В Русия: Очаква се експлозивно разпространение на COVID-19

Руски издания: Защо Путин помогна на Италия
26 мар 2020 10:51, Елка Василева
129
В Русия: Очаква се експлозивно разпространение на COVID-19
Снимка: архив, БГНЕС

"Защо Путин помогна на Италия", като изпрати там самолети с медицинско оборудване и лекари в помощ на борбата с вируса, анализира "Независимая газета" в свой материал.

Красивият и великодушен жест има две допълващи се обяснения. Русия получава уникален практически опит в борбата с това световно зло. Плюс чудесен пиар: на помощ на Италия се притече Русия, а не братята и сестрите на тази страна от ЕС. Сега ще е по-трудно да бъдат обосновавани санкциите срещу Русия. А елементарната икономическа логика тласка към "отмяна на всички санкции, за да избегнем или да смекчим рецесията", допълва изданието, напомняйки и за руските контрамерки.

Вирусологът Николай Малишев призова хората в Русия да се готвят за експлозивно разпространение на коронавируса. По думите на експерта ситуацията ще напомня ядрена реакция, пише "Московский комсомолец", като се позовава на телевизия "Росия-1".

Още по темата

Русия "изостава" от останалия свят по разпространение на вируса и това е добре, защото той може да дойде в страната вече отслабен, казва пред "Лента" Анча Баранова, професор в Школата за системна биология към университета "Джордж Мейсън" в САЩ.

При все това на планетата "ще загинат още много хора - това е факт. И не всички от тях ще са възрастни" - задава се "трагедия", предупреждава изследователката.

Пандемията предизвика "паническо изкупуване на елда и ориз", което опразни магазините в Русия или поне щандовете за варива - това дори накара държавата да ограничи износа им, отбелязва руското издание "Взгляд", цитирано от БТА.

Онлайн изданието се позовава на руския клон от компанията за маркетинг "Нилсен" - според негов анализ тези дни в Русия масово са се търсели най-вече ориз и елда и тези варива незабавно са поскъпнали.

"Епидемията нулира пазарната икономика" , заявява в заглавие "Независимая газета".

Заради икономическата криза, предизвикана от коронавируса, в Русия ще се разрасне държавният сектор и предстои национализация. Това обаче едва ли ще спомогне за трайно стабилизиране, цитира вестникът прогноза на бизнес омбудсмана Борис Титов.

Експерти на всекидневника обясняват: от една страна, национализацията гарантира запазване на работните места, заплатите и производството на важна продукция; от друга - както показва съветският опит, в търговията и услугите това не е ефективен подход.

Потребителският пазар в Русия може да се върне на нивата от 19-и или началото на 20-и век, цитират "РБК" и "Лента" послание на руски търговски вериги до премиера Михаил Мишустин.

На фона на вирусната криза оборотите в търговията с потребителски стоки и ред услуги са спаднали с 50 до 80 на сто, посочват те. Търговците настояват по-специално държавата да освободи бранша от ред данъци, включително ДДС, и от арендни плащания за използваните терени.

Напоследък хората в Русия изкупуват масово не само варива и тоалетна хартия, но също така патрони и бухалки за бейзбол, често използвани за самоотбрана. Изглежда са разочаровани от способностите на държавата да ги защити в днешната криза, пише "Свободная преса".

От 9 до 22 март продажбите на ловни патрони в Русия са нараснали със 130 процента спрямо същия период на миналата година, а на бухалки - с 30 на сто, сочат данни на данъчния оператор "Платформа ОФД".

Прогнозите за Русия са две - оптимистична като цяло и крайно негативна, пише коментатор на "Комерсант".

"Извънредната ситуация откроява порочността на системата. Доказва за пореден път: така не може да се живее, трябва нещо да се промени", заявява той.

При "оптимистична картина на новата руска действителност епидемията ще се развие според азиатския модел и през лятото вирусът ще отстъпи. А в главите на държавните служители ще настъпи просветление, макар и временно. От своя страна Доналд Тръмп ще освести световната икономика. Петролът ще поскъпне, рублата ще скочи, ще заработи и бизнесът. Току виж сме почнали да живеем по-добре и отпреди. Естествено ако забравим за втория, за лошия сценарий", разсъждава авторът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още по темата: Русиякоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
10
 
3
 
! Отговори
Москва преди 4 години
Тук нещата горе-долу са добре.Да,елда няма по-магазините,но ориз има 2 вида -тази сутрин 1.50лв-1кг и 2.20лв ,макарони също има ...да не е като преди по 20 вида ориз и 30 вида макарони ...тоалетна хартия има също 3-4 вида ,не като преди 20-30 вида.Картофи -от 0.40 лв.мляко-от 1.50 лв,захар-0.80 лв,олио-2 лв(2-3 вида..не като преди 20 вида)колбаси,месо,риба,плодове,зеленчуци,млека в изобилие...няма май памперси(но това не ме вълнува)..100 лв на пенсионерите за карантината+120 лв за 6 месеца....
32
12
 
