В Русия доволни от по-енергичния строеж на "Турски поток" у нас

Шефът на Газпром доволен от прогреса след забележка на Путин
12 яну 2020 16:21,
129
В Русия доволни от по-енергичния строеж на "Турски поток" у нас
Снимка: БГНЕС

България започна да работи по-активно върху изграждането на газоразпределителна мрежа след критики от страна на руския президент Владимир Путин, заяви в интервю за руската обществена телевизия президентът на компанията „Газпром“ Алексей Милер, цитиран от TACC.

Путин заяви по-рано, че България умишлено забавя изпълнението на проекта „Турски поток“. Българският премиер Бойко Борисов, коментирайки изявлението на руския лидер, обясни за дългите тръжни процедури, които са забавили процеса. По-късно Борисов увери, че строителството ще приключи навреме - до 31 май.

"Виждаме, че нашите български партньори в момента работят много по-интензивно от преди", каза Милер. В същото време министърът на енергетиката Александър Новак изрази увереност, че България ще изпълни задълженията си. "Днес работата е в разгара си, в голям мащаб. Ние сме уверени, че българските колеги ще изпълнят задълженията си и ще изградят своята част", каза Новак.

Сръбският президент Александър Вучич подчерта, че страната му е приключила своята част от работата си и сега чака строителството да приключи от българска страна. "Всичко сме изградили, но все още чакаме българите, когато те завършат газопровода в своята страна." Премиерът Борисов от своя страна каза, че България изгражда своята газоразпределителна мрежа и е готова за получаване на голямо количество газ от Русия и Азербайджан. "България изгражда своята газоразпределителна мрежа. И колкото повече газ идва от Русия и Азербайджан, толкова повече можем да транспортираме по нашия газопровод през България. Готови сме за това", каза той.

„Турски поток“, който стартира на 8 януари, минава по дъното на Черно море от Русия до брега на Турция. Следва сухопътната транзитна линия до границата със съседните страни, откъдето сега газът се изнася за Гърция, България и Северна Македония. В бъдеще (след приключване на изграждането на цялата инфраструктура) газът ще достига до Сърбия и Унгария. Капацитетът на газопровода с дължина 930 км е 31,5 милиарда кубически метра газ годишно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Събориха КТБ за да може Шиши да плати на Руснаците, в Камчия руснаците имат автономна територия барабар с плажа, даваме 3 МИЛИАРДА за да строим руски газопровод за сэрбитеееееееееее... Боянският прилет ,резидента на руснаците е охраняван от УБО..Сега Рапоний рапортува на Гассударя. По наколенки..... Заради Русия забиваме нож в гърба на Украйна-наши братя...
95
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И турчин не ни е мачкал така както сега ни мачкат руснаците.- имаме най скъпата газ- Лукойл не плаща данъци- Откъснаха парче от България...Росенец- купихме два непотрбни реактораи т.н.
94
5
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
На Боко тръбътъ ще му изгори глъвътъ. Пак няма да изкара мандата въпреки, че го крепят руските партии в парламента. Правят му кворума всички с една цел, да се строят руските *** проекти. Иначе отдавна да са му духнали под опашката:)))))))
93
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това ,което е добре за Болшая и Магупая . За Българиянне е добре.От опит. Това показва историята.
92
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Силно ми намирисва на санкции от попарата надробена от Борисов. Неприятното е че ще я сърбаме ние вместо тия дето я надробиха.
91
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турски или арапски поток важното е че Борисов предаде България и сега тръбата е турска или арапска и не е вече българска. Фирмата страоител е катарска със саудитски заеми.
90
7
 
10
 
! Отговори
До Анонимен 93 преди 4 години
"Прищявките на Путин...да купим още 16 Ф16 и окончателно да предизвикаме нервен срив в Кремъл."Ти спри амфетите и водката! Всеки Фъ-16, който навлезе в руското въздушно пространство ще бъде свален! Ти първо получи платените от моите и твои пари щедро и със замах, който може да си позволи само някой полупиян в кръчмата, 6 бройки Фъ-16, блок 70, вх.Б, ет.6! Най ме кефи тъппото повтаряне на "блок 70"! Което глупондерите не знаят, че е обикновен съвременен радар с управляема фазова решетка.Толкоз!
89
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Да се знаеНовия газопровод е на 90% ТРАНЗИТЕН, точно затова няма как да се върже с други газопроводи - капацитета е запълнен само с руска газ, и точно тук е нарушението на ЕС-директивата за 50% запълване! При това ние услужливо (!) сме пропуснали да договорим по-изгодни цени за газа. Колко пести Булгаргаз незнам, знам че газа за нас няма да поевтинее, което е важното! БГ роба само плаща сметката.
88
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мъдрият български народ казва: "Ти го кръщаваш, то пърди!". Отнася се за всички русомразки бастардчета!Сега две думи за г-н Бойко Борисов. Той е голям учун, нека направо го обявим за академик, една титла, която още няма! Повод за предложението е откритието от планетарен мащаб, изречено от него:"По тръбата ще тече не само руски газ, а и азерски и ТЕЧЕН!". Гений!
87
1
 
