Вечният лидер – как Путин ще остане на власт дори и на 80 години

Той успя да хване цяла Русия неподготвена
16 мар 2020 21:30, Нели Христова
265
Вечният лидер – как Путин ще остане на власт дори и на 80 години
Снимка: БГНЕС

Преди години Владимир Путин убеждаваше народа на Русия, че не иска да се превръща във "вечния лидер". Но действията му от последните месеци и законът, който бе гласуван вчера, дават в ръцете му именно тази власт - никога да не отстъпи от трона на руски цар.

Но сегашният руски президент не е първият, който се опитва да подсигури повече години начело на държавата. В края на своя мандат Борис Елцин иска да продължи да управлява. Неговите поддръжници се аргументират с факта, че Русия приема постсъветска конституция през 1993 г., в средата на първия мандат на Елцин и следователно президентът е изкарал едва един пълен мандат под новата конституция.

Елцин би трябвало да може да се кандидатира отново.

Но Конституционният съд на Русия отхвърля молбата на 67-годишния президент през 1998 г. Сега, същият този съд, ще застане на страната на 67-годишния наследник на Елцин - Владимир Путин, за да му даде шанс да задържи власта в ръцете си и през следващото десетилетие.

Във вторник Путин бе сдържан, но беше ясно какво цели. Той спокойно заяви, че е съгласен президентските му мандати да се приравнят на нула, след като Русия приеме новата си конситуция. Разбира се - само след одобрението на конституционния съд. В сряда парламентът прие поправката, а не изглежда и така, че съда ще попречи на приемането й. Затова нациналният вот вече е организиран за следващия месец.

Това означава, че Путин ще се кандидатира за президент още два пъти по шест години, когато този негов мандат изтече през 2024 г.

Първоначално, когато президентът на Русия предложи промените, изглеждаше така, сякаш той иска да запази контрола над страната, но не като президент, а със създаването на нова позиция. Той дори искаше да прехвърли повече власт в ръцете на парламента.

Но промяната във вторник хвана Русия неподготвена.

А промените означават едно - Путин може да властва в Кремъл до 80-годишнината си.

"Бяхме убедени, че Путин ще си тръгне през 2024 г., но очевидно всички сме грешали", казва Татяна Стоянова, учен в Московския център "Карнеги" и ръководител на мозъчния тръст R. Politic. По думите й, промяната на конституцията е целяла само едно - Путин да избегне в прав текст да се нарече "вечният президент".

Още през декември, когато Путин обяви промените си в конституцията, Стоянова се зачудила дали няма да използва това като предтекст да нулира мандатите си. Но след като направила няколко проучвания за руските закони и поговорила с експерти и колеги, тя отхвърлила тази мисъл: "Всички казваха, че е невъзможно."

След като Путин служи два президентски мандата от 2000 до 2008 г., той размени мястото си с премиера Медведев, който бе начело на държавата само един мандат. Според всички експерти Медведев е бил просто формална фигура, която е позволила Путин да запази властта си и през този един мандат, в който не е президент, тъй като конституцията на Русия не позволява един човек да има повече от два последователни мандата. През 2012 г. Путин се кандидатира отново за президент.

Тогава избухват масови протести, но този път промяната може да се случи тихо, тъй като държавата забранява масовите събирания на хора. И имат добър предтекст - коронавирусът.

Объркването на хората може и да помогне на Путин.

Никой не може да разбере какво точно се случва в страната, а опонентите на президента нямаха достатъчно време да реагират. Решението на Путин националното гласуване да е на 22 април не им дава и много време да се мобилизират и да го спрат.

Според един от редакторите в независимият руски вестник Vedomosti, страната е на път да се превърне в монархия. Неговата статия гласи: "Първото поколение, родено под властта на Путин, ще гласува на 22 април за новата конституция, за да може бъдещите поколения да бъдат родени и да отраснат с него."

Според проучване 41% от анкетираните руснаци са признали, че не са чели или не разбират новите поправки в конституцията. Едва 10% казват, че ще гласуват против тях. Попитани дали Путин трябва да запази властта си след 2024 г., отговарящите са раздвоени. Друго проучване през януари показва, че 27% от хората в страната искат той да остане президент.

"Това поведение не показва еуфория или това, че хората харесват Путин", казва Лев Гудков, директор на Levada Center, провел проучването. По думите му, хората просто осъзнават, че друга алтернатива няма.

Путин се опитва да убеди хората, че "силата е породена от стабилността".

В своята реч, той заяви, че враговете на страната му използват всеки шанс, за да подронят авторитета й. Той припомни, че Рузвелт прекарва четири мандата в Белия дом, за да извади САЩ от Голямата депресия и да възтсанови страната след Втората световна война.

"В нашия случай ние не сме преодоляли всички проблеми след разпада на Съветския съюз", каза той, ала не спомена нищо за предшественика си Елцин, който също е искал повече време в Кремъл.

Според Стоянова пред хората сега Путин има две лица - лидерът, който иска демократична държава, чиито президенти се сменят, но и отговорният държавен глава, който е наясно с враговете на Русия, ситуацията зад граница, кризите. Сега е време за стабилност, в което не трябва руснаците да мислят за това, кой да бъде негов наследник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари