Вечният лидер – как Путин ще остане на власт дори и на 80 години

Той успя да хване цяла Русия неподготвена
16 мар 2020 21:30, Нели Христова
265
Вечният лидер – как Путин ще остане на власт дори и на 80 години
Снимка: БГНЕС

Преди години Владимир Путин убеждаваше народа на Русия, че не иска да се превръща във "вечния лидер". Но действията му от последните месеци и законът, който бе гласуван вчера, дават в ръцете му именно тази власт - никога да не отстъпи от трона на руски цар.

Но сегашният руски президент не е първият, който се опитва да подсигури повече години начело на държавата. В края на своя мандат Борис Елцин иска да продължи да управлява. Неговите поддръжници се аргументират с факта, че Русия приема постсъветска конституция през 1993 г., в средата на първия мандат на Елцин и следователно президентът е изкарал едва един пълен мандат под новата конституция.

Елцин би трябвало да може да се кандидатира отново.

Но Конституционният съд на Русия отхвърля молбата на 67-годишния президент през 1998 г. Сега, същият този съд, ще застане на страната на 67-годишния наследник на Елцин - Владимир Путин, за да му даде шанс да задържи власта в ръцете си и през следващото десетилетие.

Във вторник Путин бе сдържан, но беше ясно какво цели. Той спокойно заяви, че е съгласен президентските му мандати да се приравнят на нула, след като Русия приеме новата си конситуция. Разбира се - само след одобрението на конституционния съд. В сряда парламентът прие поправката, а не изглежда и така, че съда ще попречи на приемането й. Затова нациналният вот вече е организиран за следващия месец.

Това означава, че Путин ще се кандидатира за президент още два пъти по шест години, когато този негов мандат изтече през 2024 г.

Първоначално, когато президентът на Русия предложи промените, изглеждаше така, сякаш той иска да запази контрола над страната, но не като президент, а със създаването на нова позиция. Той дори искаше да прехвърли повече власт в ръцете на парламента.

Но промяната във вторник хвана Русия неподготвена.

А промените означават едно - Путин може да властва в Кремъл до 80-годишнината си.

"Бяхме убедени, че Путин ще си тръгне през 2024 г., но очевидно всички сме грешали", казва Татяна Стоянова, учен в Московския център "Карнеги" и ръководител на мозъчния тръст R. Politic. По думите й, промяната на конституцията е целяла само едно - Путин да избегне в прав текст да се нарече "вечният президент".

Още през декември, когато Путин обяви промените си в конституцията, Стоянова се зачудила дали няма да използва това като предтекст да нулира мандатите си. Но след като направила няколко проучвания за руските закони и поговорила с експерти и колеги, тя отхвърлила тази мисъл: "Всички казваха, че е невъзможно."

След като Путин служи два президентски мандата от 2000 до 2008 г., той размени мястото си с премиера Медведев, който бе начело на държавата само един мандат. Според всички експерти Медведев е бил просто формална фигура, която е позволила Путин да запази властта си и през този един мандат, в който не е президент, тъй като конституцията на Русия не позволява един човек да има повече от два последователни мандата. През 2012 г. Путин се кандидатира отново за президент.

Тогава избухват масови протести, но този път промяната може да се случи тихо, тъй като държавата забранява масовите събирания на хора. И имат добър предтекст - коронавирусът.

Объркването на хората може и да помогне на Путин.

Никой не може да разбере какво точно се случва в страната, а опонентите на президента нямаха достатъчно време да реагират. Решението на Путин националното гласуване да е на 22 април не им дава и много време да се мобилизират и да го спрат.

Според един от редакторите в независимият руски вестник Vedomosti, страната е на път да се превърне в монархия. Неговата статия гласи: "Първото поколение, родено под властта на Путин, ще гласува на 22 април за новата конституция, за да може бъдещите поколения да бъдат родени и да отраснат с него."

Според проучване 41% от анкетираните руснаци са признали, че не са чели или не разбират новите поправки в конституцията. Едва 10% казват, че ще гласуват против тях. Попитани дали Путин трябва да запази властта си след 2024 г., отговарящите са раздвоени. Друго проучване през януари показва, че 27% от хората в страната искат той да остане президент.

"Това поведение не показва еуфория или това, че хората харесват Путин", казва Лев Гудков, директор на Levada Center, провел проучването. По думите му, хората просто осъзнават, че друга алтернатива няма.

Путин се опитва да убеди хората, че "силата е породена от стабилността".

В своята реч, той заяви, че враговете на страната му използват всеки шанс, за да подронят авторитета й. Той припомни, че Рузвелт прекарва четири мандата в Белия дом, за да извади САЩ от Голямата депресия и да възтсанови страната след Втората световна война.