14
 
! Отговори
Глупости преди 4 години
У нас , всяка руска тъпотия се превъзнася от русофилската преса и медии за да потдържа жив мита за "Дядо Иван", който искаше да ни превърне в завоювана "руска Задунайска губерния"!НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ , ЧЕ ТИЯ ЛОКУМИ ВЕЧЕ НЕ ВЪРВЯТ ,БЕ..??!
31
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ГлупостиВ русия има оръжие НО то е в АРМИЯТА.Не се раздава като при каубоите.Та не знам в кой филм живееш
30
13
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
руската помощ - 100 разузнавачи и 8 водоноски Камаз :))))))))))))))))))))))))
29
7
 
6
 
! Отговори
Old преди 4 години
Putin killer of RU.
28
7
 
14
 
! Отговори
МКII преди 4 години
До Калеко АлекоЕй, ама толкова много се вълнуваш при всяко споменаване на Путин и Русия. Факта, че Русия, която е под санкции изпраща помощи на наложилите тези санкции, поставя ЕС в изключително унизително положение.
27
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
???
26
5
 
9
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 4 години
В Русия няма огромни маси от полуумрели 80 годишни баби и дядовци.Така че няма да има кой знае каква драма там както в западна европа.
25
8
 
9
 
! Отговори
Глупости преди 4 години
В Русия , може да няма бейзбол , но има оръжие и муниции и за умрелите....ха,ха,хааааДа не говорим за бракуваната военна техника от която стават какви ли не джаджи!
24
19
 
13
 
! Отговори
МОСКАЛСКИТЕ ХИБРИДНИ преди 4 години
медии побързаха да раздуят новините за великата братска помощ. Естествено 80% от помощта, която са изпратили била ненужна. Дошли не лекари, а военни. В услуга на москалската пропаганда работят и всички червени медии тук като услужливо пропускат милиардите евро помощ от ЕС и милиардите долари помощ от САЩ, които надхвърлят стократно "братксата помощ", с чиято цял Руснаците искат да си изпросят от Италия вето върху санкциите на ЕС. Трагикомично, зомбитата тук повтарят само колко лоши са ЕС и САЩ.
23
6
 
7
 
! Отговори
елементарно преди 4 години
хвърлят патрона нагоре и с бухалката го удрят, насочквайки към врага!
22
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
80% от "помощта" е безполезна, според вестник La Stampa. Изпратили са военни, разузнавачи и военно-полеви станции за дезинфекция при ебола, свински грип и биологично оръжие.
21
8
 
9
 
! Отговори
MKII преди 4 години
Русия много готино изпързаля ЕС като изпрати хуманитарна помощ на Италия. И нито НАТО, нито ЕС не посмяха да се противопоставят на държава, на която самите те са наложили санкции, да им изпрати хуманитарна помощ.
20
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Зозодай линкове - да види дали не са фекални новини - типично за всичко свързано с Русия последно време.
19
14
 
8
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 4 години
АБЕ , КВА ПОМОЩ СА ОКАЗАЛИ РУСНАЦИТЕ НА ИТАЛИЯ , КАТО ВСИЧКИТЕ ИМ РУСКИ ЛЕКАРИ СА НОСИТЕЛИ НА КОРОНАВИРУСА И СА КАРАНТИНИРАНИ В ЕДИН ХАНГАР НА ИТАЛИАНСКОТО ЛЕТИЩЕ!АМА , ЧЕТЕТЕ МАЛКО , ПРЕДИ ДА ПИШЕТЕ ТЪПИЗМИ БЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ......ХА,ХА,ХААААА
18
4
 
8
 
! Отговори
Тоя па преди 4 години
До Анонимен"В Русия пикът вече е преминат..."Войнико от информационния фронт - стреляш с халостни! трябва да смениш пълнителя!
17
2
 
13
 
! Отговори
Забележка: преди 4 години
Напоследък хората в САЩ изкупуват масово не само варива и тоалетна хартия, но също така патрони и бухалки за бейзбол, често използвани за самоотбрана. Изглежда са разочаровани от способностите на държавата да ги защити в днешната криза, пише "Свободная преса".Моля не бъркайте страните - знаем кои пишат в "Свободная преса".В Русия бейзбола не е разпространен а свободната продажба на оръжия са забранени!
16
7
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
До Ясновидец АленкоТо на Боко аурата по-яка излезе :))))))))) Все пак трима папи са го пипали по аурата...Според броя на заразените.
15
22
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Италианската преса гърми. 80% от руската помощ е безполезна. Пратиха ни военни и разузнавачи, а не лекари и материали. Истинската помощ е само от Китай.
14
9
 
7
 
! Отговори
Ясновидец Аленко преди 4 години
И в Рашата ли аурата на Путин пази руснаците , както аурата на Бойко трябваше да пази българите ? Не че нещо, за една позната ясновидка питам.....