Путин: Точната причина за промените в климата? Никой не я знае!

Русия ще запази транзита на газ до Европа през Украйна
Обновена: 19 дек 2019 13:32 | 19 дек 2019 13:30, Елка Василева
168
Путин: Точната причина за промените в климата? Никой не я знае!
Владимир Путин. Снимка: БТА

Никой не може да посочи със сигурност причината за промените в климата. Това заяви на годишната си пресконференция в Москва руският президент Владимир Путин, поставяйки отново под въпрос почти единодушното становище на научната общност за отговорността на човека, предаде Франс прес.

Руският лидер припомни, че историята на Земята познава и застудявания, и захлаждания. "Това може да зависи от глобалните процеси във Вселената", изтъкна той.

По думите на Путин е много трудно да се изчисли как влияе човечеството на климатичните промени, но то не може и да остане безучастно. Необходимо е да се полагат максимални усилия, за да не се променя драматично климатът.
В Русия този процес протича много сериозно и температурите растат 2,5 пъти по-бързо, отколкото на планетата като цяло, заяви президентът.

Той припомни, че Русия е предимно северна страна. В някои региони, например в Москва, се регистрират температурни рекорди. "У нас има цели градове зад Полярния кръг, изградени върху вечната замръзналост. И ако тя започне да се топи, последиците ще са сериозни", предупреди държавният глава, според когото на места може да започне и процес на настъпление на пустините.

Климатичните промени личат и по нарастващия брой природни катаклизми, отбеляза Владимир Путин. "Ще предприемаме усилия, за да минимизираме последиците", увери той.

Путин не за пръв път прави забележки, налагащи извода, че човешката дейност не е основна причина за климатичните промени, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Путин е президент на страна, която е голям производител на въглеводороди. През ноември той разкритикува призивите за отказ от изкопаемите горива, отправяни по-специално в Европа. Щом се лансират подобни идеи, човечеството може отново да се върне в пещерите, защото няма да има какво да се потребява, каза Путин.

Русия ще запази транзита на газ до Европа през Украйна, макар че този маршрут ще й струва повече, каза също така Владимир Путин.

Основният въпрос е за обема и сроковете на доставките, за които да бъде сключен транзитният договор, допълни той.

Въпреки строителството на нови инфраструктурни обекти като "Северен поток", "Северен поток-2", "Турски поток", ще запазим транзита през Украйна. Въпросът е в обема на този транзит и сроковете, за които може да се сключи договор, заяви държавният глава.

Русия не се стреми да сключи договор за определено време, за да прекрати после транзита през Украйна, подчерта той.

Това е удобен маршрут. Украинският маршрут до Европа е по-дълъг от маршрута през Балтийско море. Той е по-дълъг и по-скъп за нас, но все пак е добър, разработен маршрут до Централна и Южна Европа, каза президентът.
Мисля, че ще постигнем споразумение с Украйна за газа, отбеляза той.

Почти 1900 журналисти участват в тазгодишната голяма пресконференция на руския президент Владимир Путин, провеждаща се в Центъра за международна търговия в Москва.

Повечето присъстващи репортери представляват регионални медии от Русия. В залата работят и журналисти от федерални и чуждестранни средства за масова информация.

Путин винаги се подготвя предварително за този вид общуване с медиите, отбелязва ТАСС. И този път, както разказа говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, няколко дни преди пресконференцията държавният глава е разговарял с министрите, вицепремиерите и с шефове на федерални агенции, за да актуализира информацията за социално-икономическото положение в страната.

Путин се среща с журналисти на подобни големи пресконференции всяка година от 2001 г. досега с изключение на периода от 2008 до 2012 г., когато бе премиер на Русия. През последните години този вид мащабни прояви се организират през декември и фактически се прави равносметка за годината.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 60Путин с 1 милиард в джоба си пие кафето сутрин.
63
0
 
6
 
! Отговори
комсомолци ГЕРБ преди 4 години
Ние сме неизтребими и в този форум!!!
62
4
 
9
 
! Отговори
До Анонимен Първокла преди 4 години
От вчера ли го продават този нефт? Не! Просто изместиха американците от господстващото място и веднага онези позеленяха. Промените може да се дължат на човека като топлоизлъчващо и топлогенериращо същество. Тогава какво? 500000 годишно трябва да се застрелят или? Ако сме вегетарианци, ще изядем планетата, ако не сме, храната ни ще я изяде. Много първокласнически решавате темата с два дизела по-малко и една перка на покрива.
61
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия след 100 години като си изкопаят въглищата и петрола и ще изчезнат като държава.
60
4
 
