Путин предложи референдум за промени в конституцията

Той призова и за насърчаване на увеличението на населението
15 яну 2020 16:10, Елка Василева
24
Путин предложи референдум за промени в конституцията
Владимир Путин. Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин предложи референдум за конституционни реформи, засилващи правомощията на парламента, без обаче да променят президентския характер на политическата система, начело на която той е вече 20 години, предаде Франс прес.

Държавният глава формулира предложението си в годишното си обръщение до парламента и политическия елит, но не уточни срока за осъществяване на реформите.

За да бъде решен проблемът със "заплетените пълномощия" на властите и разрива между отделните равнища - между държавната и общинската власт, в руската конституция трябва да залегнат принципите на публичната власт като единна система. Трябва да бъдат разширени и укрепени реалните пълномощия и възможности на местното самоуправление, смята Путин.

Русия трябва да остане силна президентска република - президентът да запази правото си да освобождава от длъжност премиера на страната и федералните министри, заяви държавният глава. Той обаче предложи Държавната дума да получи правото да одобрява премиера, вицепремиерите и федералните министри, след което президентът задължително да назначава предложените кандидати.

Путин припомни, че според сегашната конституция президентът само получава съгласието на парламента да назначи даден премиер, а после сам назначава и министър-председателя, и другите членове на кабинета.

Руският лидер предложи да се запише в конституцията изискване кандидат-президентите да са живели най-малко 25 години във федерацията, да нямат чуждо гражданство, нито разрешение за пребиваване в друга държава. "И то не само към момента, когато участват в изборите, но и когато и да било преди това", подчерта той, цитиран от ТАСС.

Сега конституцията на Русия предвижда кандидатите за висшия пост задължително да са граждани на Русия и да са живели на нейна територия без прекъсване най-малко 10 години.

Путин е съгласен, че едно и също лице не бива да заема президентския пост в Русия повече от два поредни мандата, макар да не смята това положение от конституцията за принципен въпрос, отбелязва ТАСС, цитирана от БТА.

Руският президент предложи освен това на конституционно ниво да се забрани притежанието на чуждо гражданство или разрешително за пребиваване в друга държава за лица, заемащи длъжности, критично важни за сигурността и суверенитета на Русия.

В годишното си обръщение към руския парламент президентът Владимир Путин призова също така да се насърчава увеличаването на населението на Русия. Основна пречка за постигането на тази цел са ниските доходи, смята Путин.

Населението на Русия е около 147 милиона души.

Путин изтъкна, че сега Русия се сблъсква с последиците от икономическия крах от годините след разпадането на Съветския съюз и обеща правителството да предостави допълнителни помощи на семействата с деца.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Незнам но руснацоте неги искат никаде вече по цял свят *** всякъде се усраха с този президент.хубаво июаш военна мощт но кои те пита пазия в таина ако стане воина примерно.да хубаво разбрахме че сте супер военна сила но дотука хората искат да работат да се развиват да се усъвършенстват да се исмислят нови работи напримерно създаване на нова храна която да задоволи световноя глад и болестите.
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИванИване, това е правилно, но не е демократично. Демокрацията не означава група "експерти" да решават кое е най-доброто решение и да го налагат. Ако искаме демокрация, нека да е демокрация. Тогава експертите трябва първо да убедят обществото и 50+% да се съгласят с експертното мнение. Ако смятаме, че това не е възможно защото мнозинството не е в състояние да взима решения, тогава нека да загърбим идеята за демокрация, да измислим нова система и да престанем да се наричаме демокрация.
21
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 4 години
То средните векове болшнството е смятало земята за плоска, но пак малцинството е успяло, с много жертви, да покаже, че 51% не винаги са прави.
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Демокрация означава: мнозинството взима решението и определя правилата.Псевдодемокрацията по евроатлантически тип означава: задоволяват се лигавщините на най-кресливото малцинство без да се пита мнозинството. Мнението на мнозинството се счита за дискриминация ако не съвпада с мнението на малцинства.
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, никой не те кара да си гей. Но те принуждават да си промениш законите въпреки, че хората не желаят подобно нещо. Дори и подобни неща да не носят негативи, защо се налагат насила? Никога 51% от немците не са искали Германия да приеме третия пол. В немските паспорта вече може да си мъж/жена/diverse. И тези глупости ще бъдат стъпка по стъпка наложени и в Източно Европейските страни въпреки, че в страни като Полша и България населението категорично не иска подобни глупости.
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няколко Източно Европейски държави заявиха, че не искат да приемат бежанци и ЕС ги принуди да приемат бежанци по квоти и хвърчаха заплахи като лишаване от право на глас в европейските институции и от лишаване от европейски субсидии. Против волята на народите на тези държави. В България също бяха приютени бежанци въпреки, че хората не искат бежанци и въпреки, че за издръжката на бежанците се плащат и пари от Българската държава вместо тези пари да отиват за пенсии на българските пенсионери.
17
10
 
