Разходите на НАТО 10 пъти над парите на Русия за отбрана

Преса: Доналд Тръмп трябва да покани Русия за член на НАТО
6 дек 2019 15:28, Елка Василева
82
Разходите на НАТО 10 пъти над парите на Русия за отбрана
Снимка: архив, Reuters

Юбилейният лидерски форум на НАТО, приключил в сряда, донесе няколко изненади, пише "Независимая газета".

Първо, Анкара реши да одобри натовския план за защита на балтийските страни и Полша от Русия. При все че по-рано отказваше, докато съюзниците й в блока не признаят за терористични организациите, застрашаващи Турция. Второ, освен алианса собствена ефективна отбрана в Европа ще създаде и ЕС, напомня вестникът.

"Преждевременно е, разбира се, да говорим, че НАТО може да се разпадне", прави заключение той.

"Ако бъдат създадени единен военен щаб и общи военни съединения и части на Евросъюза, те ще представляват твърде мощна отбранителна инфраструктура и сила - коментира военният експерт полковник Шамил Гареев. - Страните от ЕС разполагат с третия по големина арсенал от ядрени оръжия след САЩ и Русия. При което Франция и Великобритания (формално все още членка на ЕС) имат собствени видове ядрени оръжия, а Белгия, Германия, Италия и Холандия разполагат американски ядрени боеприпаси по договорености с Пентагона."

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща на срещата "за три години разходите на страните от НАТО като цяло да нараснат с 400 милиарда долара. А САЩ планират в близките години да похарчат за отбрана 2,5 трилиона долара". С голяма част от тези средства ще бъде укрепен бойният потенциал на НАТО, събран край границите на Русия, пише изданието, цитирано от БТА.

Още по темата

Конкретен принос тук дава и Евросъюзът, задействал вече план, който "облекчава прехвърлянето на войски и военна техника през държавните граници в ЕС в рамките на Общата му политика за сигурност и отбрана". Практически това значи, че военните подразделения на НАТО, които редовно се прехвърлят например в балтийските страни за решаване на отбранителни задачи по границите с Русия, правят това бързо, без някакви административни и митнически процедури, се казва в материала. Всекидневникът припомня ред очаквани финансови мерки на общността с цел облекчаване на военните й операции - "и това е само началото", добавя "Независимая газета".

"Ведомости" цитира генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, представил пред журналисти плановете на пакта за увеличаване на военните разходи, и вижда в тях "разбираем лайтмотив: неназовани врагове, зад които ясно прозира сянката на Русия, Китай и Иран, укрепват, превъоръжават се и съответно заплашват стабилността на съюзниците от НАТО".

Това допуска само един отговор: ответни действия, които естествено няма да бъдат (и априори няма как да бъдат) евтини, но ще осигурят защита от покушения срещу сегашния световен ред. На този фон помръкват всички вътрешни разногласия по повод приноса на всяка страна за съществуването на алианса, допълва вестникът.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва има отговор на заплахите от страна на НАТО. По думите му Русия ще гарантира своята сигурност, без да се включва в оръжейна надпревара, пише "Московский комсомолец".

Лавров говори вчера в Братислава след заседание на Съвета на външните министри на страните от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Той припомни, че Северноатлантическият съюз директно нарича "цел на заплахите си" Русия и Китай. Освен това изтъкна, че Москва ще вземе предвид решението на алианса да включи космоса в оперативната си сфера, отбелязва изданието.

Рекордното увеличаване на бюджета на НАТО показва стремежа на алианса да доминира не само в Европа, но и в Близкия изток, цитира думи на Лавров "Росийская газета".

Руският външен министър подчерта, че дори без последните увеличения на бюджета разходите на алианса надхвърлят над 10 пъти отбранителния бюджет на Русия, посочва московският официоз.

