Ердоган няма да забрави как Владимир Путин го унизи

Руският президент бърза, иска му се да обяви, че е извоювал победа
Обновена: 2 мар 2020 10:42 | 1 мар 2020 20:55, Камелия Цветанова
738
Ердоган няма да забрави как Владимир Путин го унизи
Снимка: БГНЕС

Владимир Путин бърза. Иска му се колкото се може по-бързо да обяви, че е извоювал победа във войната в Сирия. Кремъл спаси режима на сирийския диктатор Башар Асад от едно на пръв поглед неизбежно поражение - за което цивилното население в региона плати висока цена, пише Дойче веле.

Единственото препятствие, което Русия и неговият сирийски съюзник все още трябва да преодолеят, е провинция Идлиб, която продължава да е под контрола на коалицията, бореща се срещу Асад. Тази пречка блокира и останалите планове на Путин.

От една страна му предстои да завърши един много важен вътрешнополитически проект: промяната на руската конституция чрез всенароден референдум на 22 април. Промените, които още се изготвят, ще му позволят да си запази контрола над политическата система, както и на всякакви важни политически и кадрови решения дори и след края на неговия президентски мандат през 2024.

Множество допитвания до общественото мнение показаха, че руснаците не са възхитени от външните войни, водени от Кремъл. Евентуалната „крайна победа" в Сирия (Путин вече на два пъти е обещавал, че ще изтегли руските войски от страната) ще му бъде от голяма полза у дома.

Второ, окуражен от анонсите на френския президент Макрон по време на Мюнхенската конференция за сигурност, руският управник се надява на съществено размразяване на отношенията с ЕС, ако не и на пълното им нормализиране.

Това е постижимо , ако - и това е третата причина, поради която Кремъл се е разбързал в Близкия изток – Путин успее да убеди европейците, че трябва да упражнят натиск над украинското ръководство, за да приеме руските условия за прекратяване на конфликта в отцепническите региони на Източна Украйна, които вече се намират под контрола на Москва.

Рисковано начинание

За да постигне всичко това, Путин трябва да остави сирийския хаос зад гърба си. Не без основание той си прави сметката, че ако в Сирия се установи поне относителен мир, Западът ще забрави, че е обвинявал руските въоръжени сили във военни престъпления.

Но тези сметки крият и рискове. Плановете на Кремъл за бързо решаване на конфликта в Сирия го противопоставиха на турския президент Ердоган, с когато само допреди седмици поддържаше приятелски отношения. Сега двете държави се намират на прага на пряка военна конфронтация, особено след като в четвъртък при въздушно нападение бяха убити 33 турски войници. Официалната версия на Дамаск и Москва гласи, че турските военнослужещи са били атакувани от сирийски части и в район, където те не е трябвало да се намират. Има обаче съмнения, че нападението срещу тях е било извършено от руски бойни самолети, които осигуряват закрила от въздуха на сухопътните части на Асад.

Анкара не иска да обвинява Москва, защото би рискувала военна конфронтация с Путин. Ердоган не желае подобно нещо. Същото важи и за НАТО, част от който е Турция.

Ердоган прекара последните две години с това да демонстрира пред Алианса своята независимост, като купуваше руски противоракетни системи и участваше в организацията на мирните преговори в руския курорт Сочи, докато в същото време игнорираше САЩ и другите си западни съюзници. За да се противопостави на Путин, турският президент сега обаче се нуждае не само от уверения в солидарност от страна на Брюксел.

Игра вабанк

В отчаян опит да спечели западната поддръжка, Ердоган отвори границите на Турция, за да пропусне към ЕС над 1 милион бежанци от сирийската война. В това Ердоган вижда средство за повторението на бежанската криза от 2015, която би принудило ръководителите на европейските държави да действат бързо и да упражнят натиск над Путин.

Има много ирония в това, че Ердоган употреби толкова много време и усилия, за да се дистанцира от НАТО и ЕС, а сега е принуден да ги моли за помощ. Това няма как да е убегнало от вниманието на руснаците. И все пак рискованата стратегия на Кремъл може и да се окаже автогол, ако Ердоган реши да продължи сухопътната си офанзива срещу армията на Асад, и ако вкара в играта и турските ВВС. А кой би излязъл победител от тази вабанк-игра засега не е ясно.

Изгубената любов на Ердоган към НАТО

Този конфликт може и да завърши задоволително за Путин – ако действа достатъчно бързо в Сирия, така че да изпревари всякакви турски акции. Едно масирано бомбено нападение над Идлиб би било достатъчно; а цивилните жертви никога не са интересували особено Путин и неговите генерали.

А може и да е скалъпен някакъв нетраен компромис след телефонния разговор на Путин с Ердоган в петък (28.2). В дългосрочен план обаче руският президент навярно ще се окаже изправен пред нови проблеми.

