Московският патриарх: Българите трябва да са ни благодарни

Визитата на нашата делегация не бе отразена в църковните сайтове
Обновена: 29 яну 2020 09:26 | 29 яну 2020 07:10, Нели Христова
367
Московският патриарх: Българите трябва да са ни благодарни
Снимка: БГНЕС

Старозагорският митрополит Киприян взе участие в катедралния събор в Елохово, Москва, където Московският патриарх Кирил държа празничното богоявленско богослужение. След събитието българската делегация бе поканена на братска трапеза, където патриархът отбеляза, че "никога и никаква сила не може да изтръгне от паметта и сърцето на руския народ любовта към българския народ".

Московският патриарх Кирил заяви, че се надява, че българският народ завинаги ще запази "любовта, уважението и благодарността към руския народ" и че отношенията между Руската и Българската православна църква ще укрепнат, предаде БГНЕС.

"И мисля, че от съзнанието и паметта на най-добрите синове и дъщери на руския народ никога няма да бъде изтръгната любовта, уважението и благодарността към руския народ, който действително е дал огромни жертви, за да избави братска България от чуждоземно и иноверно иго", заяви той.

"Да даде Бог нашите отношения да укрепнат, за да съдействат и за укрепването на междуправославните отношения", каза още патриарх Кирил.

Старозагорският митрополит Киприян осъществи няколкодневна визита в Москва, която включваше концерт на църковния хор при катедралния храм "Св. Николай" в Стара Загора" по покана на Московския международен дом на музиката. Визитата на българската делегация не бе отразена в официалните църковни сайтове, освен в сайта на Руското подворие у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


367
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
264
14
 
8
 
! Отговори
До284 преди 4 години
Той едва ли, Русия който се е опитал с лошо знаеш как е завършил, виж обаче ти със сигурност нямаше да пишеш тука на кирилица и България нямаше да я има без тях, справка нац. ти празник, та Слава Богу, че на тях сме я дали да я възродят на 3 март за нас и да я пазят, че ние знаеш колко я бяхме опазали, справка искаш ли:))
263
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Московският КГБ поп трябва да е благодарен на българите, че са му дали четмо, писмо и православна религия, защото сега щеше да пише на монголски, да носи тюбетейка и да се моли на Аллах, като неговия братушка в Анкара.
262
11
 
11
 
! Отговори
До279 преди 4 години
Те имената, на тези които трябва да благодариш не случайно носят улици и площади в цяла България, а на църкви и храмове народа е написал в памет освободителям, защото не може да се изпишат имената на толко много руси, голяма част доброволци в тази война, която нищо друго не постига освен освобождението ни и не е подкрепяна от никоя друга европейска сила
261
11
 
8
 
! Отговори
До278 преди 4 години
Напсувай твоята, Русия не само нас освободи, а и евреите спаси, за което 9май там официален празник и Путин е поканен за форума на холокоста в Израел послучей 75 г., полските лъжци не, псувай сега и тях, че са благодарни:)
260
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съвсем прав е патриархът. Слава и вечна благодарност на Русия!Поклон пред кръвта на многобройните загинали руски войници за освобождението на България от жестокото и дивашко турско робство!
259
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русофили, КГБ'то ви иска голи и вечно благодарни !
258
14
 
13
 
! Отговори
Прознателен преди 4 години
Признателни сме на Царя Освободител, но руснаците го убиха. После избиха и наследниците му и всички останали, на които трябва да сме благодарни. На останалите няма защо да благодарим.
257
15
 
21
 
! Отговори
опетков преди 4 години
До Анонимен Жалко че си анонимник и не мога да те напсувам на майка. Русия никого, никога не е освобождавала. За голямо съжаление на империята, на територията, която беше си определила за Задунайска губерния се оказа едно досадно племе, което обърка нейните планове за завладяване на Босфора. Не дължим никаква благодарност за "освобождението" на никого, както грузинци, арменци, азербайджанци и много други десетки народи не смятат, че са освободени от алчните за земи и власт руснаци.
256
11
 
