Путин: Точната причина за промените в климата? Никой не я знае!

Русия ще запази транзита на газ до Европа през Украйна
Обновена: 19 дек 2019 13:32 | 19 дек 2019 13:30, Елка Василева
168
Путин: Точната причина за промените в климата? Никой не я знае!
Владимир Путин. Снимка: БТА

Никой не може да посочи със сигурност причината за промените в климата. Това заяви на годишната си пресконференция в Москва руският президент Владимир Путин, поставяйки отново под въпрос почти единодушното становище на научната общност за отговорността на човека, предаде Франс прес.

Руският лидер припомни, че историята на Земята познава и застудявания, и захлаждания. "Това може да зависи от глобалните процеси във Вселената", изтъкна той.

По думите на Путин е много трудно да се изчисли как влияе човечеството на климатичните промени, но то не може и да остане безучастно. Необходимо е да се полагат максимални усилия, за да не се променя драматично климатът.
В Русия този процес протича много сериозно и температурите растат 2,5 пъти по-бързо, отколкото на планетата като цяло, заяви президентът.

Той припомни, че Русия е предимно северна страна. В някои региони, например в Москва, се регистрират температурни рекорди. "У нас има цели градове зад Полярния кръг, изградени върху вечната замръзналост. И ако тя започне да се топи, последиците ще са сериозни", предупреди държавният глава, според когото на места може да започне и процес на настъпление на пустините.

Климатичните промени личат и по нарастващия брой природни катаклизми, отбеляза Владимир Путин. "Ще предприемаме усилия, за да минимизираме последиците", увери той.

Путин не за пръв път прави забележки, налагащи извода, че човешката дейност не е основна причина за климатичните промени, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Путин е президент на страна, която е голям производител на въглеводороди. През ноември той разкритикува призивите за отказ от изкопаемите горива, отправяни по-специално в Европа. Щом се лансират подобни идеи, човечеството може отново да се върне в пещерите, защото няма да има какво да се потребява, каза Путин.

Русия ще запази транзита на газ до Европа през Украйна, макар че този маршрут ще й струва повече, каза също така Владимир Путин.

Основният въпрос е за обема и сроковете на доставките, за които да бъде сключен транзитният договор, допълни той.

Въпреки строителството на нови инфраструктурни обекти като "Северен поток", "Северен поток-2", "Турски поток", ще запазим транзита през Украйна. Въпросът е в обема на този транзит и сроковете, за които може да се сключи договор, заяви държавният глава.

Русия не се стреми да сключи договор за определено време, за да прекрати после транзита през Украйна, подчерта той.

Това е удобен маршрут. Украинският маршрут до Европа е по-дълъг от маршрута през Балтийско море. Той е по-дълъг и по-скъп за нас, но все пак е добър, разработен маршрут до Централна и Южна Европа, каза президентът.
Мисля, че ще постигнем споразумение с Украйна за газа, отбеляза той.

Почти 1900 журналисти участват в тазгодишната голяма пресконференция на руския президент Владимир Путин, провеждаща се в Центъра за международна търговия в Москва.

Повечето присъстващи репортери представляват регионални медии от Русия. В залата работят и журналисти от федерални и чуждестранни средства за масова информация.

Путин винаги се подготвя предварително за този вид общуване с медиите, отбелязва ТАСС. И този път, както разказа говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, няколко дни преди пресконференцията държавният глава е разговарял с министрите, вицепремиерите и с шефове на федерални агенции, за да актуализира информацията за социално-икономическото положение в страната.