По думите на Лавров разширяването на НАТО, придвижването на нейната инфраструктура към границите на Русия, стремително нарастващите военни потенциали в Източна Европа, рекордният растеж на военните разходи "са довели до напрежение, каквото не помним от времето на студената война". Според него трябва да се сложи край на тази опасна тенденция и да се заложи на диалог, без въпросът да се политизира, пише "Росийская газета".

Ако Русия влезе в НАТО, може да се отвори перспектива за нови преговори за ядрено разоръжаване и да бъде установен тристранен диалог между Вашингтон, Москва и Пекин. Това мнение изрази тези дни германското издание "Ханделсблат", информира "Известия".

Според авторите на статията в "Ханделсблат" членството на Русия ще превърне алианса в трансатлантическа организация за сигурност от Владивосток до Лисабон.

Всекидневникът смята, че поканата до Русия за членство в пакта трябва да бъде отправена от президента на САЩ Доналд Тръмп. Това ще му даде шанс да разработи нова "източна политика".

Формирането на този "нов алианс за сигурност" ще укрепи НАТО, тъй като Москва вече няма да бъде възприемана като "противник", а ще стане гарант на европейската сигурност, твърди германското издание. И уточнява: новият договор трябва да съдържа уговорка, че САЩ, Русия и европейските страни могат да имат различни мнения по въпроси, засягащи сигурността извън Европа. Авторите допускат Брюксел да остане столица на "новия алианс за сигурност", но добавят, че може да бъде открита и втора главна квартира в Русия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още по темата: наторусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
6
 
10
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Пари много,ама ефективността хич я няма,хеле в Европа.Руснаците се справят с 10 пъти по-малко пари,а какво ли става с Китай,чийто военен бюджет приближава 40% от американския-при много по-ниски цени за нови оръжия и минимални разходи за бази в чужбина.А САЩ харчат половината си бюджет за заплати и поддръжка на 800-те бази по цял свят.Май-НАТО страда не от мозъчна смърт,а от хронична импотентност...
56
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има много лъжи в историята,ама много и то съдадени предимно от западни историци, поради незнание,натъкмяване и най-вече с политическа цел!Киевска Русь или Киевско княжество е Русия,руснаците пренасят столицата си от Ладога в Киев.Владимир,който се омъжва за византийска принцеса е руснак.Забележете,че то се нарича със славянската(или българска) титла - КНЯЖЕСТВО,имената им са изцяло славянски,включително и на владетелите.Католическата църква се създава чааак през 1054 година,а не по-рано.
55
12
 
4
 
! Отговори
Азазел преди 4 години
"Разходите на НАТО 10 пъти над парите на Русия за отбрана"Естествено. Страните от НАТО са далеч по-богати от Русия и охраняват много по-голямо население.
54
5
 
9
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Така е .."При война да не дава Господ,печели този при когото са парите и съвременните технологии."ЛЕЛЕ КАКЪВ ЕКСПЕРТОновата на САЩ НАЗЕМНА ядрена мощ ракети Минитмънт 3 от 1970гСАЩ Военоморска Мощ - Трайдънт 2(D5) е от 1989гРФ УР-100(SS-11) 1966Р-36М(SS-18) САТАНА 1975...РТ-2УТТХ Топол М(SS-27) 1997(силози) и 2006(мобилни установки)Р-24 ЯРС (SS-27 mod2) 2010гР-30 Булава(SS-N-30) 2018г Морски вариант на Р-24...Та какво говорихме за съвременни технологии?
53
5
 
11
 
! Отговори
До 47 преди 4 години
Дрън, дрън... Ако беше така, то Саудитска Арабия трябваше да е световния хегемон, защото парите си ги ринат с лопати.Пълни глупости си написал.Виж историческите факти, ограмоти се.Примерно за Виетнам и Франция а после и САЩ виж кой какви пари е имал и как свърши войната там.
52
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да, ама половината вървят за заплати и хигиенични консумативи! и са налазили по целия свят!
51
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разходите им над 10 пъти повече от тези на Русия, и при първия им опит да нападнат, мечката ще ги смачка като дървеници.Точно такива бяха всичките им предишни опити, пак подплатени с големи разходи. Като се почне от шведския крал, после саксонския, после Наполеон, после Хитлер и следващите ще са същите.
50
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руската водка е по-евтина от американското царевичаково уиски. Вършат една и съща работа.
49
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стоките на НАТО са десет пъти по-скъпи от стоките на Русия. Колко струва един АК и колко - М-16?
48
1
 
