В Русия: Очаква се експлозивно разпространение на COVID-19

Руски издания: Защо Путин помогна на Италия
26 мар 2020 10:51, Елка Василева
129
В Русия: Очаква се експлозивно разпространение на COVID-19
Снимка: архив, БГНЕС

"Защо Путин помогна на Италия", като изпрати там самолети с медицинско оборудване и лекари в помощ на борбата с вируса, анализира "Независимая газета" в свой материал.

Красивият и великодушен жест има две допълващи се обяснения. Русия получава уникален практически опит в борбата с това световно зло. Плюс чудесен пиар: на помощ на Италия се притече Русия, а не братята и сестрите на тази страна от ЕС. Сега ще е по-трудно да бъдат обосновавани санкциите срещу Русия. А елементарната икономическа логика тласка към "отмяна на всички санкции, за да избегнем или да смекчим рецесията", допълва изданието, напомняйки и за руските контрамерки.

Вирусологът Николай Малишев призова хората в Русия да се готвят за експлозивно разпространение на коронавируса. По думите на експерта ситуацията ще напомня ядрена реакция, пише "Московский комсомолец", като се позовава на телевизия "Росия-1".

Още по темата

Русия "изостава" от останалия свят по разпространение на вируса и това е добре, защото той може да дойде в страната вече отслабен, казва пред "Лента" Анча Баранова, професор в Школата за системна биология към университета "Джордж Мейсън" в САЩ.

При все това на планетата "ще загинат още много хора - това е факт. И не всички от тях ще са възрастни" - задава се "трагедия", предупреждава изследователката.

Пандемията предизвика "паническо изкупуване на елда и ориз", което опразни магазините в Русия или поне щандовете за варива - това дори накара държавата да ограничи износа им, отбелязва руското издание "Взгляд", цитирано от БТА.

Онлайн изданието се позовава на руския клон от компанията за маркетинг "Нилсен" - според негов анализ тези дни в Русия масово са се търсели най-вече ориз и елда и тези варива незабавно са поскъпнали.

"Епидемията нулира пазарната икономика" , заявява в заглавие "Независимая газета".

Заради икономическата криза, предизвикана от коронавируса, в Русия ще се разрасне държавният сектор и предстои национализация. Това обаче едва ли ще спомогне за трайно стабилизиране, цитира вестникът прогноза на бизнес омбудсмана Борис Титов.

Експерти на всекидневника обясняват: от една страна, национализацията гарантира запазване на работните места, заплатите и производството на важна продукция; от друга - както показва съветският опит, в търговията и услугите това не е ефективен подход.

Потребителският пазар в Русия може да се върне на нивата от 19-и или началото на 20-и век, цитират "РБК" и "Лента" послание на руски търговски вериги до премиера Михаил Мишустин.

На фона на вирусната криза оборотите в търговията с потребителски стоки и ред услуги са спаднали с 50 до 80 на сто, посочват те. Търговците настояват по-специално държавата да освободи бранша от ред данъци, включително ДДС, и от арендни плащания за използваните терени.

Напоследък хората в Русия изкупуват масово не само варива и тоалетна хартия, но също така патрони и бухалки за бейзбол, често използвани за самоотбрана. Изглежда са разочаровани от способностите на държавата да ги защити в днешната криза, пише "Свободная преса".

От 9 до 22 март продажбите на ловни патрони в Русия са нараснали със 130 процента спрямо същия период на миналата година, а на бухалки - с 30 на сто, сочат данни на данъчния оператор "Платформа ОФД".

Прогнозите за Русия са две - оптимистична като цяло и крайно негативна, пише коментатор на "Комерсант".

"Извънредната ситуация откроява порочността на системата. Доказва за пореден път: така не може да се живее, трябва нещо да се промени", заявява той.

При "оптимистична картина на новата руска действителност епидемията ще се развие според азиатския модел и през лятото вирусът ще отстъпи. А в главите на държавните служители ще настъпи просветление, макар и временно. От своя страна Доналд Тръмп ще освести световната икономика. Петролът ще поскъпне, рублата ще скочи, ще заработи и бизнесът. Току виж сме почнали да живеем по-добре и отпреди. Естествено ако забравим за втория, за лошия сценарий", разсъждава авторът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още по темата: Русиякоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма страшно сега Джуджи ще издаде декрет с който ще забрани на руснаците да се разболяват от короновирус!
12
12
 
14
 
! Отговори
Шойгу преди 4 години
Положението и в Русия е много осранооо
11
5
 
16
 
! Отговори
9, преди 4 години
А ти откъде придоби информация за "цифри за брой заразени" в Русия?Надявам се не от нашите новини. Те не подават вярна и пълна информация. Руснаците си отчитат болни. Заразени няма как да се отчитат. Всеки човек с малко акъл в главата е наясно, че нази бройка е безсмислено да се отчита. Здрави хора не се изследват - и у нас, и в Русия, и в другите държави. Много хора изкарват този вирус, както и други вируси, без да разберат.
10
14
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Алоууууууу, нещо за падналия скрап Су-27 в Черно море няма ли? Ватникът още го търсят
9
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вируса не го интересува ни Путин ни Русия ни червена армия ни Нато ни Тръмп. Всичките сте под ножа. А тези цифри които са дадени от русия за брой заразени са за наивниците.
8
9
 
12
 
! Отговори
гост преди 4 години
Долна инсинуация. Путин ги пази руснаците, и люкарство си имат.
7
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Платена политическа!Въпросът е защо останалите уж близки европейски държави не помагат. Ако ще и да е по същите, изсмукани от пръстите ви, причини. Ставате смешни и жалки с некачественото изпълнение на политическите поръчки.
6
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали вируса се плашеше от Русия?
5
19
 
17
 
! Отговори
юбералес преди 4 години
Изпращането на стотина лекари в Италия за да се учат е ясно на всички. Само русофилите вярват в някаква руска помощ. Какъв опит имат руските вирусолози с коронавируса?. Но тепърва същите доктори ще имат много работа в Русия. Така че, не е зле да се понаучат малко от италианските си колеги. А относно санкциите- Берлин не вярва на сълзи.
4
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не, няма. Поне засега. Даже не се знае дали преболедувалите имат имунитет.
3
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки вирус отслабва след време и се самоунищожава.
2
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
руснаците в русия !
1
8
 
20
 
! Отговори
Руснак преди 4 години
Има ли доказателства че Китайският вирус отслабва с времето?