Украйна одобри подписването на споразумение с Газпром

Претенциите бяха за около 7 млрд. долара
28 дек 2019 18:15,
100
Украйна одобри подписването на споразумение с Газпром
Снимка: Reuters

Правителството на Украйна одобри подписването на доброволно споразумение за уреждане на спор с руската компания Газпром, съобщи днес правителствената пресслужба, цитирана от ТАСС.

Още по темата

Пълномощията да подпише съответното споразумение са възложени на министъра на правосъдието Денис Малюска.

Доброволното споразумение за разрешаване на претенциите на антимонополната комисия на Украйна към Газпром обхваща искове за около 7 млрд. долара. По-рано тази седмица руският министър на енергетиката Александър Новак заяви, че документът ще бъде подписан на 29 декември, след което ще бъдат оттеглени всички искове и вдигнати всички запори от имуществото на Газпром в Европа, пише БТА.

Антимонополната служба на Украйна глоби руския концерн за злоупотреба с монополно положение на пазара за транзит на газ в периода 2009-2015 година. Наложена бе глоба от 86 млрд. гривни (3,6 млрд. долара по текущия курс), а по-късно киевският съд разпореди принудително събиране заедно с наказателни лихви за просрочване, на обща стойност 172 млрд. гривни (около 7 млрд. долара). През 2017 г. Украйна започна процедура за изземване на активи на Газпром на нейна територия, която компанията оспори.

В края на ноември тази година обаче руският концерн официално предложи на украинската Нафтогаз удължаване на действащия или сключване на нов договор за транзит на газ през украинска територия през 2020 година. Като задължителни условия за сключване на контракта руската страна посочи отказа от всички взаимни претенции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При 4% население от световното, САЩ консумира 20% от световния брутен общ. продукт. ----А как стои въпроса при Просия, да ти кажа ли? При 2% от световното население, консумира 15% от благата. Тоест, първо руското бидло трябва да се остави на хляб к вода и тогава да гледате американците.
88
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
7 млрд долара кеш!Е така се изкарват пари, а не като наште рисилизци - да вземем заем от руснаците, па да им целуваме ..., па евентуално след 15 години да печелим некви стотинки. Дано поне 2 млрд дадат за оръжия, да тепат опълченци.
87
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гладът е силно оръжие.........ва тите ще минават на приклади вместо хляб.
86
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма северен няма южен Има плащане на милиярди компенсаций ...А и е повече от сигурно и че след 2025 русия ще пренася газ през Украйна Конкретно пък тука газпром е вързан с договори до края на 2029...
85
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така ли са им казали на ватния нарот а това че ще Плаща 2,9 милиярда долара компенсация на Украйна в суха пара Нещо не им се дойзказва на тасс ...
84
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Украинскте фашисти да си гледат работата,не искаме нищо общо с тях!садисти
83
7
 
3
 
! Отговори
А сега сериозно преди 4 години
Украинците да се благодарят на Тръмп, че спря СП2. Че ако Украйна чакаше на Меркел , Макрон и ЕС, северен поток 2 щеше вече да функционира вече и украйнците щяха вместо договор, да гризнат дървото.
82
0
 
2
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
сякаш не стана ясно каква е окончателната сума ?7млрд?3млрд?
81
2
 
5
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
Русия и Украйна трябва да се разберат по всички спорни въпроси. ЕО и Русия също така, въпреки троянските коне на САЩ в ЕО - Полша, България и други дребосъци в икономическо и политическо отношение. Светът се променя и преклонението пред американските ценности отстъпва на ненавист към държавата полицай, която живее на гърба на цял свят. При 4% население от световното, САЩ консумира 20% от световния брутен общ. продукт. Всички велики империи до сега са загинали, това очаква и САЩ.
80
1
 
