валидни, така и закрити. В момента банката има около 18 милиона активни карти, посочва "Комерсант", цитиран от БТА. Според експерти на изданието това е най-мащабното изтичане на данни в руския банков сектор досега.

Самата "Сбербанк" съобщила за "Комерсант", че злосторниците не могат да използват крадената информация, за да точат пари от карти на клиенти, защото в нея липсват необходимите кодове, а всяка транзакция без показване на картата трябва да бъде потвърдена с есемес парола.

По повод публикациите в руските медии за изтичане на информация за кредитни карти на Сбербанк от банката потвърждават в съобщение във Facebook, че наистина в интернет са изтекли технически данни за кредитни карти. За момента е потвърдено изтичане на данни от кредитни карти на 200 клиенти. Информацията за възможен по-голям мащаб на изтичане на данни се проверява от службата за сигурност и за момента не се потвърждава, се казва в съобщението на банката във Facebook.

Средствата по кредитните карти на всички клиенти на банката, включително и тези, чиито данни са оказали в интернет, са в безопасност, заявява банката. Изтеклата информация не позволява на престъпници да откраднат каквото и да е: там няма CVV кодове, пароли и кодове. От банката посочват още, че се провежда вътрешно разследване. Основната версия са престъпни действия на един от малцината сътрудници с права на администратор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
1
 
! Отговори
ненужен преди 4 години
Очевидно Путин не може да се справя. Всеки ден четем за някоя изцепка на руснаците.
4
0
 
2
 
! Отговори
смех преди 4 години
Сигурно някоя рускиня се е оженила за някой българин.Какво стана с оня *** дето беше писал до медиите?
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега с техните камъни по тяхната глава!Ха ха!Другия път като решат да се гаврят с нас да си помислят.
2
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"... подробни лични и финансови данни са били качени през август в интернет на специален форум, блокиран от федералната служба Роскомнадзор."---------------------------Данните са били качени през АВГУСТ на специален форум, който своевременно е бил блокиран от федералната служба Роскомнадзор. Федералната служба Роскомнадзор си е свършила работата, не като нашите "специалисти".
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оставка на Путин!