От Русия с любов: Как Москва, а и Пекин, "биха" ЕС в битката на жестове

Докато евролидерите обсъждаха, от Китай и Русия дойде директна помощ за Италия
27 мар 2020 21:37,
518
От Русия с любов: Как Москва, а и Пекин, "биха" ЕС в битката на жестове
Снимка: БГНЕС

В борбата с коронавируса на Италия ще й е полезна всякаква помощ. И една от страните, които се съгласи да окаже такава, е Русия. Кремъл изпрати в европейската страна маски, респиратори, медицинско оборудване, десетки специалисти и "ефектен кич", например, стикери със сърца, знамена и надписи "От Русия с любов", пише Der Spiegel.

Италианският външен министър Луиджи Ди Майо благодари на руския президент Владимир Путин за помощта: "Италия не е сама, тя има много приятели по целия свят". Европейските партньори, напротив, я оставиха сама с епидемията. Още в края на февруари италианските власти поискаха от ЕС да им достави медицински маски. Но никоя от страните-членки не отговори, заяви Маурицио Масари, представител на Рим в Брюксел: "Това е лош знак за европейската солидарност".

Още по темата

По това време само една държава отговори на молбата на Италия - Китай. Два дни по-късно транспортен самолет от Поднебесната, на борда на който имаше медицинско оборудване и експерти, кацна в столицата на страната. Малко по-късно европейските приятели все пак оказаха помощ, но италианците все пак останаха с усещането, че не могат да разчитат на своите съюзници в ЕС.

"Обгърнатата в патос и пропаганда" подкрепа от Китай и Русия "ярко контрастира" с поведението на европейците, отбелязва изданието. Москва и Пекин рано разпознаха грешките на ЕС в борбата с коронавируса и се възползваха от тях. В резултат след финансоваа и миграционната криза, пандемията само засили евроскептичните настроения в Италия. ЕС се превърна в епицентър на разпространението на COVID-19. В Китай коронавирусът, както изглежда, бе ограничен, а в Русия официално бяха регистрирани само 500 случая на инфекция, въпреки че някои експерти се съмняват в ефективността на тестовете и надеждността на статистическите данни.

Настоящата ситуация позволява на двете страни да действат като "отзивчиви благодетели". Москва се опитва да подобри имиджа си, за да се отърве от санкциите, смята авторът. Самият Кремъл обаче уверява, че те предоставят безусловна подкрепа. На фона на PR-кампанията в Пекин мнозина започват да забравят, че в началото китайските власти скриха заплахата от вируса. "Колкото и дървена да е тази пропаганда, образите, които възникват заради нея в главата, могат да работят: от една страна, китайците и руснаците, които действат и са готови да помогнат, от друга, колебливите и ненадеждни европейци със своите експортни ограничения и затваряне на граници", - пише изданието

Европейските страни трябва да проявят солидарност с италианците възможно най-скоро, защото сега те губят в "битката на образи и жестове". В средносрочен план това може да се отрази в областта на политиката за сигурност, опасяват се в германското министерство на отбраната. Факт е, че доставката на медицинско оборудване от транспортни самолети може да се разглежда като контакт на военно ниво. Възможно е в близко бъдеще това да доведе до "противоречиви дискусии за това как да се справим с Русия и Китай" в ЕС и НАТО, предупредиха от Бундесвера.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


518
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
294
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тук в последната колона е дата на първи случай. Колко от т.нар. демокрации скриха първите случаи?https://worldometers.info/coronavirus/
293
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 324По това можеш да познаеш истинските ***: те още със ставането от сън са наясно, че ще драскат неща в които самите те не вярват. Алтернативата (да вярват въпреки че избират с кинтите си западното) бие на шизофрения.
292
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съзнанието на такива като Българин и Вафена е ясно - Русия велика, но всичко друго - от колите им, през местата за почивка и дори никовете - е западно. Ако им предложат заплатите им да са в рубли, ще получат удар.
291
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 77888"Факти" за *** и техните почитатели има съвсем друг смисъл в сравнение с цивилизования свят. Даже собствена Уикипедия си правят с тази цел.
290
8
 
16
 
! Отговори
77888 преди 4 години
Фактите с си факти, Русия и Китай помогнаха, а европедалските другарчета на Тиквуна от село Банкя се изпокриха и сега му се изреждат в мазето.
289
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БългаринИнтересно е да се разбере какво значи "напред" в съзнанието на такива като теб.
288
7
 
15
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Напред с братска Русия!
287
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Waffen SSТърсите евтина руска пропаганда?> питайте ВафЛен
286
3
 
4
 
! Отговори
ну! преди 4 години
До АнонименЩе получи помощ от един милион рубли!
285
7
 
13
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
За кой ли път "лошата"Русия помага на застрашените народи.А къде отиде неолибералното,демократично,евроатлантическо единство.Ами няма го.Всеки се затворил в черупката и гледа дали не може да "чопне" нещо предназначено за съседа му.Трудно е да изкараш Россия пак лоша въпреки помощта И, но както се казва Торосоидите са своят пост и като не може помощта да се отрече,то трябва да се демонизира държавата,която я дава с отворено сърце.Ама как смее Россия да помага,когато другите се крият като лалугери
284
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
???
283
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До само фактиАко Шенген се разпадне Италия какво дърво я чака ......
282
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 342Но главно .... газ.
281
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Национал социализма ни докара втората световна война,а развития социализъм ни донесе коронавирус.
280
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Waffen SSЕвтини руски провокативни истории. Пробвай нещо друго, това не работи.
279
7
 
4
 
! Отговори
само факти преди 4 години
Онзи ден Италия отказа да постави подписа си под общата декларация на ЕС.Днес Макрон предупреди ЕС за риска от разпадане на Шенген заради Ковид-19.
278
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 372Шистовите компании се занимават с производство на .... газ. Това не е най-важното: тези компании са толкова гъвкави, че когато има пазар отварят и затварят когато не е оправдано защото цените са прекалено ниски. На руснаците основната част оф бюджета им идва от износа на петрол: кой ли е засегнатия? Хммммм.
277
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поднебесната Китай им даде вируса,а сега ще им даде маски за справяне с вируса.
276
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 377"това може да стане за не по-малко от две години"Явно не знаеш на какво е способна свободната икономика: автомобилни заводи за един месец се проборудваха да произвеждат медицинска апаратура, парфюмерийни гиганти произвеждат дезинфектанти. Нямаш си и на идея.
275
7
 
9
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Забавно явление е демократичното- неолиберално единство.Започва да прилича на случай когато къщата съседа гори ,вместо да грабне кой каквото може и да помага,той кротко застава отстрани в позата на зрител и наблюдава как чужди и демонизирани държави оказват помощ.А докато те помагат някои от съюза гледат да "чопнат" и помощта към горящата къща,визирам случая с Чехия,която просто "сви" китайските мед.маски предназначени за Италия.Толкова за неолибералното,евро-Тейско единство