16
 
! Отговори
опетков преди 4 години
До Анонимен Ще ти отговоря така: САЩ наистина бяха окупирали Япония след ВСВ и за 25 г. Япония стана една от водещите световни икономики и все още е такава с един от най-високите стандарти на живот. Всичко това се дължи на факта, че американците реформираха цялата им държава и я направиха световна сила. Същото за Германия. За сравнение: СССР окупира цяла Източна Европа и от средноразвити европейски държави всички те отидоха на опашката на света по всички стандарти на живот. В БГ няма американски
255
7
 
13
 
! Отговори
Фил преди 4 години
Благодарен съм много, как да не съм. Но благодаря на поколението, родено 1840-1860. Какво да съм им благодарен на сегашните или пък на червените? Или на Гундяев?
254
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 256Започваш добре и веднага го осссир..! Затова твърдо /-/!
253
12
 
21
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Наздарове палковник Гундяев!Преживяхме комунизма, СССР, ще преживеем Вас и Путин!
252
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия навремето завзе едни територии, населени с християни - аборигени от османската империя. и после подари тази територия на аборигените и дори им помогна да си направят държава. после им осигури присъединяването на още територии(обединението на Княжество България с Източна Румения). Обаче аборигените нали са плитко умни и недо носени и забравиха откъде им се е взела държавичката... И плюят по руснаците. Еми, каквото повикало, това ще се обади...
251
14
 
13
 
! Отговори
точка преди 4 години
Благодарностите между българи и руснаци трябва да са взаимни.Първо те на нас за азбуката,православието и държавността,после ние на тях за участието им в руско-турската война/една от многото/тук на Балканите която помогна и на българите да се освободим от омразното османско владичество.Никога няма да забравим обаче,че съветската армия е окупаторка и на 0.9 0.9 1944г сложи на власт в България свои васали-обирджии на мандри и така обрече добрите ни отношения.
250
12
 
2
 
! Отговори
или казано така преди 4 години
Българския народ трябва да са благодарни на Газпром и Путин за освобождението от турско робство....може и финансово,политически или с признаването на Крим за руски..ха.ха.ха
249
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българските и руските свещеници споделиха общата трапеза в мир и християнска любов и изразиха взаимните чувства на двата братски славянски народа за разбирателство и взаимно благоволение. Слава на Христа. Амин. Ако на мюмюните и "мукарите" това не им харесва, да ходят от мъка да си направят, ако щат, сепуко
248
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За българските военни медици са оборудвани два лазарета с 50 и 28 места със запас от санитарно оборудване и медикаменти за две години. Започва обучение на български офицери в руските военни училища.С помощта на Русия започва да се създава и военноморският флот на България. Първите му кораби са получени от императорския черноморски флот - това са корабите Взрыв, Горный Студен, Голубчик, Пордим, няколко катера и десетки гребни лодки
247
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво оръжие Русия подарява на България? На българската армия са предадени повече от 150 хиляди пушки, над 15 милиона патрона, 93 полеви, 9 планински, 16 скорострелни и 20 обсадни оръдия, ккато и 80 оръдия трофейни турски оръдия и 20 мортири. Били създадени и военно-инженерни подразделения, на които са предоставени 27 900 сапьорни лопати, телеграфен парк с инструменти, експлозиви, инструменти за военно-топографска работа.
246
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко сериозно е било положението, сочи секретното разпореждане на военния министър на Русия Дмитрий Mилютин до Временната руска администрация в България: "Цялата съдба на християнското население от двете страни на Балканите, зависи от това, доколко ние ще можем да създадем силна национална стража. Само при това условие можем да се надяваме, че въпреки цялата грозота на детето, осакатено в Берлин, то ще може да остане живо и с течение на времето да стане силно и да се развива
245
6
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
За какво по-точно, за следвоенната окупация или?