"В нашия случай ние не сме преодоляли всички проблеми след разпада на Съветския съюз", каза той, ала не спомена нищо за предшественика си Елцин, който също е искал повече време в Кремъл.

Според Стоянова пред хората сега Путин има две лица - лидерът, който иска демократична държава, чиито президенти се сменят, но и отговорният държавен глава, който е наясно с враговете на Русия, ситуацията зад граница, кризите. Сега е време за стабилност, в което не трябва руснаците да мислят за това, кой да бъде негов наследник.


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
229
0
 
3
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 месеца
"Той припомни, че Рузвелт прекарва четири мандата в Белия дом" 4 мандата, да ама 1951 г. и 22 поправка ограничава до 2 максимум 10 г. ако довършва предходен мандат. Много як пример от преди 70 г. Так дережит!
228
2
 
2
 
! Отговори
Да пребъдва Русия преди 3 месеца
Той е спасителя за Русия,никой друг
227
2
 
1
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 3 месеца
...stiga ste mrankali !!! Fakt e ,che Putin pravi Rusia otnovo darjava , s koiato vsichki se saobraziavat !!! Sled "demokratichnite " tapotii na Gorbachov…..,koito razturi SSSR I zapadnite chakali se sborichkaha koi kakvo parche ot nego da nalapa ….Putin spria razvala I razpada vatre v samata Rusia I zapochna ozdraviavaneto I vazrajdaneto I ot pepelrta na "demonikraciata " !!!
226
0
 
8
 
! Отговори
джо преди 3 месеца
Между Нас казано, Путин не е месия, но за момента лично аз не виждам друг способен лидер ,който да изведе Държавата Русия на нивото на водещите световни сили. Представете си какво ще е положението ако президент е Жириновски , Зюганов или някой друг.
225
0
 
1
 
! Отговори
джо преди 3 месеца
Много от сегашните европейски и световни политици са меко казано "хаховци" ,но това не пречи да са на управляващи позиции. Като погледнем в исторически план такива винаги е имало и ще има.Въпросът не е в личността, а в системата, когато няма баланс винаги има отклонения. Това е характерен недостатък при изборната система, който е неизбежен. При монархиите това е бедствие, защото и" хахо" наследникът си е наследник и по презумция си е суверен.
224
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Негов съвипускник, вече живеещ на Запад, сподели в Интернет - Всъщност не Го одобриха нито за разузнавателна,нито за контраразузнавателна дейност,а накрая решиха да го пратят в пропагандния отдел,а после в ГДР.Затова така перфектно е подчинил официалните руски медии за това време...добре е практикувал!
223
1
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 3 месеца
До За съжаление

Как се справи Китай бря, ***? От НОЕМВРИ МЕСЕЦ, а? Днес сме края на Март.
222
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В момента в някои области на Русия,според официалните медии има бум на ОРВИ( остра риновирусна инфекция).Според независими източници обаче,под приемливата съкратена форма всъщност се крие започваща епидемия от СОVID - 19..
221
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Избора на мужика е - или Путин или Коронавируса !
220
5
 
5
 
! Отговори
За съжаление преди 3 месеца
Русия не е комунистическа вече. Вижте как един многомилярден комунистически Китай се оправи със короната а напредналият и цивилизован запад, а и ние покрай него, само се въртим и чудим накъде да тръгнем. А за Воватв не се притеснявайте и още 180 години да е начело на вас какво ви бърка. Нали си имате Бай Ганйо.
219
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Че ще остане, то е ясно!
Ако някой си направи труда да види физическата му трансформация през годините,ще му дойде кощунствената мисъл,че Русия в един момент ще има за Президент героя на Ам-гъл от "Властелинът на пръстените".Направо му е одрал кожата..
218
4
 
5
 
! Отговори
Ще я ЯкУ преди 3 месеца
Кога Вовка Офшорното се пренесе във Вечните Офшорни полета да го сложат в Мавзолев при Ленин

Върху него , в поза 69 - тогава Рашка ще дръпне наистина благодарение на туризма само!
217
2
 
8
 
! Отговори
Иванов преди 3 месеца
До ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА

Като ти харесва комунизма, защо не отидеш в Русия? Предложи се в услуга на Путин.
216
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А след 80 тата кво ? ще го клонират или препарират като сифилистика ленин
215
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До тогава русия няма да съществува
214
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нормално за бананова държава като русия нищо чудно че 1 Ганайско Седи = 13.44 руски рубли
213
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
че някой доживява ли до 80 години в русия ?
212
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
рускините пак поевтиняват
211
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Към 13.26 ч
1 Бг Лев = 42.7 руски рубли
210
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
*** пак си развяват байряка в Раша. Идеално, още 13 години бояришник и мизерия. Копейките взеха да свършват за русофилЕтЕ, но кво ти дреме.