От Русия с любов: Как Москва, а и Пекин, "биха" ЕС в битката на жестове

Докато евролидерите обсъждаха, от Китай и Русия дойде директна помощ за Италия
27 мар 2020 21:37,
518
От Русия с любов: Как Москва, а и Пекин, "биха" ЕС в битката на жестове
Снимка: БГНЕС

В борбата с коронавируса на Италия ще й е полезна всякаква помощ. И една от страните, които се съгласи да окаже такава, е Русия. Кремъл изпрати в европейската страна маски, респиратори, медицинско оборудване, десетки специалисти и "ефектен кич", например, стикери със сърца, знамена и надписи "От Русия с любов", пише Der Spiegel.

Италианският външен министър Луиджи Ди Майо благодари на руския президент Владимир Путин за помощта: "Италия не е сама, тя има много приятели по целия свят". Европейските партньори, напротив, я оставиха сама с епидемията. Още в края на февруари италианските власти поискаха от ЕС да им достави медицински маски. Но никоя от страните-членки не отговори, заяви Маурицио Масари, представител на Рим в Брюксел: "Това е лош знак за европейската солидарност".

Още по темата

По това време само една държава отговори на молбата на Италия - Китай. Два дни по-късно транспортен самолет от Поднебесната, на борда на който имаше медицинско оборудване и експерти, кацна в столицата на страната. Малко по-късно европейските приятели все пак оказаха помощ, но италианците все пак останаха с усещането, че не могат да разчитат на своите съюзници в ЕС.

"Обгърнатата в патос и пропаганда" подкрепа от Китай и Русия "ярко контрастира" с поведението на европейците, отбелязва изданието. Москва и Пекин рано разпознаха грешките на ЕС в борбата с коронавируса и се възползваха от тях. В резултат след финансоваа и миграционната криза, пандемията само засили евроскептичните настроения в Италия. ЕС се превърна в епицентър на разпространението на COVID-19. В Китай коронавирусът, както изглежда, бе ограничен, а в Русия официално бяха регистрирани само 500 случая на инфекция, въпреки че някои експерти се съмняват в ефективността на тестовете и надеждността на статистическите данни.

Настоящата ситуация позволява на двете страни да действат като "отзивчиви благодетели". Москва се опитва да подобри имиджа си, за да се отърве от санкциите, смята авторът. Самият Кремъл обаче уверява, че те предоставят безусловна подкрепа. На фона на PR-кампанията в Пекин мнозина започват да забравят, че в началото китайските власти скриха заплахата от вируса. "Колкото и дървена да е тази пропаганда, образите, които възникват заради нея в главата, могат да работят: от една страна, китайците и руснаците, които действат и са готови да помогнат, от друга, колебливите и ненадеждни европейци със своите експортни ограничения и затваряне на граници", - пише изданието

Европейските страни трябва да проявят солидарност с италианците възможно най-скоро, защото сега те губят в "битката на образи и жестове". В средносрочен план това може да се отрази в областта на политиката за сигурност, опасяват се в германското министерство на отбраната. Факт е, че доставката на медицинско оборудване от транспортни самолети може да се разглежда като контакт на военно ниво. Възможно е в близко бъдеще това да доведе до "противоречиви дискусии за това как да се справим с Русия и Китай" в ЕС и НАТО, предупредиха от Бундесвера.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


518
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
314
7
 
7
 
! Отговори
MD преди 4 години
"Пропаганда по време на чума" - адаптация Xi & путин
313
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
русия ще умре първа
312
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мда, бавно но мъчително ще свършите
311
7
 
4
 
! Отговори
Гражданин преди 4 години
От комунизъм помощ?! И каква е ползата от помощта? 1000 починали за ден?!
310
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще *** от яд че помагат преди да *** от короната спокойно бе
309
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е вярно ЕС води битката с жестовете: пускат нон стоп клипчета как се мият ръце и жестове на солидарност има докато другота са реални действия на терен така че с тия статии да омаловажавате помощтта независимо каква е е също неприличен жест
308
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В битката на жестове Расия винаги е печелила.А,в нещо реално винаги е кретала зад другите.Докато развиваше развит социализъм ,другите действително напредваха.Сега лъже с някакъв извън земен строй и високи морални ценности!Нищо подобно няма в Расия,изостанали са с век зад другите.Обществото им е с мафиотско-средновековни порядки ,а населението им живее със стандарта на изостаналите държави от Третият свят!
307
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За русия имам само един жест .!.
306
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европа губела от липсата на приказки и жестове - каква наглост на твърденията. Същите партийни и комсомолски секретари от Чернобилската авария се опитаха да проветрят спарената миризма на сгромолясващия се тоталитаризъм наричан с красиви модни имена. А Китайски подранил в София дори в заповеден тон дава нареждания на външно министерство. Я ги отрежете. Нямаме нужда от китайския пазар. Те имат нужда от всеки един от нас. Бразилия ги е отрязала от всякъде. Там им е слабото място.
305
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 336Нека да допълня" руската "неадекватна и безполезна" "помощ" няма и един процент от помощтта която идва от целия свят, който в момент на трагедия не се тупа в гърдите за това че помага ... само жалките комун*та го правят.
304
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
руското Няма и 1% от пратеното от Китай ама пропагандата да бичи .. ..Без значение че например русия в момента вная един куп антивирусни стоки от ЕС
303
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 334С бракувана помощ и неадекватни специалисти. Нищо необичайно за тази велика страна.
302
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С какво е помогнала Просия, че не разбрах?
301
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
16 камаза с веро и една полу негодна мобилна лаборатория с капацитет 95 бързи и неточни теста дневно ( ФАКТ ТОВА Е) Ама голема помош да си я наврът в задния двор на гнома ..
300
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Демек нищо гонили ги като кучета преди два века през алпите щото така завършва руската авантюра ... освобождение Добре само руснак може да е толкова безочливо т.ъ.п И някаква гемия една от хилядите ... На практика миню по малко и от путин )))
299
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименДо 329Русия има много общо с Италия. В края на 18-ти век руската армия освобождава цяла Италия от французите. По-късно при земетресение в Италия, когато е сринат цял град, руски кораб се оказва наблизо и всички моряци се включват в спасителните работи. Италианците са им издигнали паметник и никой не го цапа с червена боя.
298
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 329Има. Италия е една от страните които искаха да се свалят санкциите срещу Русия (за да крепи закъсващата си икономика). Руснаците се опитаха да си купят общественото мнение в Италия. Безуспешно.
297
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
учудих се. русия няма почти нищо общо с италия.
296
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 326Само знам, че първия случай в Китай не беше на 10 януари, както пише там. Китайските комунисти размотаваха света с информация за ставащото, което позволи на вируса да плъзне навсякъде преди да се разбере. Влачиха доктора който би тревога за това което става по арести, после го пратиха обратно, и нищо чудно да са му "помогнали" да се зарази за награда че така "изложи" Партията. Комунистите са злокобна пасмина.
295
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кочи,,ната си е коч,,ина