Разходите на НАТО 10 пъти над парите на Русия за отбрана

Преса: Доналд Тръмп трябва да покани Русия за член на НАТО
6 дек 2019 15:28, Елка Василева
82
Разходите на НАТО 10 пъти над парите на Русия за отбрана
Снимка: архив, Reuters

Юбилейният лидерски форум на НАТО, приключил в сряда, донесе няколко изненади, пише "Независимая газета".

Първо, Анкара реши да одобри натовския план за защита на балтийските страни и Полша от Русия. При все че по-рано отказваше, докато съюзниците й в блока не признаят за терористични организациите, застрашаващи Турция. Второ, освен алианса собствена ефективна отбрана в Европа ще създаде и ЕС, напомня вестникът.

"Преждевременно е, разбира се, да говорим, че НАТО може да се разпадне", прави заключение той.

"Ако бъдат създадени единен военен щаб и общи военни съединения и части на Евросъюза, те ще представляват твърде мощна отбранителна инфраструктура и сила - коментира военният експерт полковник Шамил Гареев. - Страните от ЕС разполагат с третия по големина арсенал от ядрени оръжия след САЩ и Русия. При което Франция и Великобритания (формално все още членка на ЕС) имат собствени видове ядрени оръжия, а Белгия, Германия, Италия и Холандия разполагат американски ядрени боеприпаси по договорености с Пентагона."

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща на срещата "за три години разходите на страните от НАТО като цяло да нараснат с 400 милиарда долара. А САЩ планират в близките години да похарчат за отбрана 2,5 трилиона долара". С голяма част от тези средства ще бъде укрепен бойният потенциал на НАТО, събран край границите на Русия, пише изданието, цитирано от БТА.

Още по темата

Конкретен принос тук дава и Евросъюзът, задействал вече план, който "облекчава прехвърлянето на войски и военна техника през държавните граници в ЕС в рамките на Общата му политика за сигурност и отбрана". Практически това значи, че военните подразделения на НАТО, които редовно се прехвърлят например в балтийските страни за решаване на отбранителни задачи по границите с Русия, правят това бързо, без някакви административни и митнически процедури, се казва в материала. Всекидневникът припомня ред очаквани финансови мерки на общността с цел облекчаване на военните й операции - "и това е само началото", добавя "Независимая газета".

"Ведомости" цитира генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, представил пред журналисти плановете на пакта за увеличаване на военните разходи, и вижда в тях "разбираем лайтмотив: неназовани врагове, зад които ясно прозира сянката на Русия, Китай и Иран, укрепват, превъоръжават се и съответно заплашват стабилността на съюзниците от НАТО".

Това допуска само един отговор: ответни действия, които естествено няма да бъдат (и априори няма как да бъдат) евтини, но ще осигурят защита от покушения срещу сегашния световен ред. На този фон помръкват всички вътрешни разногласия по повод приноса на всяка страна за съществуването на алианса, допълва вестникът.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва има отговор на заплахите от страна на НАТО. По думите му Русия ще гарантира своята сигурност, без да се включва в оръжейна надпревара, пише "Московский комсомолец".

Лавров говори вчера в Братислава след заседание на Съвета на външните министри на страните от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Той припомни, че Северноатлантическият съюз директно нарича "цел на заплахите си" Русия и Китай. Освен това изтъкна, че Москва ще вземе предвид решението на алианса да включи космоса в оперативната си сфера, отбелязва изданието.

Рекордното увеличаване на бюджета на НАТО показва стремежа на алианса да доминира не само в Европа, но и в Близкия изток, цитира думи на Лавров "Росийская газета".

Руският външен министър подчерта, че дори без последните увеличения на бюджета разходите на алианса надхвърлят над 10 пъти отбранителния бюджет на Русия, посочва московският официоз.

По думите на Лавров разширяването на НАТО, придвижването на нейната инфраструктура към границите на Русия, стремително нарастващите военни потенциали в Източна Европа, рекордният растеж на военните разходи "са довели до напрежение, каквото не помним от времето на студената война". Според него трябва да се сложи край на тази опасна тенденция и да се заложи на диалог, без въпросът да се политизира, пише "Росийская газета".

Ако Русия влезе в НАТО, може да се отвори перспектива за нови преговори за ядрено разоръжаване и да бъде установен тристранен диалог между Вашингтон, Москва и Пекин. Това мнение изрази тези дни германското издание "Ханделсблат", информира "Известия".

Според авторите на статията в "Ханделсблат" членството на Русия ще превърне алианса в трансатлантическа организация за сигурност от Владивосток до Лисабон.

Всекидневникът смята, че поканата до Русия за членство в пакта трябва да бъде отправена от президента на САЩ Доналд Тръмп. Това ще му даде шанс да разработи нова "източна политика".

Формирането на този "нов алианс за сигурност" ще укрепи НАТО, тъй като Москва вече няма да бъде възприемана като "противник", а ще стане гарант на европейската сигурност, твърди германското издание. И уточнява: новият договор трябва да съдържа уговорка, че САЩ, Русия и европейските страни могат да имат различни мнения по въпроси, засягащи сигурността извън Европа. Авторите допускат Брюксел да остане столица на "новия алианс за сигурност", но добавят, че може да бъде открита и втора главна квартира в Русия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още по темата: наторусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някога дали ще излезе на бял свят списъка с убитите западноевропейци от натовците?
36
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Финландският принц рюрик основава град Новгород във втората половина на 9ти век, а по-късно към държавата му се присъединяват естонски, латвийски и славянски племена. Тогава те молят България да им прати книги, учители и свещеници, за да ги покръстят и да им дадат език и писменост! Което и става. Цял свят официално нарича езика 'български църковен, само рамките си измислиха 'славянско църковен', за да не берат станове, че произлизат от нас.
35
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето за това винаги хвалят руските оръжия за да се оправдава големите пари за оръжие на нато, все пак Русия е единствената причина за тези бюджети, добре че Русия се нави да вземат Крим за да си оправдание нато неиното съществуване. Все пак нато не е мирен договор а военен съюз които трябва да има някакъв символичен враг.
34
4
 
7
 
! Отговори
Fate преди 4 години
10 пъти по много пари а Руснаците ги смазаха и в Украйна и в Сирия
33
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименБългария на територията на Украйна е съществувала през 5,6 и до 7 век,а Русия(Киевска Русь) си е там от 8 век,Киев е създаден от руснаците!
32
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В 8ми век руснаците не съществуват. Тогава Украйна е българска. Що за пом*ияри и предатели трябва да сте, за да търсите толкова долни лъжи?
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 23Турция ще стигне до Виена,кога си видиш ушите без огледало,мечтай си безплатно!
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кефят ме как и американци, и руснаци, наричат тактическите си изтребители, бомбардировачи, крилати ракети и т.н. оръжия за 'отбрана'. То бива двуличие, ама чак толкова...
29
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименУкрайна винаги е била руска и с руско население,още от 8 век та до днес,а Киев е била руска столица,града Киев е създаден от руснаците,самите украинци са руснаци по произход.
28
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това със обединените войски е повече поза. Намерение. 28 държави, 28 нагласи, 28 желания, 28 страхове. Каква ли мотивация има един войник изпратен през 9 държави в десета. Ще му се заумирва ли на българин по полските бойни полета, или да речем в Португалия. И обратното. Виж наемниците, това е друго нещо. Все пак нека да опитат.резултата ще е плачевен.
27
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 23По тази логика Фашия трябва да върне цял Сибир.
26
7
 
6
 
! Отговори
До 23 преди 4 години
А САЩ ще върне ли Тексас на мексиканците,британците фолкенските острови(май тъй се казваха).,ще върнат л и ?Израел Холандски ... .А ТОВА НЕ СЕ безпокой за Турция ,че иска да си вземе своето ...що то и стигало и до Виена... . Нещо друго измисли .
25
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НАТО Е 17 ПЪТИ ПО-СИЛНО ОТ РУСИЯ. КАЗА ДОНАЛД ТУСК, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЕНП! НАТО МОЖЕ НА БИЕ РУСИЯ КОГАТО И КЪДЕТО ПОИСКА.
24
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само предател може да скача срещо алианса, който ни пази. Ние нямаме войска и оръжие. Ако се откажем от НАТО, Българската територия ще се заграби от съседни държави. Вижте в Сирия какво стана, след като Русия и Турция я налазиха - само трупове и руини.
23
3
 
1
 
! Отговори
Dublin преди 4 години
OTAN e pretorianskata gvardia na evreiskoto bankerstvo.Tam e zaroveno kucheto...
22
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До НЯКОЙКрим не е руски, за да си го взимат. Източна Украйна също. Русия реално започна война с Украйна. Стана възможно, след като Украйна се отказа от ядреното си оръжие. Освен неспазването на международни договорености и законодателство е изключително опасно за световния мир. Утре Турция може да реши, че част от България е неийна (те там така и смятат). Според твоята калпава логика, просто трябва да си вземе "нейното", така ли предателю?
21
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия бе жестоко ограбена и затова няма доверие на никой!И аз да съм и аз няма да искам да допускам крадеца в къщата си,затова руснаците са за ЕС, но не искат обединяване с ЕС.НАТО окупира и изсмуква ресурсите на държавите,пази и западните големи корпорации,които изсмукват държавите от изтока,то не гарантира никакво спокойствие и сигурност,а само провокации и напрежение.
20
4
 
4
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
Я НАПИШЕТЕ за Макрон който каза ,че НАТО Е ТРУП !а Бойк о Борисов отново не видя развала на НАТО,ТА ЧАК ХОДИ НА ПОКЛОНЕНИЕ ПРИ Царя във Фашингтон.
19
2
 
6
 
! Отговори
ЦРУ преди 4 години
До Боби.........ЕХООоооооо. никой не си го " СТЪКМИСВА " ! Пишеш Гугъл - БВП и ти излиза - НА СВЕТОВНАТА БАНКА.....на МЕЖДУНАРОДНИЯТ ВАУТЕН ФОНД ! ..ВСИЧКО се смята в $ . А защо им намалява - ти си отговори ...но помисли...не бързай .
18
9
 
7
 
! Отговори
Най-голям преди 4 години
Военният бюджет на Русия е най-голям . 6.5 до 7 % от БВП. На САЩ е 3.45% от БВП. На руснаците работата е- на гол тумбак , чифте атомн подводници. Затова *** са гладни, голи и боси.Само дтънкат оръжие , а една свястна пералня не могат да си направят.