6
 
! Отговори
Съвет преди 4 години
До Анонимен 30 Ами кажи го това на украинците, да видиш какво ще ти се случи.
47
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БобиЩо трошиш китайската клавиатура бе бате, бегай в 3-ти клас да си доучваш математиката!
46
10
 
4
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
Не само бюджета , и военната мощ е 10 пъти по голяма от руската.При война да не дава Господ,печели този при когото са парите и съвременните технологии.Танкове няма да има.
45
5
 
8
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Най-голям"Военният бюджет на Русия е най-голям . 6.5 до 7 % от БВП. На САЩ е 3.45% от БВП. На руснаците работата е- на гол тумбак , чифте атомн подводници. Затова *** са гладни, голи и боси.Само дтънкат оръжие , а една свястна пералня не могат да си направят."Умнико УВАЖАВАНИТЕ ЗАПАДНИ МЕДИИ занимаващи се с отбрана казаха и отрязаха1. РФ е на 5 място в света по военни разходи2. За последната година е паднала от 3 на 5 място3. Бюджета в Рубли не се увеличил вече 3 година.
44
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До FateЧукча, нито Украйна, нито Сирия са в НАТО. Мисли малко като пишеш. Русия никога не е посмяла да прави мускули на страна от НАТО и никога няма да посмее. Докато сме в НАТО и големите не могат да ни натискат.
43
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
10 пъти повече пари. Това и значи, и не означава кой знае колко. Оръжията от един и същи вид на Запад и на Изток струват различно когато са за вътрешна употреба. Само който знае, той може да прави сравнения за покупателната способност на военните бюджети.
42
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЗнаем тази я тази лъжлива история,измислена от един немски престъпник и предерас,нямаща нищо общо с фактите,Киевска Русь си е Русия,а Русия си е Русия,а това,че някой се е женил или омъжвал за някой си чужденец с монархичен брак е нормално за всички европейски монарси.
41
7
 
2
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До ЦРУ"До Боби.........ЕХООоооооо. никой не си го " СТЪКМИСВА " ! Пишеш Гугъл - БВП и ти излиза - НА СВЕТОВНАТА БАНКА на МЕЖДУНАРОДНИЯТ ВАУТЕН ФОНД ! ..ВСИЧКО се смята в $"ЦРУ можеш ли да мислиш? Или си просто ПАПАПГАЛ?Пример11 месеца курс 1:1 лев:$11 месеца оборот(БВП) 100лвна 12тия месец курс 2:1 и оборот пак 100лвКОЛКО Е БВП в Левове и Колко в $Според световната банка е 1200лв и 600$реално е 1200лв и 1150$РАЗБРА ЛИ КАК ТЕ СТЪКМИСКИВАТ А?Мисли бре човек не повтаряй като ПАПАГАЛ!
40
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
865 г. е Девети век, а не осми, и пак казвам, руснаци до 10 век НЯМА! Има през 11 век киевски принц Светослав, който никой и никъде не го нарича руснак, защото такова нещо още не се е появило!
39
0
 
5
 
! Отговори
До fate преди 4 години
Кои те излъга че тези пари отиват в Украйна и Сирия, тези пари отиват в икономиката на САЩ, и много малка част напуска територията на САЩ. Не е лесно да се създаде първа икономическа сила.
38
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 30Руснаците са фини идиотен, техните собствени учени го доказаха. В Украйна има татарско и българско население. Какъв гнyсeн предател трябва да си, за да скачаш за врага, не за своите?!