Коя е "меката сила" на Русия по време на коронавирус?

Ако пандемията и липсата на единство в Европа продължат, уважението към Русия ще се увеличи
26 мар 2020 20:00, Елка Василева
189
Коя е "меката сила" на Русия по време на коронавирус?
Снимка: архив, БГНЕС

Изпращане на вирусолози в Италия и отправяне на критики срещу ЕС: изправена срещу пандемията от коронавирус, Русия използва своята "мека сила", за да полира опетнения си имидж, дори това да налага използването на дезинформация, пише Франс прес.

От неделя руското министерство на отбраната публикува все повече прессъобщения как Русия помага на Италия, ударена с пълна сила от болестта, водеща началото си от Китай: изпращане на стотина "опитни вирусолози", медицинско оборудване, мобилни лаборатории и системи за дезинфекция.

Руските специалисти, които според Москва "лично са участвали в елиминирането на огнища на африканска чума по свинете, на сибирска чума и в разработването на ваксина срещу вируса ебола", ще работят и в Бергамо, най-засегнатата зона в Италия.

Китай и Куба също изпратиха експерти.

Още по темата

Тази помощ идва в точния момент за Италия - една от страните, които са за отмяна на санкциите, наложени на Русия през 2014 г. Тя освен това бе изпратена в момент, когато европейската солидарност е в затруднено положение.

Европейският съюз е разделен по отношение на приемането на план за спасяване на икономиката от шока вследствие на коронавируса. Германия предупреждава да няма неразумни очаквания, а Италия, Франция и Испания се надяват на решителен отговор.

Друг пример за напрежение между европейските държави: в неделя италианският печат обвини Прага, че е конфискувала китайски маски, предназначени за италиански болници.

"Въпреки че има хуманитарен характер, тази помощ цели също така да подчертае колко не на място са санкциите" срещу Москва, обяснява пред АФП политологът Алексей Малашенко, според когото "по този начин авторитетът на Путин укрепва".

Въпреки конфликтните политически отношения със Запада, Москва следва традиция на международна солидарност, датираща от съветската епоха. В сряда руският посланик във Вашингтон заяви, че страната му дори е готова да отпусне помощ на Съединените щати.

Макар и "политиката на "мека сила" да може да подобри имиджа на Русия, тя не може да го промени", допълва Малашенко.

Успоредно с това Москва не се е отказала от отправянето на обвинения. Говорителката на руската дипломация Мария Захарова разкритикува "неспособността" на ЕС да се бори срещу разпространението на COVID-19 и затова според нея съюзът е станал основно огнище на болестта.

Кампания за дезинформация

Москва прави по този начин паралел със ситуацията в Русия, която е "под контрол", благодарение на драстичните мерки, предприети още при започването на кризата, включително затварянето на границите с Китай в началото на годината.

Едва вчера руските власти съобщиха за първи двама починали, заразени с коронавируса. Москва изтъква и други превантивни мерки като изграждането за няколко седмици на специализирана болница по модела на Китай.

Представители на руските власти не спират да повтарят, че сред 658-те случая на COVID-19, колкото са официално заболелите в Русия, мнозинството "са дошли от Европа".

Много руснаци обаче подлагат на съмнение тези данни, тъй като властите са прикривали в миналото реалните щети по време на криза. Москва призна във вторник, че няма "ясна картина" за ситуацията в страната.
Тази малка бройка обаче играе в полза на имиджа на Русия в чужбина, защото я представя като добър лидер, решен да предприема строги мерки.

"Ако Русия реши бързо проблема с вируса, това ще бъде ново потвърждение, че авторитарните режими се справят по-добре в такива обстоятелства", допълва Малашенко.

Това послание впрочем се разгласява в социалните мрежи и от прокремълските медии.

Москва обаче е обвинявана също така, че разпространява дезинформация за коронавируса. Русия отхвърля тези обвинения, както е правила и при други кризи.

През март ЕС каза, че наблюдава "кампания за дезинформация" по отношение на COVID-19, чийто източник е "или в Русия, или може да се припише на прокремълски структури". Месец по-рано представители на американските власти заявиха пред АФП, че са идентифицирали хиляди акаунти в Twitter, Facebook и Instragram, свързани с Русия и действащи по същия начин.

Москва отхвърля всеки път тези обвинения като "неверни", "безпричинни" и "неоснователни".

Но, в крайна сметка, ако пандемията и липсата на единство в Европа продължат, "уважението към Русия ще се увеличи", казва в обобщение Малашенко.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още по темата: РусияЕСкоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари