Бившият пехотинец Пол Уилън – шпионин или заложник на Русия?

17 окт 2019 07:10, Нели Христова
37
Бившият пехотинец Пол Уилън – шпионин или заложник на Русия?
Снимки: Reuters

Преди около десет месеца руските власти арестуват Пол Уилън – бивш американски пехотинец с ирландско и канадско гражданство. Според полицията, той е хванат на местопрестъплението, пълно с руски държавни тайни. Според адвокатите и семейството му доказателства няма.

Самият Уилън твърди, че негов приятел, който работи за руските тайни служби, го е предал.

От декември миналата година до сега въпросът е само един - шпионин или заложник е Пол Уилън?

„Един човек се появи в стаята ми и сложи нещо в джоба ми и след това бях арестуван“, казва Уилън по време на делото срещу себе си, след като журналист на BBC го пита какво точно се е случило по време на задържането му.

“Този човек работи за Федералната служба по сигурност на Русия. Познавам го от 10 години“, допълва той.

Външният министър на Русия твърди, че Уилън е хванат с достатъчно доказателства. Но неговото семейство, което живее във Великобритания, твърди, че той е невинен.

„Това е глупаво. Наистина глупаво, казва братовчед му Марк Уилън пред BBC. - Веднага се сещаш за нещо от сорта на Джеймс Бонд, защото такива неща се случват във филмите. Това не е братовчед ми. Това не е Пол. Това не е той.“

Но нека да се върнем назад във времето.

Датата е 27 януари 2018 г. Пол Уилън е в Москва за кратка ваканция. През годините той посещава Русия много пъти и има приятели в страната, с които се е запознал чрез социалните мрежи. В този ден един от тях го посреща на летището. Както винаги Пол публикува снимки в Instagram пред Кремъл и други забележителности в града. На кадри, които семейството на Уилън притежава, се вижда и мъжа, който взима Пол от летището. BBC не разкриват лицето му, той като според американеца, приятелят му работи за Федералните служби на Русия.

Този януари мъжът кани Уилън в своя дом. Те се качват на влак и пътуват в продължение на два часа докато не стигат Сергиев Посад, където се намира един от най-красивите манастири в страната. Естествено, Пол публикува снимки на красивата забележителност в социалните си мрежи. През цялото време федералният служител е негов гид и домакин. Пол дори извежда кучето му на разходка.

Тъй като това все още е действащо разследване за шпионаж, много от фактите са засекретени. Но това, което се случва в Сергиев Посад е основополагащо за развитието на събитията по-нататък.

22 декември 2018. Пол Уилън се връща обратно в Москва. Регистрира се в хотел „Метропол“.  По думите му той бил в страната, за да присъства на сватбата на друг бивш американски пехотинец, който се женил за руско момиче. Разбира се, Уилън се свързал със стария си приятел от Сергиев Посад.

Двамата вечерят заедно на Коледа. Три дни по-късно Пол Уилън изчезва.

Той е арестуван в стая 3324 на хотел „Метропол“ за шпионаж. Малко преди това приятелят му пристига в стаята му без покана. Докато Уилън е в банята, той слага флашка в джоба на панталоните му. Пол не се усъмнява в действията му – двамата са си говорили преди това, че американецът иска снимки от пътешествието им до Сергиев Посад. Именно това си мислел, че има на флашката.

Момент по-късно Федералните служби на Русия нахлуват през вратата и арестуват Уилън по подозрения, че е получил държавни тайни.

Много хора се чудят, какво прави мъж в Русия, който има 4 паспорта от различни държави. Повечето хора, с които Пол се е срещал са също военни или служители на федералните служби. Един от тях казва пред BBC, че „ако той е шпионин, аз съм Майкъл Джексън“. Други потвърждават, че Пол бил мъж, който се интересувал от руската култура и руснаците.

„Има хора, които пътуват по целия свят и имат приятели, които са били военни. Те посещават други държави за бизнес или удоволствие. Това не ги прави шпиони. Британското правителство трябваше да предприеме действия, той е британски гражданин, но не виждам това да се случва“, коментира братовчед му.

Американците са по-активни. Дори посланикът на САЩ в Русия посещава Уилън в затвора няколко пъти. Случаят обаче опъва още повече отношенията между Русия и Запада.

Уилън сам заявява, че е политически заложник. По думите на посланика на САЩ, той е държан в продължение на почти 10 месеца, без да има доказателства срещу него.

Делото за шпионаж ще бъде подновено след няколко седмици. Ако Пол Уилън бъде признат за виновен, той може да получи до 20 години зад решетките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ех този фейбук как само запознава туристите ....
24
0
 
3
 
! Отговори
CNN ли го измисли преди 4 години
CNN ли го измисли това ..или братовчед му от Англия ????Малко преди това приятелят му пристига в стаята му без покана. Докато Уилън е в банята, той слага флашка в джоба на панталоните му. Пол не се усъмнява в действията му
23
1
 
10
 
! Отговори
Сюрреализъм преди 4 години
От ВВС питат близките му: "Шпионин ли е Пол Уилън?""Естествено, - отговарят дружно с широки усмивки близките му - та той е нашата гордост, нашият Бонд!""Джеймс - допълва срамежливо една млада близка - ах "
22
0
 
