Путин опитва да се защити, започна да решава проблема си - 2024 година

Какво казват по света за промените във властта в Русия
16 яну 2020 21:30, Елка Василева
105
Путин опитва да се защити, започна да решава проблема си - 2024 година
Владимир Путин и Михаил Мишустин. Снимка: БГНЕС

"Путин изобщо не хвърли светлина върху своите планове. Вместо това той отвори кутията на Пандора, пълна с всевъзможни варианти. Възникналата неопределеност изважда политическия елит от равновесие, помагайки на Путин да не се превърне в "куца патица" /от англ. Lame duck – в американската политическа система президент, който скоро ще напусне поста си/, а в стожера, около който се върти цялата страна", смята московският кореспондент на "Ню Йорк Таймс".

Настоящите събития в руския политически живот са резултат не просто от премислена, но дори очаквана стратегия, смята доктор Сам Грин, директор на Института за Русия към лондонския Кингс колидж.

"Все пак ние предполагахме, че ще търсят нова формация на властта, която ще позволи и агнето да остане цяло, и вълкът да бъде сит. Вероятно властта има необходимост да запази ролята на настоящия президент при конституционна невъзможност да направи това. А това означава поне някакви промени", отбеляза Грин.

При това никой в действителност не може да предположи до какво ще доведе това, казва професорът. Поставени са много въпроси, а отговори няма – как на практика ще се назначават премиерите, какви ще са отношенията между президента и Съвета на федерацията, губернаторите, каква ще бъде ролята на Държавния съвет и неговия състав.

Путин се опитва да се защити

Тони Брентън, бивш посланик на Великобритания в Русия през 2004-2008 г., в момента се намира в Москва. Когато журналистите от Би Би Си му се обаждат, той не може да откъсне поглед от емисиите новини по телевизора.

Още по темата

"Естествено, Путин има проблеми. Икономическите мерки много силно подкопаха популярността на неговото правителство. Той има и личен проблем, свързан с това какво ще се случи след 2024 г., когато приключва президентският му мандат. И това, което сега наблюдаваме, по мое мнение е показател, че Путин е започнал да решава тези проблеми. Изявленията му сочат, че той ще предаде част от правомощията на парламента и Държавния съвет. При това съм убеден, че Путин иска за себе си роля, която ще му даде контрол над собствената му политическа съдба. Един от неговите опити – да създаде съюзна държава с Беларус, като че през последните седмици започна да се разпада“, каза Брентън.

Той е убеден, че всички тези действия са насочени към опити Путин да защити самия себе си след 2024 г.

По повод ролята на Медведев бившият посланик казва, че действащият премиер винаги е проявявал лоялност към Путин. И самият факт, че те са действали съвместно – изявлението на Медведев беше направено почти веднага след посланието на Путин, говори за това, че връзката помежду им се запазва. Възможно е, смята Брентън, новата роля, предложена на Медведев, да не се окаже понижение.

"Ню Йорк Таймс" обръща внимание, че Путин и Медведев и преди са координирали действията си – по-специално при т.нар. рокада, когато Медведев зае президентския пост, който след един мандат върна на Путин.

Оставката на Медведев е най-големият трус за руското правителство през последните 10 г. от управлението на Путин, които се опитваше да продаде образа на стабилност въпреки отслабването на икономиката и усилването на западните санкции, пише "Уолстрийт джърнъл".

Дмитрий Медведев винаги е играел ролята на човек без собствени амбиции, а такъв човек рано или късно се оказва там, където се оказа Медведев – без конкретно място, казва Сам Грин от Кингс колидж. "Той е полезен /за руската власт/, добър е, но видимо не е този, който е необходим в дадения момент. Сега е необходима способност да се контролират процесите вътре в елита, а това не е неговото. Затова виждаме назначение на данъчния шеф, който ще може да съдейства на Путин в това отношение", каза Грин. 

Промяната разтърси дори някои високопоставени чиновници – така например председателят на Държавната дума Вячеслав Володин дори прекъсна срещата си с депутати, за да се убеди, че Путин наистина е издигнал Мишустин за премиерския пост, пише Блумбърг.

"Робин при Батман"

Западната преса анкетира ограничена група руски експерти и стига до извода, че Путин се стреми към "казахстански вариант" с обезпечаване за себе си на длъжност, която ще му позволи да влияе на всички руски институти на властта в бъдеще.

Мнозина правят предположения за това кой ще го наследи.

"На господин Путин му предстои да даде да се разбере дали ще предаде поне част от своята власт, а явен наследник не е назначил. Освен Медведев като кандидати за тази роля посочват десетки, включително кмета на Москва Сергей Собянин, министъра на отбраната Сергей Шойгу, вицепремиера Дмитрий Козак, бившия телохранител на Путин Алексей Дюмин и дъщерите на Путин Мария и Екатерина, които неотдавна се появиха няколко пъти по телевизиите под псевдоними“, пише "Файненшъл таймс".

Позовавайки се анонимни източници, близки до президента, вестникът твърди, че Путин не планира да предава властта си.

