Ердоган няма да забрави как Владимир Путин го унизи

Руският президент бърза, иска му се да обяви, че е извоювал победа
Обновена: 2 мар 2020 10:42 | 1 мар 2020 20:55, Камелия Цветанова
738
Ердоган няма да забрави как Владимир Путин го унизи
Снимка: БГНЕС

Владимир Путин бърза. Иска му се колкото се може по-бързо да обяви, че е извоювал победа във войната в Сирия. Кремъл спаси режима на сирийския диктатор Башар Асад от едно на пръв поглед неизбежно поражение - за което цивилното население в региона плати висока цена, пише Дойче веле.

Единственото препятствие, което Русия и неговият сирийски съюзник все още трябва да преодолеят, е провинция Идлиб, която продължава да е под контрола на коалицията, бореща се срещу Асад. Тази пречка блокира и останалите планове на Путин.

От една страна му предстои да завърши един много важен вътрешнополитически проект: промяната на руската конституция чрез всенароден референдум на 22 април. Промените, които още се изготвят, ще му позволят да си запази контрола над политическата система, както и на всякакви важни политически и кадрови решения дори и след края на неговия президентски мандат през 2024.

Множество допитвания до общественото мнение показаха, че руснаците не са възхитени от външните войни, водени от Кремъл. Евентуалната „крайна победа" в Сирия (Путин вече на два пъти е обещавал, че ще изтегли руските войски от страната) ще му бъде от голяма полза у дома.

Второ, окуражен от анонсите на френския президент Макрон по време на Мюнхенската конференция за сигурност, руският управник се надява на съществено размразяване на отношенията с ЕС, ако не и на пълното им нормализиране.

Това е постижимо , ако - и това е третата причина, поради която Кремъл се е разбързал в Близкия изток – Путин успее да убеди европейците, че трябва да упражнят натиск над украинското ръководство, за да приеме руските условия за прекратяване на конфликта в отцепническите региони на Източна Украйна, които вече се намират под контрола на Москва.

Рисковано начинание

За да постигне всичко това, Путин трябва да остави сирийския хаос зад гърба си. Не без основание той си прави сметката, че ако в Сирия се установи поне относителен мир, Западът ще забрави, че е обвинявал руските въоръжени сили във военни престъпления.

Но тези сметки крият и рискове. Плановете на Кремъл за бързо решаване на конфликта в Сирия го противопоставиха на турския президент Ердоган, с когато само допреди седмици поддържаше приятелски отношения. Сега двете държави се намират на прага на пряка военна конфронтация, особено след като в четвъртък при въздушно нападение бяха убити 33 турски войници. Официалната версия на Дамаск и Москва гласи, че турските военнослужещи са били атакувани от сирийски части и в район, където те не е трябвало да се намират. Има обаче съмнения, че нападението срещу тях е било извършено от руски бойни самолети, които осигуряват закрила от въздуха на сухопътните части на Асад.

Анкара не иска да обвинява Москва, защото би рискувала военна конфронтация с Путин. Ердоган не желае подобно нещо. Същото важи и за НАТО, част от който е Турция.

Ердоган прекара последните две години с това да демонстрира пред Алианса своята независимост, като купуваше руски противоракетни системи и участваше в организацията на мирните преговори в руския курорт Сочи, докато в същото време игнорираше САЩ и другите си западни съюзници. За да се противопостави на Путин, турският президент сега обаче се нуждае не само от уверения в солидарност от страна на Брюксел.

Игра вабанк

В отчаян опит да спечели западната поддръжка, Ердоган отвори границите на Турция, за да пропусне към ЕС над 1 милион бежанци от сирийската война. В това Ердоган вижда средство за повторението на бежанската криза от 2015, която би принудило ръководителите на европейските държави да действат бързо и да упражнят натиск над Путин.

Има много ирония в това, че Ердоган употреби толкова много време и усилия, за да се дистанцира от НАТО и ЕС, а сега е принуден да ги моли за помощ. Това няма как да е убегнало от вниманието на руснаците. И все пак рискованата стратегия на Кремъл може и да се окаже автогол, ако Ердоган реши да продължи сухопътната си офанзива срещу армията на Асад, и ако вкара в играта и турските ВВС. А кой би излязъл победител от тази вабанк-игра засега не е ясно.

