Русия си иска земята под обектите, нейна собственост у нас

Лавров прие поканата на Захариева да посети България
21 окт 2019 14:02, Елка Василева
395
Русия си иска земята под обектите, нейна собственост у нас
Сергей Лавров. Снимка: архив, БТА

Руският външен министър Сергей Лавров възнамерява да посети България по покана на вицепремиера и външен министър на страната Екатерина Захариева, предаде ТАСС.

"Госпожа министър любезно ме покани да направя ответна визита в България. С удоволствие и признателност приемам тази покана", каза Лавров днес след преговорите с българския си колега в Москва.

На съвместна пресконференция след преговорите между двамата министри Лавров съобщи, че Русия предава за безсрочно ползване на българската страна земята, на която е разположено българското посолство в Москва и добави, че Русия очаква аналогично действие от София.

"Предадох на колегата си документите за държавна регистрация на правото за постоянно безсрочно ползване на терена на посолството на България в Русия. Разчитаме на насрещно съдействие на нашите партньори за решаване на съответните въпроси, свързани с обектите, представляващи руска държавна собственост в България", каза Лавров.

Министърът на външните работи на Русия изрази надежда, че държавната корпорация Росатом има добри шансове в търга за възобновяване на строителството на българската АЕЦ "Белене".

Росатом е готов да участва в процедурите за избор на изпълнител за възобновяване на строителството на АЕЦ "Белене". Надяваме се на добри шансове за нашата държавна корпорация, предвид че именно тя е производител на атомните реактори и създател на технологията по този проект, каза Лавров.

Процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" бе публикувана на 22 май 2019 г. в официалния вестник на ЕС. Тя трябва да бъде завършена до 12 месеца след публикацията, припомня ТАСС, цитирана от БТА.

"Българските ни колеги ни информираха за началото на строителство на инфраструктурата за транспорт на газ по втората линия на "Турски поток". Както съобщи министър (Захариева - бел. ред.) съответната церемония с участието на премиера на България буквално се е състояла днес. Партньорите подчертаха, че работата, както и е планирано, ще бъде завършена в срок към 2020 година", каза също така Лавров.

Захариева посочи на съвместната пресконференция, че България и Русия имат големи перспективи в развитието на хранителната промишленост и увеличаването на стокообмена.

Виждам потенциал в областта на производството на хранителната промишленост, технологиите. Надявам се, че заседанието на смесената комисия по икономически и научно-технически въпроси, което се проведе във Варна на 16-17 септември, ще доведе до увеличаване на стокообмена, каза тя. Русия е сред основните външнотърговски партньори на България. През 2018 г. стокообменът между Русия и България бе 3,47 млрд. долара, припомня ТАСС.

Захариева също така изрази надежда, че ще се увеличат чартърните полети между България и Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


395
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
282
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
308Османе, знаш ли кога е построена гимназията в червена звезда?
281
0
 
6
 
! Отговори
Антон преди 4 години
"Госпожа министър любезно ме покани да направя ответна визита в България. С удоволствие и признателност приемам тази покана"В Руският език наистина няма членуване, но в Българският има!Просто за сведение :)
280
9
 
6
 
! Отговори
Ели преди 4 години
Лошо, в превод означава: както САЩ посолство, че Русия ще строи бункери т.е, не се изключва употребата на неконвенционални оръжия, ако такива бъдат разположени на територията на БГ от Инджирлик.Или БГ става мишена, лошо, много лошо.
279
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като погледнете ка картата,виждате,че площта на американското посолство в Южен парк е около три пъти по-голяма от тази на руското.
278
17
 
7
 
! Отговори
Педи Зози, преди 4 години
Ако земята не е станала руска, сега щеше да е турска, това ли искаш? След победа във война, територията е на победителят, затова се води войната! И да шавате, най много да ви влиза по дълбоко!
277
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия ни дава за вечно ползване земята на БГ посолството в Москва и иска и ние да им адем право на вечно ползване на земата на руското посолство, нищо повече
276
21
 
22
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Русия СИ иска земята?!? Че кога е била нейна, че да СИ я иска?!?Аман от алчни руски ***!!!
275
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България от 1947 г. до 1965 г. изплаща към един милиард долара репарации. За да се строят заводи, елекртроцентрали, жп линии, язовири, магистрали се взимат определени заеми, включително и от западни банки. Имали сме 20 т златен резерв, предимно от златни монети. В началото на 60-те години с него се плащат част от заемите, които сме имали. То монетното злато се претапя, за да се отделят промесите и да остане чисто злато. После потепенно златния резерв се въстановява и достига 40 тона
274
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно не правиш разлика м/у валутен и златен резерв. Имали сме златен резерв.*** са им го дали без никакво съпротивление само и само да запазят властта си тогава, нищо ново под слънцето.
273
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никакъв златен резерв не е изнасян 1944 г. По това време търговията ни с Европа е блокирана и като валутен резерв имаме само райхмарки, които по това време силно се обезценяват и стават хартийки
272
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко плащат?Ако върнат златния ни резерв, изнесен през 44-та, донякъде би ни успокоило.Макар че все тая, дори и хипотетично горното да се случи, пак ще потъне в нечии бездънни джобове.
271
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи Русия ни дава земята от двора на Българското посослство в Москва за вечно ползване и очаква същотоз а тяхното посолство в София, нищо повече
270
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 287 И ние си искаме Волжска България, и архивите, и златото, и църковните пари - Имаш ли нотариален акт за Волжка България, бе, чоджум и какво злато те гони, като си един потурко с кръпки на дъто. В днешен Татарстан живее народ, който ни е родствен, но той си е отделен народ с друг език. А руснаците са ни подарили около двеста оръдия, към 110 хиляди пушки и много боеприпаси, униформи, походни лазарети, коне и конски амуниции, за да се въоръжи и създаде българската армия. Така че лудите братя пак ти говорят, а ти си мислиш, че са звездите
269
14
 
7
 
! Отговори
До 292 преди 4 години
Я, моля, ти си направи екскурзия дотам! И да не си посмяло да се върнеш, национален предател! Позор за България сте вие , гадове, позор за предците ни
268
11
 
10
 
! Отговори
Русонефил преди 4 години
Интересно защо земята под посолството не е тяхна собственост, сред кото половината държава е тяхна собственост. Какво са дремали по Тошово време?
267
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А да... и за толкова години Англия не признава ЦеЦеЦеПе-то за държава и няма посолство там
266
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Надолу са писали някакви.... кой е наследник на Императорска Русия и на самия император?
265
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В момента xyйлофилството е най-доходния занаят в България.
264
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И ние си искаме Волжска България, и архивите, и златото, и църковните пари
263
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДС дружинката не може да приеме ,че казвам истината на българите за това ,че църковните имоти са руска собственост.Чували ли сте за Созополис чийто бос беше Шарлопов,та Созополист е руски църковен имот както по голямата част от БГ черноморието.Попитайте Борисов ако не вярвате на мен,попитайте националистите русофили да видим какво ще ви кажат