7
 
! Отговори
Да се знае преди 4 години
Булгаргаз вече се похвали, че тази година пести 70 млн, защото получава газ от Турция, а не през Украйна и Румъния.Транзитът за Турция вече е 0 - 0 такси.Транзит по ТП - такси.Може да се свърже в ***, ТАНАП, Александропулис - Газов хъб Балкан.Но...геополитика, сър...
86
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 92И това, като имаш предвид, че Орбан все пак се съобрази с правилата на ЕС и няма да строи руския транзит, за разлика от нашите продажници. А уж Орбан е трола. На всичкото отгоре ние вече си имахме транзит и го спряхме. Да се надяваме, че по трансбалканския ще може да мине друга газ, ако ще и американска де, иначе вярно отива за скрап. Здраво печелившо съоръжение за скрап. Типично за прехода, да даваме за скрап работеща техника.
85
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С тия четири милиарда лева с които ще задоволяваме прищявките на Путин да заобиколи Украйна можеше да купим още 16 Ф16 и окончателно да предизвикаме нервен срив в Кремъл.
84
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е изключително важно в Русия да са доволни от васалите в България. Тезисите на другаря Путин за построяване на газопровод за 4 милиарда лева от България като дар на двете руски проксита Сърбия и Унгария трябва да се изпълняват в срок и с високо качество за да е доволна московската метрополия.
83
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Да се знаеТе и сега стават, защото газа през тях вече спря, а България се отказа от неустойките! Новия е транзитен и само свързва Турция със Сърбия, ние полза от него нямаме, това е руски газопровод маскиран като български. СА го строи, да, но с чии пари?!
82
0
 
5
 
! Отговори
Да се знае преди 4 години
ББ ви го каза - не построим ли ТП, тръбите ни стават скрап като Напоителни системи на Г. Господинов.
81
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Да се знаеАми нека дойде и ще видим! Ама него по нясни причини го бавят, а за руския бързат. Нека дойде и руския и американския и който е по-евтин от него. Така и двойната цената на руския, която плащаме в момент, ще си дойде на мястото! Но за разлика от Путин, нашите няма да видят рушвети от американците, затова го бавят.
80
2
 
4
 
! Отговори
Да се знае преди 4 години
А като дойде ам газ да не стане като със Софийска вода - консесия, ниски цени и след 5 год - водата от 64 ст - 3.5 лв
79
2
 
8
 
! Отговори
Русия е доволна преди 4 години
Има защо....1. България се отказа да получи дължимата глоба от Газпром около 1 милиард евро 2. България ще построи връзката между турски поток и Сърбия със свои пари...нов милиард евро 3. България се отказва от сумите които ще получи като такси ,защото Газпром е длъжен по договор до 2025г.. да доставя газа по тръбата през Румъния. Отново близо милиард евро 4. България не пожела да договаря нива формула за плащане на газа и така продължаваме да плащаме двойно по скъпа газ от средното в Европа.
78
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Да се знаеБългария няма никакъв интерес в СП2 и ТП! България вече загуби от спирането на газа през Украйна, защото спря и транзита през трансбалканския, за който имахме договор с Русия до 2030. Новия газопровод е само транзитен и замества трансбалканския. Т.е. заместваме едни такси с други и няма да спечелим нищо. Газа на бг пазара също няма да поевтинее заради транзита. А ТП се строи в нарушение, това реално е Южен поток и ще ни съдят. Ние плащаме, спечелиха продажните политици.
77
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименБългария на първо място е имала право на 10 млрд неустойки по договор, поради спирането на транзита през трансбалканския газопровод....Хайде да са 10 млн. За сметка на това руснаците се отказаха от неустйки на същата цена за провала на ЮП.Кой ли не ходи до Москва да се моли ТП да мине през нас, че ставаме центъра на кръговот. То ББ , то РР, то ЕЗ...Не случайно консорциум от СА ще го строи.