Русия след падането на Берлинската стена: Отново изолирана от Запада

Как руският печат отбеляза 30-та годишнина от края на Студената война
8 ное 2019 21:00, Нели Христова
128
Русия след падането на Берлинската стена: Отново изолирана от Запада
Снимки: Reuters

Външният министър на Русия Сергей Лавров няма да посети Германия за празненствата по повод 30-ата годишнина от падането на Берлинската стена. Москва ще бъде представена от посланика си Сергей Нечаев, пише "РБК", като се позовава на Мария Захарова, говорител на дипломатическото ведомство.

Лавров бе поканен от германската страна, но няма да може да присъства поради напрегната програма, цитира вестникът обяснение на посолството на федералната република в Русия.

По време на годишнината от падането на Берлинската стена - събитие, превърнало се в символ на края на Студената война, разделяла света на два лагера, Русия се стреми към нов изолационизъм и противопоставяне със Запада, без да разполага нито с ресурсите на Съветския съюз, нито с позитивен дневен ред, констатира "Ведомости", цитирани от БТА.

В серия от снимки "Известия" разказва за разрушаването на Стената - "укрепената граница" между Изтока и Запада, и напомня за десетките убити при опити да я преминат.

Музеят на бившия КПП "Чекпойнт Чарли" е сред най-известните обекти, напомнящи за тогавашните събития, отбелязва изданието в интервю с вдовицата на основателя му - историка Райнер Хилдебранд. "Съпругът ми казваше, че най-важното е да показваме не кръвта, а как хората побеждаваха несправедливостта", казва Александра Хилдебранд.

"Показваме неща, които може да не се харесат на хора със съветски манталитет", посочва тя.

"Руският президент Владимир Путин отдавна не е бил в Берлин. Но бихме искали той някога да посети нашия музей. Не е задължително да е съгласен с онова, което показваме. Защото независимо от възгледите на страните винаги е много важно те да разговарят помежду си. Живеем в един свят, където от никого не можеш да се скриеш", добавя уредничката на музея.

Анкета на руския център "Левада" показва, че жителите на Русия започват да забравят за рухването на Стената, пише "Ведомости".

Над половината участници - 53 на сто, заявяват, че знаят за събитието само в общи линии, а 12 на сто за пръв път чуват за него. Добре са информирани 35 на сто, най-вече хората над 55 г., а 1 процент не дават отговор.
Делът на положителните оценки за падането на Стената за десет години е намалял почти с една трета. През 2009 г. добра или много добра оценка за събитието са дали 63 на сто от анкетираните, а сега - едва 43 процента.

Новото поколение трудно може да прецени събитията отпреди 30 години; освен това се отразява и днешната геополитическа конфронтация на Русия със Запада, коментира резултатите Сергей Обухов, секретар на руската комунистическа партия.

"Една стена падна, друга се появи - и то само на хиляда километра от Москва", казва той. Новата "стена" минава според него през Украйна, покрай Смоленск, по границите на Русия с Грузия и балтийските държави.

Сливането на двете Германии не формира единно германско общество. Нещо повече, разделението в него се задълбочава с всяка година, пише руското издание "Лайф". "Западните германци все повече смятат източните за неблагодарни свине, а източните се чувстват измамени от живота. Големите вестници на гигантските концерни се чувстват в правото си да обиждат в прав текст източните германци, наричайки ги десни екстремисти, фашисти и нацисти. Източните, които още помнят що е то държавна пропаганда, не вярват нито на големите вестници, нито на големите берлински политици - защото усещат демагогията от километър. Нищо чудно, че политиците от източните провинции в Бундестага се броят на пръсти", обяснява електронният вестник.

Германия все още е разделена на Изток и Запад, твърди "Новая газета". Някога социалистическа, днес Източна Германия е разсадник на ксенофобия и крайнодясна идеология. Три десетилетия след обединението Изтокът и Западът сякаш се разминават отново. Източните германци гласуват за десните радикали, подкрепят неонацистите, се казва в материала.

"Какво бе формирало източните германци? Суровото, авторитарно възпитание в семейството, подкрепяно първо от натиска на нацисткия Трети райх, после - без прекъсване, от властта на социалистическата държава. След краха на ГДР в източните региони се образува "идеологически вакуум". Той бе запълнен от крайната десница.
Младите германци са свободни от драмите и катастрофите на 20-ото столетие. Струва им се, че бремето на историята не тегне вече върху плещите им. Но миналото не умира. То може само да бъде забравено", подчертава "Новая газета".

"Кой всъщност спечели (от обединението)? Естествено Германия", пише "Росийская газета".

Германия стана още по-мощен играч в ЕС, способен да диктува собствени условия на партньорите си. Навярно печелят и САЩ. Защото Вашингтон гледаше на проблема с обединението на Германия през призмата на Студената война и стремежът му бе да намали влиянието на Съветския съюз в Европа. Франция, някога пълноправен партньор на Германия в европейския тандем, успя да запази позиции в ЕС, но първа цигулка все пак свири Берлин. За Лондон няма какво да говорим - съвсем скоро той ще се отдели от Европа и ще потегли на самотно плаване, продължава московският официоз.