2
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
мнозинството от хората не искат бежанци, гей паради и гей бракове.Но ни принуждаватКакво са те принудили да правиш точно ти. Да бъдеш гей? Или да приемаш у вас бежанци? Какво точно са те накарали? Да правиш като вятъра? Ти сигурно гейове и бежанци си виждал само по телевизията, ама иначе сте големи папагали.
16
2
 
12
 
! Отговори
До Sichtpunkt преди 4 години
Какво значи диктатура, бе? Не е ли диктатура, че САЩ и Западна Европа задължават Източна Европа да приемат мултикултурализма, бежанците и хомосексуализма въпреки, че населението на страните от Източна Европа е категорично против. В Чехия, Словакия, Унгария, Полша, България и балтийските държави мнозинството от хората не искат бежанци, гей паради и гей бракове. Но ни принуждават. Това не е ли диктатура? САЩ и ЕС са псевдо-демокрации.
15
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Премиерска република е най-диктаторската власт. Иска да става премиер на премиерска република. Завижда на Меркел и Борисов.
14
8
 
4
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Дори Япония която си има император, е конституционна монархия. Основният законодателен орган е парламента ("Диета"), а изпълнителният такъв е правителството.Забележете, всички сатрапии се ръководят еднолично - ***, Ким Чен, Асаад, Мадуро, във Иран сатрапията е двойна Рохани и Хаменей. Изобщо сте вААбше.
13
1
 
6
 
! Отговори
дядо Ставри преди 4 години
До Sichtpunkt *** ти сериозно ли? Путин е патриот. След него ще дойде друг такъв. Нима *** не се управлява еднолично? Особеното е, че сме колония. Много важно какво пише в тефтера.
12
12
 
8
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Русия трябва да остане силна президентска република - президентът да запази правото си да освобождава от длъжност премиера на страната и федералните министри, заяви държавният глава.ЕДНОЛИЧНА НЕОГРАНИЧЕНА ВЛАСТ, БЕЗ КОНТРОЛ Е ЧИСТА ДИКТАТУРА. ТАЗИ ФОРМА НА УПРАВЛЕНИЕ Е ДОКАЗАНО НЕ ФУНКЦИОНАЛНА И НЕ СЪЩЕСТВУВА В НИТО ЕДНА ИКОНОМИЧЕСКИ СТАБИЛНА ДЪРЖАВА.
11
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Референдумът за промени в конституцията ще има оглушителен успех, защото руският народ отдавна иска да изхвърли на бунището доста членове от coрocoиднaтa си конституция, писана от пиндостанци в годините на гнет и окупация при ЕБН.
10
6
 
1
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Путин е велик и Бойко е неговия пророк !!!
9
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"И ко Путин ще тръгне из Русия да увеличава народонаселението ли?"----Не, пиленце, няма! Има си кой да прави деца!За деца там се дава жилище с предимство, строят се къщи, изплащат се суми (и то големи)....Дали накога ще ги стигнем по отношение на социалната политика, как мислиш?Ако можеш, де!
8
5
 
16
 
! Отговори
Българина преди 4 години
Ние от позицията на най бедната м р ъс на и изчезваща страна и то без вода, чиято конституция се пише от сащ, нямаме никакво основание да коментираме каквото и да било, а само да гледаме и се учим! Ние колко референдума имахме за НАТО ЕС ЕЗ ? Ама организирани от властта не от Слави или друг! В сравнение с Русия ние нямаме демокрация а мутрокрация. Между другото в Русия имат 8 завода за ЦЕЛИ коли! Ние сме на кавала много след последната дупка....
7
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
РУМЕН РАДЕВ СЪЩО ПОД ДИКТОВКАТА НА МАСКВА.
6
5
 
8
 
! Отговори
юбералес преди 4 години
Санкции несработали???
5
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Др. Путин пак ще се менка с др. Педведев...
4
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин им е казал - друзя, някой трябва да поеме отговорност за мизерията ама не аз, давайте оставка да се радва мужика.