Горбачов съзря: САЩ се стреми към абсолютно военно превъзходство

Хегемонията на една сила е обаче невъзможна, подчерта той
17 дек 2019 18:45,
284
Горбачов съзря: САЩ се стреми към абсолютно военно превъзходство
Снимка: Reuters, архив

Бившият лидер на СССР Михаил Горбачов заяви, че чрез излизането от системата от договори за съкращаване и контрол на ядрените въоръжения, САЩ се стреми към едностранно военно превъзходство.

Той обаче смята, че тази цел е опасна и недостижима. Това заяви той в интервю пред японския вестник Asahi..

"Причината САЩ да се оттеглят от договорите се крие в желанието им да се освободят от всякакви ограничения във военната сфера и за абсолютно военно превъзходство", твърди Горбачов.

Още по темата

"В съвременния свят обаче хегемонията на една сила е невъзможна. Ако има нестабилност в сферата на обезпечаването на сигурността, то в резултат от нова надпревара във въоръжаването цялата световна политика ще се потопи в анархия и непредсказуемост. Това ще навреди на сигурността на всички страни, включително и на САЩ", смята бившият съветски лидер, пише ТАСС.

Според Горбачов Русия и Съединените щати трябва да възобновят диалога по въпросите на ядрените оръжия и да се насочат към свят без ядрени оръжия.

Преди време в интервю за CNN Горбачов изрази надежда, че Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег между САЩ и Русия ще бъде съхранен.

Действието му беше преустановено на 2 август по инициатива на Вашингтон. Бъдещето на Договора за мерки за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия остава неясно. Действието му изтича през февруари 2021 г., но продължаването на документа остава под въпрос поради позицията на САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
5
 
62
 
! Отговори
некой преди 4 години
Ами това трябваше да го разбере преди доста години, не чак сега! Колко бели направи с неговат "непрозорливост"! Света със сигурност не е по сигурен сега отколкото когато той 'разпадна ' СССР
1
5
 
49
 
! Отговори
ппп преди 4 години
Човешкото изпражнение Юдата пак се накька.