Ердоган никога няма да забрави унижението, на което го подложи Русия. Тя отслаби неговите позиции както вътрешнополитически, така и в очите на партньорите от НАТО. Ердоган навярно ще започне да подобрява отношенията си с Алианса. Но той няма да сключи мир с режима на Асад, а това означава, че мечтата на Путин да загърби сирийското блато, явно няма да се осъществи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


738
Още по темата: ПутинЕрдоганСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
460
26
 
12
 
! Отговори
Osman Batur преди 4 години
Турция винаги се е славила с отлична дипломация. Още от Османската. След флирта с ръшка, и обещанията за многомилиардни проекти, Турция в момента окупира два вилаета, на проруското куче Есад. Сега ***, който е свикнал да се бие само с партизани в собствената си държава няма полезен ход освен на 5-ти март да стисне ръката на Ердо, а над Идлиб да се развее турския байрак. Отлично, Турция, браво, Ердоан!
459
8
 
15
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
*** статия с тъпо виждане на нещата.но що м DW ...то е страхотна статията за нашите от "Днес".Ердоган трябва да се моли за Путин и сутрин и вечер ,той го защити от преврата който бяха организирали САЩ със завръщенето на Гюлен..но бе предопреден от Путин и Ердоган и му бе спасен живота на Ердоган,тъй че ...*** сататия за *** народ.от Бг
458
2
 
10
 
! Отговори
кой преди 4 години
те ще се разберат!жалко за избитите!!
457
11
 
6
 
! Отговори
Хъ преди 4 години
Ердоган си мислеше, Путин е гeй докато се целуваше с език с него. А той се оказа обикновен .....
456
22
 
16
 
! Отговори
Бунгар преди 4 години
Русия ги бърка...Европа плаща. Докога тези имперски мераци? Ако Русия беше спасението,всички бежанци щяха да се насочат към Русия,а не към Европа.То не беше Афганистан,...Украйна, сега и Сирия.До кога ше се кланяме на диктатори...Хубаво е който разпалва пожари,той да ги гаси и плати щетите...
455
4
 
16
 
! Отговори
джо преди 4 години
Как ги пишем тези статии и как ги коментираме после? Защо трябваше да се стигне до тук? Европа като" цивилизована" страна , трябваше още от самото начало да обяви че престъпленията срещу хората и разрушените паметници, ще бъдат преследвани от закона. Част от сегашната" Умерена" опозиция режеше глави на поразия, включително и на деца. Сега със сменено име и нови помагачи гледат да избегнат съдбата си. Само ,че ДВ няма как да признае очевидни факти.
454
1
 
5
 
! Отговори
изумен преди 4 години
Иеее, що калабалък диванни военнополитически Иксперти имало тук беее. Ум да ти зайди. НАТО репи да яде.
453
0
 
2
 
! Отговори
Хм преди 4 години
До АнонименАко вече има разклонение още при полагането,с кранче?
452
4
 
16
 
! Отговори
Мда преди 4 години
Както винаги ДВ е далеч от истината...А тя е,че на Путин не му трябва пълна победа в Сирия.Друго е първостепенното там-запазването на военното присъствие и най-важното,базата в Тартус.На пръв поглед Хмеймим е приоритет,ала истината се крие в морската база.Там е логистиката за подводниците в Средиземно море,които държат на прицел Южна Европа и охлаждат ентусиазма за война с Русия.Затова и Проливите са супер важни,заради тях Путин прави отстъпки на Ердоги.Иначе досега да го е разпердушинил в Сирия
451
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 485това да си мислиш че на вече положени тръби под водата, е така може да направиш "чупка" с разклонение към България е меко казано несериозно, това което си описал е невъзможно дори и чисто теоретически
450
0
 
3
 
! Отговори
До ком 484 преди 4 години
До ФАКТИ : Много точен коментар
449
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДОЙЧЕ ВЕЛЕ? Ясно. Една позитивна статия не съм прочел по адрес на Русия. За това и тази въобще не я прочетох.
448
5
 
13
 
! Отговори
Атаман Сирко преди 4 години
До Анонимен 490Турците ще бъдат изгонени от Сирия. А султан Ердо ке падне.
447
2
 
16
 
! Отговори
До 485 преди 4 години
Айде бе! Знаеш ли в Черно море колко близо е Турски поток до българските води на Черно море? Виж на картата чупката, която прави към Турция и ще разбереш. Ами ако продължи от чупката към България и затвори кранчето за Турция?Пък и защо кюрдите да не се обединят и да не присъединят към бъдещата си държава териториите, които са си техни в днешна Турция. Нали и ние така сме си взели нашите територии от Турската империя. Съжалявам, че въпреки превземането на Одрин не сме си взели и Одринска Тракия.
446
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русофилите питат ! - какво търси Турция в Сирия.Русофобите отговарят ! - каквото и Русия.
445
2
 
11
 
! Отговори
1212 преди 4 години
Да, да- според Дойче веле Асад е диктатор, като че ли останалите двама не са. И Русия и Турция се набутаха в сирийския батак, всеки гонейки своите интереси. Някой трябва да плати накрая сметката, и имам лошото предчувствие че ще е ЕС и ние покрай него малко или много.
444
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не може да уплаши Русия ! - ей сега Путин ще поръча нов анимационен филм на мега-гига хипер звукова ракета и ще стресне света.
443
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До аз-ъттова са фактите, турската армия е на сирииска територия, колкото и да не ти харсева, това е факт, а за всякакви доставки в момента, руснаците щат не щат, требва да искат разрешение от Ердоган, да не говорим че тръбите по Черно море може да си останат там завинаги неизползваеми, Путин просто се хвана на въдицата на Ердоган и няма много полезни ходове
442
6
 
17
 
! Отговори
ФАКТИ преди 4 години
Ердоган никога няма да забрави унижението, на което го подложи запада и САЩ чрез преврата който не се осъществи благодарение на Русия. Тя заздрави неговите позиции както вътрешнополитически, така и в очите на партньорите от НАТО. Ердоган навярно ще започне да подобрява отношенията си с Алианса само когато това е в негова изгода. Но той няма да сключи мир с режима на Асад защото има полза от безплатен сирийски нефт и въоръжени бандити които да свършат черната му работа без да се месят турските ВС
441
1
 
9
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
турчетата и кАмсАмол-лиляв-смартбюти-либерастака във форума - бъркат желаното с реалното.