11
 
! Отговори
Жълтите павета преди 4 години
Истинската причина за промените на климата ли. Ами много просто. Планетата или плоската платформа, както ви харесва, се готви за нова раса и ново ниво на вибрации. Старата раса ще бъде заличена, както и много от растенията и животните. Така че климатът изобщо не зависи от човека, въпреки че хората се научиха да създават изкуствени облаци, земетресения и наводнения. Земята е жива и е друга бира. Василий празници!
59
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия умира германия също.Най-гнусните държави скапали Европа.
58
4
 
8
 
! Отговори
до 48 преди 4 години
Прав си колега и аз мисля че след третата световна война ще оцелеят само *** и гербаджиите.
57
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 42 Па то и Киро Домусчиев има 1 милиард и никой не пита от къде, кво остава за Путин!
56
6
 
7
 
! Отговори
вервам си преди 4 години
До ЦИТИРАМ ДОСЛОВНОКазал е истината, но по малко заобиколен начин. Че в момента в огромна част от Русия е крайна бедност,алкохолици, ***, наркомани, корупция, повечето руснаци гледат да избягат от там и каквото е построено едно време от по старото поколение това си е останало. Всичко освен Москва е на доизживяване и запада с всеки изминал ден и е въпрос на време тая държава да се разпадне и да се свърши със световното зло.Нещо ме боли главата и май е от големото ми мислене.
55
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво има да се доказва слънцето всяка секунда губи енергия и маса според Айнщайн тоест топлината която излъчва намалява.Температурата се покачва поради парниловите газове най вече от транспорта.Германците казват не щото си продават *** Мерцедес и тн.руснаците и арабите казват не щото си продават нефта а с него арабите финансират джихада.Толкова е просто и третокласнил ще го схване.
54
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЦИТИРАМ ДОСЛОВНОпревеждам дословно.Това което руснаците са изпренесли от германия като трофеи след втората световна война, сега вовката не може да го боядиса.
53
2
 
2
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
Sichtpunkt, ти си голам пич!!
52
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЦИТИРАМ ДОСЛОВНОКазал е истината, но по малко заобиколен начин. Че в момента в огромна част от Русия е крайна бедност,алкохолици, ***, наркомани, корупция, повечето руснаци гледат да избягат от там и каквото е построено едно време от по старото поколение това си е останало. Всичко освен Москва е на доизживяване и запада с всеки изминал ден и е въпрос на време тая държава да се разпадне и да се свърши със световното зло.
51
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По старото поколение съветската държава наглец.Крадяха от всички поляците чехословаците унгарците всички бачкаха за ушанките.
50
0
 
7
 
! Отговори
АЗ преди 4 години
Не опростявайте нещата. Онези ,които знаят с точно всичко обикновено знаят малко или се стремят да ни манипулират.Не става дума дали ни харесва Путин . Някои свързват нещата и затова им се губи мнението в стари убеждения и в емоции... Учените градят хипотези .Доказването е във времето...
49
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако путин реши да си обръща доларите в рубли, трябва да изсекат горите на половината коми за да напечатат толкова денги.
48
5
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Аз повече нема да пием водка и нема да ядем руска салата и така ще оживеем в климатичните промени
47
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кога пуска руската версия на Уикипедия? Там може да напише каквото си иска. Мужиците на всичко ще му повярват.
46
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Без трета световна война нищо няма да стане! Целия този прогрес който човечеството постигна през последните 100г се дължи на двете световни войни. Само войната дава стимул за развитие и прогрес и увеличава раждаемостта. Войната подмладява населението и дава надежда. А мирът е вреден защото стимулира мързела и всякакви вредни идеологии.
45
3
 
4
 
! Отговори
ЦИТИРАМ ДОСЛОВНО преди 4 години
И КОЙТО НЕ Е СЪГЛАСЕН, НЕКА ПРОВЕРИ САМ!"В отговор на въпрос от журналист за икономическите достижения на Русия за последното десетилитеие, Путин отговорил, че е благодарен на по-старото поколение, което за съветския период създал мощна държава"Предполагам, че това за климата го е отоговорил по вовод същия въпрос...Моля да ми разтълувате какво се е опитал да каже уважаемия президент на РФ.Благодаря!