Путин: Точната причина за промените в климата? Никой не я знае!

Русия ще запази транзита на газ до Европа през Украйна
Обновена: 19 дек 2019 13:32 | 19 дек 2019 13:30, Елка Василева
168
Путин: Точната причина за промените в климата? Никой не я знае!
Владимир Путин. Снимка: БТА

Никой не може да посочи със сигурност причината за промените в климата. Това заяви на годишната си пресконференция в Москва руският президент Владимир Путин, поставяйки отново под въпрос почти единодушното становище на научната общност за отговорността на човека, предаде Франс прес.

Руският лидер припомни, че историята на Земята познава и застудявания, и захлаждания. "Това може да зависи от глобалните процеси във Вселената", изтъкна той.

По думите на Путин е много трудно да се изчисли как влияе човечеството на климатичните промени, но то не може и да остане безучастно. Необходимо е да се полагат максимални усилия, за да не се променя драматично климатът.
В Русия този процес протича много сериозно и температурите растат 2,5 пъти по-бързо, отколкото на планетата като цяло, заяви президентът.

Той припомни, че Русия е предимно северна страна. В някои региони, например в Москва, се регистрират температурни рекорди. "У нас има цели градове зад Полярния кръг, изградени върху вечната замръзналост. И ако тя започне да се топи, последиците ще са сериозни", предупреди държавният глава, според когото на места може да започне и процес на настъпление на пустините.

Климатичните промени личат и по нарастващия брой природни катаклизми, отбеляза Владимир Путин. "Ще предприемаме усилия, за да минимизираме последиците", увери той.

Путин не за пръв път прави забележки, налагащи извода, че човешката дейност не е основна причина за климатичните промени, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Путин е президент на страна, която е голям производител на въглеводороди. През ноември той разкритикува призивите за отказ от изкопаемите горива, отправяни по-специално в Европа. Щом се лансират подобни идеи, човечеството може отново да се върне в пещерите, защото няма да има какво да се потребява, каза Путин.

Русия ще запази транзита на газ до Европа през Украйна, макар че този маршрут ще й струва повече, каза също така Владимир Путин.

Основният въпрос е за обема и сроковете на доставките, за които да бъде сключен транзитният договор, допълни той.

Въпреки строителството на нови инфраструктурни обекти като "Северен поток", "Северен поток-2", "Турски поток", ще запазим транзита през Украйна. Въпросът е в обема на този транзит и сроковете, за които може да се сключи договор, заяви държавният глава.

Русия не се стреми да сключи договор за определено време, за да прекрати после транзита през Украйна, подчерта той.

Това е удобен маршрут. Украинският маршрут до Европа е по-дълъг от маршрута през Балтийско море. Той е по-дълъг и по-скъп за нас, но все пак е добър, разработен маршрут до Централна и Южна Европа, каза президентът.
Мисля, че ще постигнем споразумение с Украйна за газа, отбеляза той.

Почти 1900 журналисти участват в тазгодишната голяма пресконференция на руския президент Владимир Путин, провеждаща се в Центъра за международна търговия в Москва.

Повечето присъстващи репортери представляват регионални медии от Русия. В залата работят и журналисти от федерални и чуждестранни средства за масова информация.

Путин винаги се подготвя предварително за този вид общуване с медиите, отбелязва ТАСС. И този път, както разказа говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, няколко дни преди пресконференцията държавният глава е разговарял с министрите, вицепремиерите и с шефове на федерални агенции, за да актуализира информацията за социално-икономическото положение в страната.

