Москва: Куба винаги може да разчита на руската подкрепа

Медведев на посещение в Куба в критичен за нея момент
4 окт 2019 08:40, Елка Василева
35
Москва: Куба винаги може да разчита на руската подкрепа
Дмитрий Медведев и Мигел Диас-Канел. Снимка: Reuters

Руският премиер Дмитрий Медведев обеща на Куба, че винаги може да разчита на подкрепата на Русия. Той направи това по време на визита в островна страна, преживяваща криза с горивата, свързана с американските санкции, предаде Франс прес.

"Куба е важен за Русия икономически партньор в Латинска Америка", каза Медведев. "С президента Мигел Диас-Канел решихме да засилим нашето стратегическо сътрудничество", допълни той и представи серия от сключени споразумения в областта на науката, митата, ядрената медицина и железопътния отрасъл.

От своя страна Диас-Канел обяви, че ще посети Москва в края на месеца за среща с руския си колега Владимир Путин.

Още по темата

Визитата на Медведев е в критичен за Куба момент. Страната страда от недостиг на гориво, след като Вашингтон въведе санкции срещу корабите, пренасящи петрол от Венецуела, основен доставчик на суровината за Куба.

Дмитрий Медведев определи това като истинска икономическа блокада.

САЩ, които от 1962 г. са наложили ембарго на Куба, обвиняват Хавана, че оказва военна подкрепа на правителството на венецуелския президент Николас Мадуро.

Солидарността на Русия, чийто външен министър Сергей Лавров посети Куба през юли, както и тази на Китай, са добре дошли за страната.

Русия, както изглежда, се завръща в Куба с търговски обмен, увеличил се с 34 процента миналата година, на 388 милиона долара. Очаква се той да се доближи тази година до 500 милиона долара, казва руският вицепремиер Юрий Борисов.

Москва е трети търговски партньор на Куба след ЕС и Китай. Русия отпусна на Куба заем от 40 милиона долара, за да модернизира военната си промишленост, обяви план за инвестиции в размер на един милиард долара до 2030 г. за обновяване на железопътните трасета на островната страна и сключи споразумения в областта на ядрената енергетика за граждански цели и на киберсигурността.

По време на визитата в Хавана Медведев посети и сградата на хаванския капитолий, чийто златен купол се реставрира с руско финансиране, допълва Ройтерс, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
7
 
3
 
! Отговори
уф! преди 4 години
Тя една подкрепа . . .Ако не бяха руснаците, Куба нямаше да бъде в това окаяно състояние.
30
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прибраха златото на Венецуела.Сега ще вземат и златния резерв на Кубинците на отговорно пазене.После и Венецуела и Куба ще им бъдат "вечно благодарни"
29
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Куба живеят по добре от нас.
28
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименПРАВ СИ, С ТАКИВА БРАТЯ НЕ ИМ ТРЯБВАТ ВРАГОВЕ.
27
5
 
5
 
! Отговори
До 29 преди 4 години
Върви да бухаш и недей да разсъждаваш! Не ти се отдава!
26
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 26Тоест, понеже малоумното БКП раздавало пари на всички, затова нямало проблем *** да ни взимат златото под дулото на пушките? Това ли се опита да кажеш другарю? Няма по жалка *** от вас к0мунделите.
25
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен каскетпий си хапчетата момче, само една Италия има доста по-голяма икономика от Просията.
24
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонименрушняците взеха златото 1944г. да го "пазят". И го опазиха точно като предишния грабеж след руско-турската. Само два пъти са ни помагали да се оттървем от него. Та така и с помощта за Куба.
23
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
''трети търговски партньор след ЕС и Китай"Как да го разбираме? Че ЕС е една държава? Че ЕС като цяло е с икономика колкото Русия? Което е напълно реално, ако се отчита по стойност, а а не по местна цена, приравнено към курса на долара.
22
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много добре. Възстановява се старото и ползотворно сътрудничество, така безсрочната американска блокада няма да постигне целта си.
21
11
 
8
 
! Отговори
lol преди 4 години
хубаво е да си останат така държавите като С. Корея, Куба, Венецуела с руска подкрепа - все подкрепящи се гладуващи режими без грам човешки права, за да са за пример на бързозабравящия българин какво беше преди. Та те са си една машина на времето
20
1
 
0
 
! Отговори
tsvetan lazarov spas преди 4 години
marikita trankilio
19
1
 
3
 
! Отговори
Антиджендар преди 4 години
Азмразявибезплатно
18
4
 
8
 
! Отговори
До 14 преди 4 години
Е, не всеки може да пише срещу заплащане от козяк като тебе, нали ?
17
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Куба е плацдарм за миролюбива просия! Иначе за кубинците не им пука особено. Дори никак
16
4
 
2
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
До СТРАНДЖАТАПЛАВАТ бе, сухоземен мишок.Като им потъне коритото, тогава плуват.
15
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От тази руска подкрепа кубинците вече 60 години ядат листата и клоните на бананите!Руска подкрепа- видяхме я и у нас, обираха ни всичко за стотинки, но първо започнаха със златото в банката 1944г!
14
11
 
7
 
! Отговори
До 3 преди 4 години
Не че сме цъфнали тук, но гледай реално. Нещо горива ли няма? Може би ***? Или пък имаш 50 годишна кола? Не можеш да ходиш на почивка навън? Или да работиш навсякъде по света? Ако ти конкретно живееш по-зле от кубинците може би е време се стягаш или гръмнеш. Но не слагай всички ни на твоята черга.
13
1
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
До TotenkopfЕ те руснаците нали са по назад та се учат още и кавото направят САЩ и те същото Нали от Украйна гледат
12
10
 
21
 
! Отговори
От провинциата преди 4 години
Какви разбирачи само се изявяват тука след сутрешна "доза" ! Куба била зле, Русия зле а не видят извън скапаната софия какъв е тежък живота в българия. От такива всезнайковци вече има само подобие на държава. Затома мразя софия.