Изгубената любов на Ердоган към НАТО

Този конфликт може и да завърши задоволително за Путин – ако действа достатъчно бързо в Сирия, така че да изпревари всякакви турски акции. Едно масирано бомбено нападение над Идлиб би било достатъчно; а цивилните жертви никога не са интересували особено Путин и неговите генерали.

А може и да е скалъпен някакъв нетраен компромис след телефонния разговор на Путин с Ердоган в петък (28.2). В дългосрочен план обаче руският президент навярно ще се окаже изправен пред нови проблеми.

Ердоган никога няма да забрави унижението, на което го подложи Русия. Тя отслаби неговите позиции както вътрешнополитически, така и в очите на партньорите от НАТО. Ердоган навярно ще започне да подобрява отношенията си с Алианса. Но той няма да сключи мир с режима на Асад, а това означава, че мечтата на Путин да загърби сирийското блато, явно няма да се осъществи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


738
Още по темата: путинердоганСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
540
0
 
1
 
! Отговори
По-добре преди 3 години
Ердо по-добре да не забравя как Путин го спаси от превратаджиите. А за Идлиб со кротце ,со благо и со малце кютек ще се разберат.
539
13
 
7
 
! Отговори
*/* преди 4 години
Разката ви фамилията Путин.Егати пича е.Пишете простотий,ама вземете да попрочетете малко история ,че ставате смешни.Прочетете за Батак,за Перущица,прочетете за(ако можете) първата железница на България,как и от кого е построена и как после е подарена,прочетете кой е Дизраели,какво е девширме и диш-хакъ.Прочетете...ако можете.
538
14
 
4
 
! Отговори
Япа Я преди 4 години
ЕДИНСТВЕНИЯ ХОД НА ПУТИН Е ДА СЕ ОТЪРВЕ ОТ АСАД-ФИЗИЧЕСКИ !
537
6
 
14
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 4 години
КОЙТО СЕ ПОСТАВИ В УСЛУГА И СЛУЖБА НА АЗИАТСКОТО ДЖУДЖЕ ...ПРОСТО ГУБИ ОБРАЗ И САМОЛИЧНОСТ!КОМШИЯТА СЕ ПИСА УЖ " ПРИЯТЕЛ", А СЕГА ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ ФЪРЛЯ ПО КИЛИМИТЕ НА КРЕМЪЛ ЗА ДА ОЦЕЛЕЕ..!В МЕДЖАЛИСА МУ/ НС/..ЗАПОЧНАХА ДА СЕ ТРЕПАТ , ОСТАВА И ДА ПОЧНАТ ДА СЕ КОЛЯТ!
536
11
 
19
 
! Отговори
ас преди 4 години
само като видиш DW и ти е ясно че е писано от няков WC в DW
535
9
 
12
 
! Отговори
ББ преди 4 години
погледнете го добри...човек готов да изстреля ракетите и да ви донесе Апокалипсиса...време е,нема правда нема мир..няма къщи...няма милиарди...няма любовници,няма хапартаменти,няма хибридни,финансови,военни ...покои..време е някои да откачи и да ви донесе покоя,осъзнайте се...идете на очен..американците воюваха в Сирия,Ирак,Либия...за ресурси и пари...лицемерие...цивилизацията мечтае за покои
534
9
 
12
 
! Отговори
ББ преди 4 години
голем смех е когато хора на които децата им бягат от домовете им и се отричат от тях,превърнати в нечовешки същества от крадливи тарикати купуващи гласовете им за по 20лв. или обещания за служба с заплата 600 лв.,хора без деца,хора без сърца,без Родина..дали са хора?родителите им вегитират с 250 лв. ограбени от мафиоти с джипки купени с животите на вегетиращите..вулгарно и нечовешко е вече...и се грижите за интересите на империи...еничари
533
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Товаришч Путин, защо Турция унижи така жестоко Руската Федерация и успя да и унищожи цялото ПВО в Сирия. Турската система за РЕБ KORAL се оказа толкова ефективна, че според западни експерти ако Турция реши може самолетите и дроновете и да стигнат до Москва без при това да бъдат засечени. Дали за това не помогна толкова разрекламираната продажба на С-400 на Турция? Историята с Матеус Руст и последвалата гибел на СССР се повтаря пред очите ни.
532
6
 