3
 
! Отговори
пенко преди 4 години
А нашето разузнаване урежда задържане само при втори паспорт -не при четвърти !?!?!?
21
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе тези една шпионска история като хората вече немогат да измислят вече,всичко все случайно се случило,случайно има 4 паспорта,случайно се запознава с руснак от ФСС,случайно му сложили флашката в панталона ама иначе се интересува от руска култура и манастири....егати глупостите дето ни заливат
20
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Приятелство с тоталитарни роби е невъзможно. Те нямат собствена воля и чувства. Това му е огромната грешка .
19
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един човек се появи в стаята ми и сложи нещо в джоба ми и след това бях арестуван, казва Уилън по време на делото срещу себе си, след като журналист на BBC го пита какво точно се е случило по време на задържането му.Ахахахах да, разбира се. Шефа на руските служби просто се е събудил една сутрин и е казал: Днеска трябва да прецакам този симпатяга. Пъхнете му в джоба една флашка с руски държавни тайни за по-весело.
18
5
 
5
 
! Отговори
TT преди 4 години
До Поручик РжевскиСамо *** може да посети Рассия повече от един път...Така че тоя независимо дали е шпионин или не,напълно заслужава да гние в руските зандани....
17
2
 
31
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 4 години
Невинен американец, просто случайно се запознава с руснак от ГРУ по фейса и започва да ходи редовно в Русия без семейството си за Коледа. Аз не вярвам да има лош американец.
16
1
 
29
 
! Отговори
Да бе преди 4 години
Да бе америкаските шпиони са добри ,а руските лоши. Това може да върви за малкото *** в българия и обитателите на *** хотел САЩ
15
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От материала не става ясно как Пол Уилън е разбрал, че приятелят му работи за руската ФСС. Още при запознанството им преди 10 години? Сам или с чужда помощ? Преди американските служби да научат за тази особеност на приятеля? Ако Уилън не е техен човек, защо нито той, нито американските служби не са направили нищо за прекратяването на тези контакти? Не са ли се сетили, че тези контакти носят риск за него?
14
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЕвропейкаЕХ АМА И ТИ- ТЕ И НАШИТЕ РУСОФИЛИ СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ОТ РУСКАТА КУЛТУРА, ТВОРЧЕСТВО- НО НА СБОРИЩАТА ИМ ИМА ЛОЗУНГИ ВЪЗХВАЛЯВАЩИ СТАЛИН, ЛЕНИН, ТРОЛЯТ ЗАЩИТАВАЙКИ АГРЕСИВНАТА РУСКА ПОЛИТИКА И НИТО ДУМА ЗА КУЛТУРАТА ИМ, А НИЕ ВСИЧКИ ПЛАЩАМЕ ПРЕЗ ФОНДА ЗА КОМПЕНСАЦИИ ОТКРАДНАТИТЕ МИЛИАРДИ ОТ КТБ, А ТЕ ЗАМИНАВАТ КЪМ МОСКВА ЗА ДА НИ ОБЪРНАТ ПОСОКАТА.
13
0
 
27
 
! Отговори
джо преди 4 години
Няма нищо необичайно , това си е цяла игра. Американците осъдиха Руския търговец на оръжие Бут. Имаше скандал относно задържането му в трета страна и репатриране в САЩ, където в момента излежава присъда. Сега ще осъдят Американеца и най - вероятно ще ги разменят в следващ етап.
12
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде, хайде, както всички много добре знаем, а и по примера на Англия, може да се обвинява и без доказателства.То и за д-р Зорге никой не е предполагал, че е бил шпиони, но е бил!
11
1
 
26
 
! Отговори
Чавдар Михов преди 4 години
Поредната статия, безкритично преведена с Гугъл преводач, и пълна с неточности, противоречия и откровени глупости.
10
2
 
30
 
! Отговори
Европейка преди 4 години
Не мисля,че служителите във ФСС си развяват по интернет къде работят.Интересувал се от руската култура.Защо не се среща с писатели,художници,музиканти,а само с военни и от службите.Нормално е семейството да го защитава,а САЩ да искат да го измъкнат.Много хора пътуват по света,но нямат четири паспорта.
9
1
 
24
 
! Отговори
Мо преди 4 години
Горкия. Много добре е знаел какво прави там. Чрез социалните мрежи се запознал с руснаци, повечето от които били военни или служители на федералните служби?!? Е това е чиста случайност! :DА приятеля му, с който се е запознал пак в социалните мрежи, бил служител на ФСБ. Ееееееее......това ако не е лош късмет. Просто не му върви в живота.
8
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи те се запознали и поддържали контакт чрез интернет, ама се наложило да пътуват до Москва, че да разменят снимки качени на флашка! Хехехех.Толкова ли не е могло да ги разменят по поща, инстаграми, фейсбуци и т.н. Живи шпиони са си били и по точно "куриери" (мулета).
7
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Русия никой не знае какво може да го сполети в следващия момент, важи и за руснаците. Но пък това им харесва.
6
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ПЕХОТИНЕЦЪТ ФАЛИРАЛ ЛИ Е БАНКА В РУСИЯ, А ИЗПРАЩАЛ ЛИ Е МИЛИАРДИ ИЗВЪН РУСИЯ...ЕХ НЯМА РАВНИ НА НАШИТЕ ШПИОНИ...ПРИ НАС НЕЩАТА СТОЯТ ТАКА- ФАЛИРАШ БАНКА, А С МИЛИАРДИТЕ ПЛАЩАШ ПРОТЕСТИ СРЕЩУ ЕВРОПА И ЕВРОСЪЮЗА, ПЛАЩАШ И НА ЕДНИ ОЛИГАРСИ БЛИЗКИ ДО КРЕМЛЯ ЗА ДА НИ ОБЪРНЕЛИ ПОСОКАТА- НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА СЕ МЕРИ С НАШИТЕ ШПИОНИ РУСОФИЛИ- ТЕ ТОВА СА ШПИОНИ, А НЕ КАТО ТОЯ ПЕХОТИНЕЦ