"Ами Русия? Уви, общоевропейският дом, за който мечтаеше Михаил Горбачов, все още не е построен. Макар германците да помнят, че без добрата воля на Москва пътят им към желаната цел със сигурност би бил далеч по-дълъг и много по-трънлив", заключава "Росийская газета".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
1
 
! Отговори
хаха преди 4 години
И сега какво се получава... трябва да сме благодарни на комунистите :))) Ами какво да кажем за СССР , от където мине комунист нищо не вирее след това :))) Състоянието в което се намират източните германски провинции е благодарение на руснаците и 50 години мракобесие ..
88
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изолацията на Русия е търсен ефект от Путин, който има за цел единствено политическото му оцеляване.
87
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
малиноФ не "затвърди" ли връзките, или е на Развигор?
86
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Винаги е била изолирана.....нищо ново......
85
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отново изоставена без да е прелъстявана
84
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както винаги. Русия е аутсайдерът в Европа. Винаги се изолират от другите. Това е така, защото Русия не приема съюзници. Ако искаш да си с Русия или трябва да си неин васал, или неин сателит, или да си по - силен от нея.
83
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 96Русия е изолирана в смисъл, че е останало само на Путин да циркулира от време на време, колкото да си направи селфи за твое успокоение и за вътрешна пропаганда.Дори и търговията с газ на Путин от средство за рекет към Запада, се оказа, че той може да бъде рекетирания.
82
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Берлинската стена се премести пред подмосковието. Путин наднича зад нея и плаши с допотопни оръжия цивилизования свят
81
8
 
6
 
! Отговори
Вари преди 4 години
За какво им е още една пияна руска ***!
80
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 98Путин обявява собствена "версия" на Уикипедия и ...... се събуждаш.
79
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе вие шегувате ли се бе! Я погледнете на картата и ми кажете как може да се изолира нещо такова? Ами само на отношенията им с Китай и Индия да обърнем внимание и ще се окаже, че са най - популярната страна в света... А нека не говорим за бизнес изолация, понеже всяка позната компания има ако не производство там, то поне представителство. А политическата им изолация е само в медиите. Познайте защо.
78
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
96"Никой не вярва на Русия".
77
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия изолирана в смисъл?
76
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПРАВ СИ 92- НИКОЙ НЕ РАЗБИРА КОЛКО МНОГО ТУРИСТИ ПОСЕЩАВАТ РУСИЯ, КОЛКО ВИСОКИ СА ЗАПЛАТИТЕ И КОЛКО ДОБРЕ СА СОЦИАЛНО ЗАЩИТЕНИ. ПРАВ СИ ПРЕД РУСКИТЕ ПОСОЛСТВА СЕ ИЗВИВАТ ОПАШКИ ЗА ДА ВЗЕМАТ РУСКИ ВИЗИ И РУСКО ГРАЖДАНСТВО, ТЕ НЕ ПИЯТ ГЕЛ ЗА ВАНА ОТ АВТОМАТИ- ТЕ ПОЛУЧАВАТ МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА ОТ ВПЕЧАТЛЯВАЩИТЕ 230 ЛЕВА- ЗАТОВА ВСЕКИ ДЕН НАХЛУВАТ БЕЖАНЦИ ЗА ДА ИМАТ ПОДОБАВАЩА ПОДКРЕПА И ЧОВЕШКО ТОПЛО РАЗБИРАНЕ- ЗАТОВА И НАШИТЕ РУСОФИЛИ СА ВЗЕЛИ ВИЗИ ЗА ДА СА В ЕЖЕДНЕВЕН ДОПИР С РУСКАТА КУЛТУРА.
75
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 87Аз искам да знам колко "милиона" молби за руско гражданство от западни граждани се обработват годишно. Не ме интересува колко монголци, таджикистанци и пр. искат да станат руски граждани.
74
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Дойче ДезинформелеПрав си, има, но отговора ти е грешен: правилния е "да си българин който симпатизира на комунисти руснаци".
73
9
 
6
 
! Отговори
До 87 преди 4 години
ГлYпако, просветли си мозъка с една бърза проверка колко милиона туристи тази година са ходили в Русия до днес и виж колко милиона молби годишно обработват от кандидати за преселваане и гражданство.Свери ги с желаещите да посетят нашатаа ко4инка и после се изхвърляй така авторитетно.
72
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия била изолирана???Поредните пълни глупости от западната пропаганда, предназначени да ни промиват мозъците.Много ми е любопитно, как ще изолират 1/5 от земното кълбо? И сигурно не са забелязали каква върволица от западни началници се точи през ден при Путин и как го посрещат навсякъде като цар?Последните няколко месеца ходи да му се кланя Макрон, говори три пъти по телефона с Меркел, два пъти се среща официално с шефа на Финландия, ходи в Унгария и т.н. ... Авторът на писанието сляп ли е?
71
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само *** може да напише подобна глупост !!!!Кое е изолирано на Русия !?Пропагандонски бълвочи !Изолирай половината планета ?!!!?
70
4
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
приемането на Русия в ЕС и дори НАТО,ако искате,ще доведе до небивал мир и напредък на Стария континент.Но това е най-големия КОШМАР за ония отвъд Океана и те няма да го допуснат никога..па и наш Плефню,нали и той е твърдо против "рашъните"...Еврейчето "Паси" тоже...А тия са велики и влиятелни люде..