10
 
! Отговори
Се пече преди 4 години
Хубаво е Ердоганчо да не забравя кой го спаси от превратаджиите. Щото следващият преврат от 3 години се пече.
531
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес 4.3.2020 ново унижение за Путин от Ердоган. Използвайки временното прекратяване на огъня преди срещата в Москва Путин е решил да се изхитри и спешно да докара в Идлиб остатъците си от ПВО в Сирия един Панцир 1С без аналог и 2 БУК-а също без аналог за запушване на огромната дупка в руското ПВО ако изобщо има нещо такова. За голямо съжаление на главнокомандващият Путин 2 часа след появяването им в Идлиб тези руски железа са били опожарени и разтопени от дронове с така нареченият черен огън.
530
14
 
18
 
! Отговори
Немеца преди 4 години
Има логика в написаната статия, Само никъде не видях нещо и за американците, дали пък те се интересуват от цивилните жертви, защото поне тези които са с дълга памет, си спомняме много добре как беше отвоювана Ракка. Този град беше сринат със земята с бомби без оглед на цивилното население намиращо се там.
529
21
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единственото препятствие, което Русия и неговият сирийски съюзник все още трябва да преодолеят, е провинция Идлиб коалицията.ето ви самата истина коалицията-терористи русия ще измете целият *** пред него.турците се сляха със терористите и станаха едно цяло скоро време ще си идат турците това не е елцин а путин най великият президент
528
13
 
18
 
! Отговори
отврат преди 4 години
Гиди дър та руска ряп о, и ти и Ердо сте от един дол дренки. И дваматна сте врагове на ЕС! Крат но пле шива, руски дър тако! Бежанците ги се ре те и ти, и Ердо, и кяато па ра зити, изпращате ги на ЕС! Бежанците искали в Европа! Което не значи, че и Европа ги иска! Ти си виновен, руски дър тако! Ти и Ердо! Бежанците са ваши! Защо великата ти Русия не приема бежанци и не им даде хубав живот, а? Защото не може! То руснаците живеят като жи вотни, камо ли бежанци.
527
1
 
9
 
! Отговори
Mух преди 4 години
Вторият храм трябва да бъде разрушен и тогава ще настъпи мир. Презряна нация! Австрийският художник за съжаление беше прекалено мекушав, но друг ще дойде.
526
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 567На вас все Израел ви е виновен. Бежанците ви ги праща Путин ама вие обвинявате Израел. Много сте хитри това русофилите, търсите най-тъпите и простите хора и им тъпчете главите с русофилските си простотии.
525
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой кого е унизил е много спорен въпрос. Още повече че в момента Путин получи ултиматум от Ердоган да се отрани от пътя му за да се разправи с Башар Асад и да се приключи окончателно с безпътицата в Сирия.
524
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затова бъдете умни ако я няма росия и европа няма да я има и хубавата ви държава, а някои не им се харесва държавата ви, абе човек ако не работиш честно и разумно как ще станеш като Австрия примерно, тъй с бош бош критики не върви кервана. Благодаря, Спосибо, Teşekkür ederim.
523
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Извинявайте за акцента но мрачната история е такава, нито един българин няма средно азиатска генетика и само 6-7 % от анатола са от средна азия всичко останало е исламизиран народ във години и векове, и сега на исток със вражебна гледна точка исламисти, от тяхна гледна точга инижаващо ви наричат га...ри, а спорет вас те са неверници, и така между близки народи като влезе ислама става враждебна обстановка, демокрация и човечки права имали в изт. ви съседка? За това бъдете умни ако я няма русия
522
19
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ако русия не бе дошла през 1877 година щяха да ви изколят черкезите и башибозуците, ако не беше дошла россия нямаше да има българия, каква история и какви глупости четете вие бре хора, кога ще се съвземете че ако не оставите да се занимавате с глупости и не правите по 3-4 деца на семейство след години ще изчезне държавата ви бре хора или ако ви остави русия и европа ще паднете в ръцете на главорезите исламисти и оставащите ще се исламизират от страх както през османското робство
521
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Почти цяла турска тракия има исламизиран български произхот, цялото краибрежие исламизирано гръцко и понтейко притежение, а вътрешната част на Анатола кападокиа и Икония исламизирано ромейско население, а източната част половината излкано другата половина исламизирано арменско население, няма демокрация няма човешки права, русия не можа да спаси византия, ама спаси поне балканите, византия олколо 900 години се сражаваше с арабите и европа като не им помогна със меч се исламизираха от страх