"Той мисли, че без него всичко ще рухне – казва един от тези хора. - Без натиск сериозни промени в страната няма да има. На повечето хора им е все едно. Революциите стават, когато няма хляб и рафтовете в магазините са празни“.

Професорът от Колумбийския университет, специалист по постсъветските страни Тимъти Фрай прави характеристика на Михаил Мишустин, предложен от Путин за премиер, на страниците на „Вашингтон пост“.

"Мишустин е смятан за технократ без политически амбиции, което подкрепя версията, че Путин може да се възползва от промените в конституцията, за да остане на власт след 2024 г.", пише той.

Френският вестник "Либерасион" посочва, че Путин вероятно ще се стреми да държи под контрол своя наследник на президеннтския пост.

"За Путин е важно неговото наследство да не изчезне с оттеглянето му от Кремъл – обяснява директорът на Франко-руската обсерватория Арно Дюбиен. - С конституционните реформи, които той предлага, се появяват гаранции, че неговият наследник няма да има същите прерогативи, а и ще бъде /на власт/ по-кратко време. В преразпределянето на правомощията има диверсификация на рисковете".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
2
 
9
 
! Отговори
Пантарей преди 4 години
Едно е сигурно: един ден и Путин ще напусне Кремъл. Всичко се мени, нищо не е завибаги, няма незаменими. А дали ще плаща за всички проблеми, в които набута страната си ще се види; но е много вероятно предвид руската традиция с короната да пада и главата.
80
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ле леее...новият министър председател на Лилипутин е абсолютен комунистически дръвник.
79
6
 
6
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Пъпчивите жендури силно любят да пишат за Путин. Алооо онанисти.....да не би някога да сте били заплодени от него, та само за него квичите.
78
10
 
17
 
! Отговори
Анон преди 4 години
Ще му духате прахоляка на Путин! И срещу него да бягате, пак не можете да го стигнете!
77
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин опитва да се защитиопитва, ама скоро ше го провесят на някой стълб пред Кремъл.
76
14
 
10
 
! Отговори
Калоян преди 4 години
До АнонименПечели Путин, но не и руския народ който извън Москва и Санкт Петербург тъне в мизерия и комунизъм. Не могат да си позволят да отидат до съседния голям град. Да, голям тупаник, но го стоварва на Собствения си Народ....
75
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами това е силата на Путин и затова винаги печели.Западните аутсайдери само лаят като бесни оинчери и съответно нищо не правят,защото са им къси пишленцата.Докато Вова си седи кротко в Кремъл,гледа им с насмешка сеира и тихомълком,неочаквано и без прдупреждения им стоварва поредния тупаник по грозните муцуни.
74
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брекситърите да си гледат тяхната паница и да не плачат на чужд гроб, че станаха за посмешище на целия свят с техния брексит.Русия ще се оправи и без техните безценни съвети, както се оправяла досега.
73
17
 
6
 
! Отговори
фром раша уит лове преди 4 години
Ой Жу-Жи Жужана,Моя единствена,Чуй мойта песен, чуй моя глас,Само теб обичам ааааааааааааааазааааз!
72
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе тука некакви сорошки мишлета взели да "обсъждат" действията на новия Император на света.Хайде обратно в мишините и по-полека с напъните ,та да не се опуснете.Един пък дори сънува разпад на Русия.Нема да видиш тази си мечта,джендърко,няма.И си преобуй гащетата,че яко са се намокрили докато си сънувал.Пък и лошо мирише.
71
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната партенка от жужана, в която могат да повярват само русифилистичните чебурашки. За останалата част от света, ясно е какво се случва - императорка Жужана ще ги управлява вовеки веков.
70
15
 
9
 
! Отговори
Олд преди 4 години
Има ли още някой на когото да не му е ясно че джуджето ще напусне Кремъл само с краката напред.
69
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българското русофилство е много злобно към перестройчика Горбачов и много любвеобвилно към переКройчика Путин. Явно дърленето към запада е особено на почит сред русофилите, защото това е единствената разлика чежду перестройчика и перекройчика всичко останало си е същия батак.
68
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тия у перник да направят демонстрация пред руското посолство - путин е виноивени ония дето ги тровят с *** също- путин е виновена гербавата помия дето се занимава с крадене и оплюванемястото и е заедно с главния боклучия да бъдат заровени там
67
18
 
14
 
! Отговори
Bлк преди 4 години
*** глупостите и злобата. Само долен американец може да го напише, а вие да му пригласяте.
66
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Махнали Димата и гласували за новия премиер Мишата без нито един против, щото така им наредило "демократичното" жуже. Честита "промяна" ***!
65
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно руснаците няма да се отърват от бясното комплексирано джудже.Ама те са свикнали на гнет и мизерия.
64
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пременил се Илия, погледнал се - пак в тия!
63
5
 
15
 
! Отговори
хахахахааа..... преди 4 години
До Двореца СмолнийОт къде знаеш?
62
28
 
18
 
! Отговори
Двореца Смолний преди 4 години
Руснаците Никога няма да са щастливи, след като знаят, че някой може да живее по-добре от тях. И затова Фрустрацията е постоянно състояние на духът им. Не са Способни на ПРОГРЕС..............