Путин се среща с журналисти на подобни големи пресконференции всяка година от 2001 г. досега с изключение на периода от 2008 до 2012 г., когато бе премиер на Русия. През последните години този вид мащабни прояви се организират през декември и фактически се прави равносметка за годината.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
1
 
5
 
! Отговори
ognyanz преди 4 години
Ежегодната пресконференция на Путин за медиите е събитие от световен мащаб. Само за нашите медии тя остана незабележима този път.
143
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ееее щом путин е казал така ще. Няма да вярвам на някакви си учени я
142
8
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
7 милиарда е твърде много за една крехка планетка като Земята.
141
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Някой екоталибан знае ли какво е съдържанието на СО2 в земната атмосфера?"Съдържанието в момента е около 300 частици на милион. Това е опасно ниско. Ако падне под 200 ще спре фотосинтезата и всички реастения и животни на сушата ще измрът. Оптималното съдържание за растителността е около 2000.
140
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СССР ТРОВИ ХОРАТА С УРАН
139
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин: Точната причина за промените в климата? Никой не я знае!КАТО ДОНАЛД ДЪМБ ДРЪНКА СМЕШКИ---------------------ВСИЧКИ Я ЗНАЕМЕ ВЛАДИ, АКО В РУСИЯ НАМАЛИТЕ УПОТРЕБАТА НА ВОДКА И ТАМ ЩЕ Я НАУЧИТЕ
138
8
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Точната причина за смъртта на много хора са руските ***, укрили от хората аварията в Чернобил. Азиатският диктатор Путин е същата стока.
137
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единственото важно е великите турски опити да не спират!
136
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз я знам, но ще я кажа. Причината е в поведението на хората, което не ми харесва. Т.е. - мама е бясна.
135
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз я знам но няма да я кажа!
134
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Oще Ленин е казал - електрификация му е майката
133
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е Путин се *** с това изказване.
132
10
 
5
 
! Отговори
Еколок практик преди 4 години
Промените в климата водят до вмирисването на Ленин за това решението е препариране на путин на негово място ...
131
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
огромните заводи бълващи пушеци в небето определено имат влияние,както и десетките хиляди полети дневно,атмосферата ни е едва 11км над повъхността,една тънка ципа около планетата,всеки може да забележи,че твърде малка и влиянието ни е осезаемо,да и вулканите и пожарите също влияят,но ние разбиваме крехкия баланс установен от природата
130
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другаря Путин да прочете Библията там пише черно на бяло какво ще се случи преди краят на света. Само че Комунистите не четат Библия и не вярват в Бог. Но иначе ги галят Три Папи по ***.
129
3
 
16
 
! Отговори
Путин... преди 4 години
... за кой ли път потвърди, че е умен човек, незачитащ налаганите от корпокрацията измислици.
128
5
 
12
 
! Отговори
men преди 4 години
на холандния половината и бвп са от ай ен джи и а бе ен амро - т.е. въздух под налягане. санкциите направиха русия самодостатъчна държава. такива на света други нема. имат ресурси, имат енергия, имат военна мощ, ако еврюгите можеха щеха да са им скочили до сега ама страхът е голямо шубе. за това стъпка по стъпка се самоизяждат. зелени сделки у ЕСССР и США, джендъризъм, бежанци, 80 годишни лелки на отговорни постове.... а бе кво да ти говоря. присмял се хърбел на световен шам
127
5
 
8
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Ядрото на Земята изстива и се втвърдява, и отслабва магнитното поле, което ни защитава от огъня на Слънцето. И атмосферата се загрява. Според всички древни митове, епоси и легенди това се случва на големи периоди от време. Но има Космически механизъм, който да презареди и да втечни отново ядрото на Земята, за да може планетата ни да диша, сърцето й (ядрото й) да тупти, и да не изгори, и опустее, а да остава жива...
126
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има ли опасност за Мумията ?
125
5
 
7
 
! Отговори
За Ленин преди 4 години
Путин обясни и "великите" аргументи на тогавашните болшевишки вождове за откъсване на чисто руски райони от Русия и предаването им на републики от конфедерацията - така тези селски и полуномадски държави се инжектирали с работническа класа от Русия. Това разбира се е превелика глупост,волунтаристично социално инженерство и абсолютно лицемерие - в Руската империя наченки на работническа класа е имало само в Петербург,Москва и още няколко руски градове.