10
 
! Отговори
присмал се щърбавият преди 4 години
разликата м/у арабските и руските продавачи на гас е че руснаците всичко влагат в економиката,образованието,отбраната,здравеопазването и пенсионното дело.най голямия цирк беше когато цената на нефта и газа бе свалена от 100 на 50$ за мерна единица.и ко стана?руснаците изкупиха ефтиния арабски петрол.наляха го в поизпразнените кладенци и сега го продават по 7-80$.и кой финансира руската военна индустрия? А? ко каза?ааа тези които свалиха и тези които им го продадоха ведно с тези които го купиха
79
1
 
8
 
! Отговори
размисли преди 4 години
САЩ накрая ще обяват война на Европа, ако не започне да купува " демократичен , независим , американски газ" - специална промоция +300 процента нагоре цената . Както биха казали на десетките милиони избити индианци - нищо лично , просто бизнес . Как СА си купи благоволенито на САЩ след убийството на Кашоги ? Амии подписаха се едни договори за 300 млрд .долара и воала . Нищо лично Кашоги , права на човека и т.н - просто бизнес по американски / " демократичен"
78
1
 
3
 
! Отговори
11 преди 4 години
До Анонимен 84 като мушне на Европа 400 млрд куб .метра газ годишно , за нула време ще се изплатят тръбите
77
0
 
5
 
! Отговори
хммм преди 4 години
Я да видим кой кой е в СП2 Gazprom - 51%, Wintershall - 15.5% ,PEG Infrastruktur AG ,a subsidiary of Uniper - 15.5%, N.V. Nederlandse Gasunie - 9%, Engie - 9% . С две думи ,чуждите фирми го финансират с 5млрд . Ще се откажат ли от тях /кой подарява 5млрд /. И какво ще се окаже - Тръмп всъщност отново действа като руски агент / не че не е :)))) /. ЕС финансира Газпром с 5млрд и ги подарява на Русия . А с леко закъснение тръбата пак ще си е готова
76
0
 
5
 
! Отговори
миии преди 4 години
До Анонимен 83 не е баш тъй Вярно капацитетът му е по-малък от този на швейцарците , ама остават 160 км . Онези май слагах по 5 км на ден - месец за завършване . руснаците и 2км да слагат на ден - до 3/4 месеца ще е готов
75
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-паметливите направиха ли сметка,че спирането на "Южен поток", забавянето на "Турски" и санкциите около "Северен 2", много удобно проработиха за споразумението между Газпром и Украйна? Някой помни ли, че Алексей Милер беше заявил - договора с Нафтогаз приключва,друг НЯМА ДА ИМА?Русия беше принудена да самофинансира скъпо и удължено газово трасе през Черно море до Турция, едва ли не да чака благоволение от България за свързване със Сърбия,а накрая клекна и за подновяване на договора с Украйна!
74
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До май ней такаМай руснаците сами няма да си положат тръбите щото няма с какво. Тоя кораб дето го спрягат Академик незнам кой си за полагането на тръбите ще им свърши същата работа като Адмирал Кузнецов в Сирия. Ще отиде ще се изложи и до там ще приключи окончателно СП2.
73
3
 
8
 
! Отговори
УС партнършип преди 4 години
"Турски поток" може да ни заобиколи, както загубихме "Южен поток" и "Набуко".
72
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българи на просия в Германия: Намерят ли у някого скрити пари, го пребиват!От просия изкарваt по 30-50 евро на ден, някои повече!
71
1
 
5
 
! Отговори
май ней така преди 4 години
До Анонимендай да преговорим малко Русия си гарантира 225 млрд.куб метра газ за Европа за 5 години .СП1 е отделно . Украйна се отказа от финансовите претенции към Русия , които в нечие съзнание / примерно Порошенко / стигаха до 20 млрд долара , ама реално май са за около 7 . Украйна също така ще купува газ директно от Русия . Ако швейцарците се откажат , руснаците сами ще си положат тръбите . Вярно - ще се забави пускането му , ама какво да се прави .
70
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Водата поскъпва от нова година.