Путин се среща с журналисти на подобни големи пресконференции всяка година от 2001 г. досега с изключение на периода от 2008 до 2012 г., когато бе премиер на Русия. През последните години този вид мащабни прояви се организират през декември и фактически се прави равносметка за годината.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
5
 
7
 
! Отговори
това е... преди 4 години
Алчността човешка е причин. за промяна на климата,АЛЧНОСТТА
103
1
 
0
 
! Отговори
б.бояджията преди 4 години
Волтайчните панели,също
102
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 97Аз съм достатъчно голям да си спомням, а това с горенето ти фикс идея
101
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
97Я по-добре не се замисляй, щото като се замислиш и само глупости ръсиш.
100
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АбеДобродушко ли? Не си слушал внимателно. Прочете ли вчерашното заявление на началника на генералния щаб на РФ маршал Валерий Герасимов. Там той разкрива истинките цели, към които вървят такива като теб и еднозначно ви съобщава каво ще намерите, когато стигнете в близост до бленувания от иди0титe Крим.Да чу някой да спомена полуостров Крим на срещата на Нормандската четворка преди 10 дни в Париж? Трябва да си изключително ... , за да повтаряш като развалена грамофонна плоча Крим ... Крим
99
2
 
6
 
! Отговори
Санти-ляна преди 4 години
Остъклените небостъргачи,коли ,самолети фабрики и изсич. на гори там е причината,за кли-***-ктери-ума.Кво са правите на аб-дал-и
98
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАре стига с тези прахови частици, отравянето на хората и всичките им модерни заболявания се появяват скоро, на мястото на къщите обаче вече има нови блокчета на газ или климатици, горенето е по-малко от преди години, а проблемите са по-големи, разбира се никой няма да каже че са колите, но това което се вижда вечер е само кълба от изгорели газове, кое от кое по гъсто, няма стари, няма нови автомобили
97
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така е, не се знае.Аз, предполагам, че марсианците тайно идват тук и ни замърсяват планетата.
96
3
 
6
 
! Отговори
До 97 преди 4 години
Чист бил въздуха преди 40 години, ама друг път. Това го разправяй на някой младеж.Тогава почти всеки гореше твърди горива или нафта, която беше по осем стотинки литъра и през зимата въздухът трудно се дишаше.
95
1
 
1
 
! Отговори
Третокласник преди 4 години
... застудявания, и захлаждания....Който открие разлика може да си я задържи за талисман.
94
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СВЕТЪТ Я ЗНАЕ, НО ПУТИН НЕ
93
3
 
1
 
! Отговори
Бургаски преди 4 години
Знае се Путин, знае се, но трябва да се разберете с Краваря и да не пестите пари.И помнете, че и Вие ще си отидете.
92
7
 
2
 
! Отговори
Футуролог преди 4 години
Повтарям за необразованите минусчииСветлината от слънцето която е дори в момента у нас е на над 100 000 години а не на големия майтап наречен 8 минутиНевъзможно е новороден слънчев фотон да дойде до Земята за по-малко от 10 000 години а повечето са от 100 000 до над милиони годиниНе е заради гравитацията на СлънцетоДълго е за обяснение.....новородените фотони на Слънцето се навързват на възел и си пречат да излезат на повърхността и още много други неща8 минутки е за баламите
91
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе.., като се замисля колко по-чист беше въздуха преди 40 години, мога със сигурност да кажа че ние хората сме 100% виновни, коли, фабрики, строителство, военна промишленост, животновъдство и изсичане на гори
90
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 93"Фините прахови частици" са резултат от използването на точно тия изкопаеми горива. Леле колко сте зле тва русофилите! На "втория етаж" няма никой.
89
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 93Ами измети пред вас бе комуноиден мързеливец.
88
9
 
8
 
! Отговори
Абе преди 4 години
Нещо добродушко го раздава днес, обаче не каза, когато ще се изтеглят от Крим.Така че - санкции, докато им изтънеят ушите!
87
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"той разкритикува призивите за отказ от изкопаемите горива, отправяни по-специално в Европа. Щом се лансират подобни идеи, човечеството може отново да се върне в пещерите"--------Елате ни вижте, господин президент. Ние сме съществуваща, авангардна илюстрация на вашите думи. Ние, влачещите жалко съществуване под режима на мухобойко. Цяла зима не можем да си проветрим апартаментите заради фините прахови частици от комините и от мръcните улици и тротоари.
86
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Даа, БСП си пусна троловете в коледна ваканция и тука не остана нито един русофил!
85
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хич го няма тоя малкия!