Вечният лидер – как Путин ще остане на власт дори и на 80 години

Той успя да хване цяла Русия неподготвена
16 мар 2020 21:30, Нели Христова
265
Вечният лидер – как Путин ще остане на власт дори и на 80 години
Снимка: БГНЕС

Преди години Владимир Путин убеждаваше народа на Русия, че не иска да се превръща във "вечния лидер". Но действията му от последните месеци и законът, който бе гласуван вчера, дават в ръцете му именно тази власт - никога да не отстъпи от трона на руски цар.

Но сегашният руски президент не е първият, който се опитва да подсигури повече години начело на държавата. В края на своя мандат Борис Елцин иска да продължи да управлява. Неговите поддръжници се аргументират с факта, че Русия приема постсъветска конституция през 1993 г., в средата на първия мандат на Елцин и следователно президентът е изкарал едва един пълен мандат под новата конституция.

Елцин би трябвало да може да се кандидатира отново.

Но Конституционният съд на Русия отхвърля молбата на 67-годишния президент през 1998 г. Сега, същият този съд, ще застане на страната на 67-годишния наследник на Елцин - Владимир Путин, за да му даде шанс да задържи власта в ръцете си и през следващото десетилетие.

Във вторник Путин бе сдържан, но беше ясно какво цели. Той спокойно заяви, че е съгласен президентските му мандати да се приравнят на нула, след като Русия приеме новата си конситуция. Разбира се - само след одобрението на конституционния съд. В сряда парламентът прие поправката, а не изглежда и така, че съда ще попречи на приемането й. Затова нациналният вот вече е организиран за следващия месец.

Това означава, че Путин ще се кандидатира за президент още два пъти по шест години, когато този негов мандат изтече през 2024 г.

Първоначално, когато президентът на Русия предложи промените, изглеждаше така, сякаш той иска да запази контрола над страната, но не като президент, а със създаването на нова позиция. Той дори искаше да прехвърли повече власт в ръцете на парламента.

Но промяната във вторник хвана Русия неподготвена.

А промените означават едно - Путин може да властва в Кремъл до 80-годишнината си.

"Бяхме убедени, че Путин ще си тръгне през 2024 г., но очевидно всички сме грешали", казва Татяна Стоянова, учен в Московския център "Карнеги" и ръководител на мозъчния тръст R. Politic. По думите й, промяната на конституцията е целяла само едно - Путин да избегне в прав текст да се нарече "вечният президент".

Още през декември, когато Путин обяви промените си в конституцията, Стоянова се зачудила дали няма да използва това като предтекст да нулира мандатите си. Но след като направила няколко проучвания за руските закони и поговорила с експерти и колеги, тя отхвърлила тази мисъл: "Всички казваха, че е невъзможно."

След като Путин служи два президентски мандата от 2000 до 2008 г., той размени мястото си с премиера Медведев, който бе начело на държавата само един мандат. Според всички експерти Медведев е бил просто формална фигура, която е позволила Путин да запази властта си и през този един мандат, в който не е президент, тъй като конституцията на Русия не позволява един човек да има повече от два последователни мандата. През 2012 г. Путин се кандидатира отново за президент.

Тогава избухват масови протести, но този път промяната може да се случи тихо, тъй като държавата забранява масовите събирания на хора. И имат добър предтекст - коронавирусът.

Объркването на хората може и да помогне на Путин.

Никой не може да разбере какво точно се случва в страната, а опонентите на президента нямаха достатъчно време да реагират. Решението на Путин националното гласуване да е на 22 април не им дава и много време да се мобилизират и да го спрат.

Според един от редакторите в независимият руски вестник Vedomosti, страната е на път да се превърне в монархия. Неговата статия гласи: "Първото поколение, родено под властта на Путин, ще гласува на 22 април за новата конституция, за да може бъдещите поколения да бъдат родени и да отраснат с него."

Според проучване 41% от анкетираните руснаци са признали, че не са чели или не разбират новите поправки в конституцията. Едва 10% казват, че ще гласуват против тях. Попитани дали Путин трябва да запази властта си след 2024 г., отговарящите са раздвоени. Друго проучване през януари показва, че 27% от хората в страната искат той да остане президент.

"Това поведение не показва еуфория или това, че хората харесват Путин", казва Лев Гудков, директор на Levada Center, провел проучването. По думите му, хората просто осъзнават, че друга алтернатива няма.

Путин се опитва да убеди хората, че "силата е породена от стабилността".

В своята реч, той заяви, че враговете на страната му използват всеки шанс, за да подронят авторитета й. Той припомни, че Рузвелт прекарва четири мандата в Белия дом, за да извади САЩ от Голямата депресия и да възтсанови страната след Втората световна война.

"В нашия случай ние не сме преодоляли всички проблеми след разпада на Съветския съюз", каза той, ала не спомена нищо за предшественика си Елцин, който също е искал повече време в Кремъл.

Според Стоянова пред хората сега Путин има две лица - лидерът, който иска демократична държава, чиито президенти се сменят, но и отговорният държавен глава, който е наясно с враговете на Русия, ситуацията зад граница, кризите. Сега е време за стабилност, в което не трябва руснаците да мислят за това, кой да бъде негов наследник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
8
 
6
 
! Отговори
Бритиш-кралицата преди 4 години
да не е по млада, как още стои на власт?
128
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 156Путин може и да е космически лидер,президент на цялата Вселена!Обаче има закон който трябва да се спазва от всички.Два мандата и чао!Колко пъти извънземният ,невероятен лидер ще променя законите?Самият Путин в интервю преди 10тина години каза ,че за Русия не е добре той да управлява дълго,страната имала много способни хора за тази длъжност.Това е типично за Путин ,да променя мнението си и да погазва законите в своя изгода!
127
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рузвелт бил изкарал 4мандата!!!Първо това не е вярно ,защото от четвъртият мандат управлява по-малко от 2месеца ,умира още преди да свършила ВСВ и разбира се никоя държава няма да прави избори по време на война!Русия във война ли се намира?А,верно забравих Украйна и Грузия я нападнаха, и само чакат Путин да падне от власт и ще довършат Русия!
126
15
 
7
 
! Отговори
Ей Алооо преди 4 години
В сегашният момент Путин е проблем на руснаците само.Нашият проблем е коронавируса (COVID-19).От една страна да не убие повече възрастни хора, които са изградили, това което ние не можем дори да поддържаме (боядисаме),от друга страна да не убием нашата икономика.Путин е световен лидер, с огромно отражение върху региона в който живеем, но нека главните статии да бъдат върху БЪЛГАРИЯ и върху ЕС, с който имаме връзки.Русия се справя с този проблем най-добре от всички - факт.
125
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, Адолф, ти така мислеше, че Русия е смешна, докато не стигнаха до твоя бункер в Берлин. И тогава ти разбра, че смешният си ти самия
124
9
 
17
 
! Отговори
Адолф преди 4 години
Россия станаха една от най-смешните държави в света. А между другото тази година на парада ще бутат ли пак картонения макет на танка Армата?
123
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Терешкова изстреля Путин в космоса
122
14
 
7
 
! Отговори
Шибен Зи Кокошкен? преди 4 години
Я пръдльовците от козяк да кажат колко ще царува Доналд Дък, да ги чуем колко са умни...
121
14
 
15
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Путин е най-готиния от всички европейски лидери, въпреки, че е супер тумрук! Смятайте какви бoклyци са останалите! Само Орбан, Салвини и донакъде австриеца стават. Другото е 100% шкарта, която трябва да бъде пометена!
120
4
 
1
 
! Отговори
КУРдов преди 4 години
Гледам, че само хванипишковци са джвакали в коментарите...Що не си таковате каките отзад, а драскате небивалици, а?
119
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цар $ е могъщ.......свиквате ли ДрОгаре?
118
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нямат денги дори за централна канализация в големите градове........хихи.
117
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има ли квас за бла тниците?
116
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според родните русифилистични запартъци, това е съвсем нормално и жужана е легитимна императрица на колхозната тоалетна, нали допотопни матрьошки?
115
8
 
5
 
! Отговори
Dimbi II преди 4 години
кратко, точно и ясно :... СЛЕД СВЕТОВНАТА КРИЗА ПРЕЗ 2010 ГОДИНА , СВЕТЪТ УСПЯ ДА СТЪПИ НА КРАКАТА СИ , ДА СЕ ИЗПРАВИ И СЕ СПРАВИ С ФИНАНСОВАТА КРИЗА !ПОЧТИ ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ ПОСТИГНАХА ИКОНОМИЧЕСКИ НАПРЕДЪК А НЯКОИ ДОРИ СЕ НАДСКОЧИХА . ОБАЧЕ ОТ ТОВА НЕ ПЕЧЕЛИ М.В.Ф. !!!!МЕЖДУНАРОДНИЯ ВАЛУТЕН ФОНД , КОИТО Е КЪМ СВЕТОВНАТА БАНКА А ТЯ Е В САЩ, НЯМА КЛИЕНТИ , ТОЕСТ , НИКОЙ НЕ ИСКА ЗАЕМИ , ТОЕСТ , ФОНДА ( БАНКАТА И САЩ ) СА НА В МНОГО ГОЛЯМА ЗАГУБА , ТРИКРАТНО ФАЛИРАЛИ И СПЕШНО ИМ ТРЯБВАТ .
114
14
 
8
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
За съжаление на всички майкопpoдавци и copocoиди Русия ще пребъде и Владимир Владимирович Путин ще управлява, докато има сили и желание, и народите на Русия гласуват за него на открити, честни и демократични избори!Баба ви Меркел също управлява Германия 20 години и никой няма проблем с това, нали?
113
10
 
5
 
! Отговори
rusnak преди 4 години
Русия тихо и мощно мачка, само гледайте съирджиисмешни дето и компоти не можете да направите.
112
3
 
4
 
! Отговори
СССР преди 4 години
Истинска демокрация има там. Един за всички и всички за един, а след него криза пак
111
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Специалист в области биоинженерии из Массачусетского технологического института Шива Айядурай утверждает, что распространение паники по поводу коронавируса Covid19 это мошенничество глубинного государства, целью которого является манипулирование финансовыми рынками.
110
6
 
11
 
! Отговори
Лаик преди 4 години
Тоя *** ще си досъсипе народа.Жал ми е за руснаците-винаги попадат на шиба.и лидери!На тоя дали ще му сложат мумията на Червеният площад до Ленин?!?!?