Крият ли Русия и Турция данни за коронавируса?

От турските болници вече не дават интервюта
25 мар 2020 12:03, Елка Василева
295
Крият ли Русия и Турция данни за коронавируса?
Снимка: архив, БГНЕС

В Русия с нейните 146 милиона жители имало едва 438 /към 24 март/ заразени с коронавирус и нито един починал. От Турция пък съобщават за 1529 заразени и 37 смъртни случая. Могат ли да бъдат достоверни тези данни, пита Дойче веле.

Независимо от дългата си граница с Китай - над 4 200 км, Русия е регистрирала до момента сравнително малък брой случаи на заболели от коронавирус. Границата е затворена от 30 януари, но дали това е единствената причина за минималното разпространение на заразата?

Ако погледнем например броя на направените тестове, се вижда, че в Русия са изследвани 163 000 души при 146 милиона население. В Германия ежеседмично се правят по 165 000 теста - при 83 милиона жители.

Още по темата

Руският депутат Алексей Куринний е категоричен, че не се правят достатъчно изследвания и настоява за увеличаването им. „Обективна информация няма“, казва той, изразявайки и съмнения в ефективността на руските тестове. „Възможно е част от хората да прекарват заболяването като лек грип или възпаление на дихателните пътища“, предполага Куринний, който е лекар.

Каква е истинската причина за смъртта?

Същото се отнася и до смъртните случаи - на 19 март бе съобщено за жертва, 79-годишна московчанка с множество предходни заболявания.

Малко по-късно обаче информацията бе коригирана - жената починала от емболия, а не от коронавирус. Затова медиците предполагат, че част от заболелите от коронавирус се водят като пациенти с пневмония, а при починалите за причина се посочва не вирусът, а някое предходно заболяване.

Анастасия Василиева от синдиката „Алианс на лекарите“ е убедена, че властите изкуствено редуцират броя на болните от коронавирус, за да не създават паника. Показателно е, че през януари са регистрирани много по-голям брой възпаления на белите дробове, отколкото в предходния месец.

В Турция също предполагат, че броят на заболелите е много по-висок, отколкото се съобщава официално: 1529 заразени, 37 починали. От Камарата на лекарите настояват за повече прозрачност. Призивът на лекарите обаче се натъкна на остри критики в близките до властта среди и медии. Камарата дори бе обвинена в подкрепа на терора.

От болниците в Турция вече не дават интервюта

На 18 март в социалните медии се появи видео с твърденията на лекарка от Анкара, че заразените не са стотици, а хиляди - тогава броят им официално бе 191. Държавата разпореди анализ на съдържанието и произхода на видеото, след което на лекарката ѝ се наложи да се извини с открито писмо. Покрай всичко това в момента служителите на държавните болници избягват да дават интервюта.

Пред германската обществено-правна телевизия ARD лекар от една истанбулска държавна болница разказа, че само преди няколко седмици въпреки ясните симптоми за коронавирус на един заболял човек така и не са му били направени тестове. Препоръката на лекаря е да се правят повече тестове - най-малко по 10 000 на ден.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
12
 
14
 
! Отговори
Handel преди 4 години
За Турция не знам, но съм сигурен че Русия не крие. Не за друго, ами защото на руските управници им е все едно и нямат въобще намерение да се опитват да разберат кой е заразен и кой е умрял поради "обикновена" пневмония. Милион повече или по-малко... Не случайно още от времето на войната е останала приказката "Женорята пак ще народят!" (жените да не се засягат заради "женорята" - просто това е най-близкият по смисъл превод на оригинала).
213
6
 
8
 
! Отговори
Не крият преди 4 години
но пият достатъчно, а както знаем алкохолът дезинфекцира и убива вирусите.
212
11
 
14
 
! Отговори
Кико преди 4 години
Диктатори те диктуват. Както каже Джуджето и Султана! Важно е да разделят Сирия(не наядоха се)!
211
1
 
10
 
! Отговори
До чегеварата преди 4 години
Да, разликата между статистика и стъкмистика е същественна
210
3
 
9
 
! Отговори
Чегевара преди 4 години
Въпросът в заглавието е риторичен бе, кaскети!
209
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"А коренното население в Сибир има естествен имунитет."Имунитет срещу какво каскет.......срещу белите мечки?
208
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХА-ХА-ХА !!!1. Доволно сме по малко, както от Италия, Испания, така и от УК2. Хората в тези страни са доволно по богати, повече пътувания, по голям риск, при това не само вътрешни3. В Италия живеят заедно големи фамилии, тук е по различноИма и още факториЧе не са болните само 220 бройки е отделен въпрос...
207
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИзбититеСмени хапчетата, тези са слаби!При овчаря щяха да останат само върхушката и откачалките, около 500к, при отворени граници...
206
3
 
2
 
! Отговори
до злите сили преди 4 години
Пробвайте да им направите огнище като дургите 3,които направихте. Но не смеете.
205
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аааа,щом е ДВ,нЕмат равни в "достоверността" на информацията,особено за Русия!
204
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китай, Иран, Турция, Гърция, Италия, Испания и САЩ са на една линия. Изводите са ясни!
203
15
 
14
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Крият, крият ! Всички крият ! И Ердоган крие, и Путин крие ...Само генерал Годжи и Тиквата казват истината.Вервайте им !И Испания пламна .. Над 700 починали за последното денонощие ...Италия, Испания ... Що ми се струва, че сме на една и съща географска ширина с тях ?...Все южна Европа ...Дали е възможно при тях да е пожар, а при нас само 220 заразени ?
202
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каквото и да направят все ще ги плюят защото хибридната война почивка няма... ако нямат заразени защо нямат, ако имат защо имат, имат ама малко значи крият, имат ама много значи нищо не правят.Няма угодия на запада и тези у нас наведените пешки
201
2
 
14
 
! Отговори
Хм преди 4 години
"...а при починалите за причина се посочва не вирусът, а някое предходно заболяване".,"властите изкуствено редуцират броя на болните от коронавирус, за да не създават паника"Не е ли възможно в другите страни да се прави обратното с цел всяване на паника?
200
9
 
17
 
! Отговори
Генчо Гунчев преди 4 години
Между "криене" и "панка" има разлика. Зависи кой, какво преследва. От векове все някой точи нож на Русия и после все го няма на картата, а Русия все си е там. Най-голям успех имаше Горбачов - жалкия предател!
199
2
 
13
 
! Отговори
Българин преди 4 години
И в такива тежки за човечеството времена се намират умственно болни индивиди (не хора ) да храчат !!!
198
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
малко малко колко да са малко 500 случея официялно за блатная до 24 .3
197
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия е много рядко населена. А коренното население в Сибир има естествен имунитет.
196
13
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
незнам 15 ти троварен самолет от русия за италияи нито един от сащ или германия- върха на евросолидарносттаили на атлантическата солидарност- до американските военни изкупили тестовете за корона вирус на италия- нали са върха на сладоледа немогат да си произведат майколкото им трябватв ЕС няма приятели - има интереси - златно правилокойто си мисли друго си е най обикновен де.бил
195
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имам един познат в мацква,бачка в застрахователна компания.Не е излизал отпуска от 8г,а заплатата му я бавят по 3-4 месеца,като имат опция за нисколихвен кредит,който погасяват после със закъснялата заплата.Какво да говорим повече?Само в главите на зомбираните рашафили е различно.