От Русия с любов: Как Москва, а и Пекин, "биха" ЕС в битката на жестове

Докато евролидерите обсъждаха, от Китай и Русия дойде директна помощ за Италия
27 мар 2020 21:37,
518
От Русия с любов: Как Москва, а и Пекин, "биха" ЕС в битката на жестове
Снимка: БГНЕС

В борбата с коронавируса на Италия ще й е полезна всякаква помощ. И една от страните, които се съгласи да окаже такава, е Русия. Кремъл изпрати в европейската страна маски, респиратори, медицинско оборудване, десетки специалисти и "ефектен кич", например, стикери със сърца, знамена и надписи "От Русия с любов", пише Der Spiegel.

Италианският външен министър Луиджи Ди Майо благодари на руския президент Владимир Путин за помощта: "Италия не е сама, тя има много приятели по целия свят". Европейските партньори, напротив, я оставиха сама с епидемията. Още в края на февруари италианските власти поискаха от ЕС да им достави медицински маски. Но никоя от страните-членки не отговори, заяви Маурицио Масари, представител на Рим в Брюксел: "Това е лош знак за европейската солидарност".

Още по темата

По това време само една държава отговори на молбата на Италия - Китай. Два дни по-късно транспортен самолет от Поднебесната, на борда на който имаше медицинско оборудване и експерти, кацна в столицата на страната. Малко по-късно европейските приятели все пак оказаха помощ, но италианците все пак останаха с усещането, че не могат да разчитат на своите съюзници в ЕС.

"Обгърнатата в патос и пропаганда" подкрепа от Китай и Русия "ярко контрастира" с поведението на европейците, отбелязва изданието. Москва и Пекин рано разпознаха грешките на ЕС в борбата с коронавируса и се възползваха от тях. В резултат след финансоваа и миграционната криза, пандемията само засили евроскептичните настроения в Италия. ЕС се превърна в епицентър на разпространението на COVID-19. В Китай коронавирусът, както изглежда, бе ограничен, а в Русия официално бяха регистрирани само 500 случая на инфекция, въпреки че някои експерти се съмняват в ефективността на тестовете и надеждността на статистическите данни.

Настоящата ситуация позволява на двете страни да действат като "отзивчиви благодетели". Москва се опитва да подобри имиджа си, за да се отърве от санкциите, смята авторът. Самият Кремъл обаче уверява, че те предоставят безусловна подкрепа. На фона на PR-кампанията в Пекин мнозина започват да забравят, че в началото китайските власти скриха заплахата от вируса. "Колкото и дървена да е тази пропаганда, образите, които възникват заради нея в главата, могат да работят: от една страна, китайците и руснаците, които действат и са готови да помогнат, от друга, колебливите и ненадеждни европейци със своите експортни ограничения и затваряне на граници", - пише изданието

Европейските страни трябва да проявят солидарност с италианците възможно най-скоро, защото сега те губят в "битката на образи и жестове". В средносрочен план това може да се отрази в областта на политиката за сигурност, опасяват се в германското министерство на отбраната. Факт е, че доставката на медицинско оборудване от транспортни самолети може да се разглежда като контакт на военно ниво. Възможно е в близко бъдеще това да доведе до "противоречиви дискусии за това как да се справим с Русия и Китай" в ЕС и НАТО, предупредиха от Бундесвера.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


518
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
274
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 347 За Путин и Си това мога да ти кажа, че в момента Русия увеличава износа си на нефт за Китай, а по европейските нефтопроводи си тече руският нефт към Белорусия, Полша, Австрия, Унгария, Чехия и Германия. Да се изнасят производства от Китай - това може да стане за не по-малко от две години и при това при големи загуби Сънищата и мечтите са безплатни, така че да си мечтае който ще, но всичко останало струва много пари
273
9
 
6
 
! Отговори
ognyanz преди 4 години
До Анонимен: Стига си ръсил г'лупости. Нито ЕС се е отказала от руски петрол, нито Китай. Опасявал се Китай от американски санкции. Глупости на търкалета.Пробва се Тръмп преди време да има налага санкции, но накрая видя, че не върви.
272
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До плювалницитеРуската помощ винаги се разбира колко е "помощ" малко по-късно, когато се виждат резултатите от нея. Както е казал и Стамболов като е изпратил последните два ВАГОНА с пара към Русия: и да не съм чул повече за "освободители". Италианците ги чака същото. Вече съжаляват, че са приели "помощта". Добре, че ЕС освободи 37 милиарда еврота да има реална помощ, че италинаците както разчитат само на туризъм са верно за оплакване.
271
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ognyanz,Че ЕС се отказа от руския петрол, е ясно. Но наскоро Китай обяви намерение да направи същото, тъй като се опасява от американски санкции. Единствената държава, заявила желание да купува руски нефт, засега е Беларус.
270
9
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 4 години
До Анонимен: По-големи глупости не можа ли да измислиш?С европейците Путин прави политика. Но основният търговски партньор на Русия не е ЕС а Китай. През януари например 2020 Русия е доставила на Китай суров нефт за $2 млрд, а за ЕС - за два пъти по-малко.
269
9
 
7
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Но къде отиде така широко прокламираното и не по-малко широко рекламираното европейско единство.Защо всички се изпозатвориха и се спасяват поединично,а държави,които до момента са демонизирани с всички сили им помагат,споделят своите познания,а съответният европейски съсед гледа през прозореца.Когато не желаеш да оказваш помощ,най-добре е да демонизираш този който я оказва.В грачещият хор на евро-атлантическите неолиберали се включват и пискливите гласчета на български тролченца-жалка работа.
268
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гладът е безмислостен съветник."Голод не тетка", беше казал още Илич. И като те нагънат и арабите с техните ниски цени на петрола, ти остават само празните жестове.
267
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 366Мдааа. Гладът е безмислостен съветник. "Може ли снакциите да паднат? Моля вииииииииииииии" Сълзички.
266
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как смеят да оказват помощКато рублата е ударила кота 80, почваш да оказваш помощ, какво да правиш...
265
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Waffen SSЕвтина руска пропаганда. Пробвай нещо по-интелигентно.
264
5
 
10
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Цялата статия е под надслов,лошите Русия и Китай,те са лоши и когато оказват помощ,към тях се добавя и Куба.Как смеят да оказват помощ?Докато в самият ЕС се наблюдават интересни явления,когато това с товара с 600 000 мед.маски преминаващ през Чехия за Италия,биват задържан от чешките власти.Това много прилича на кражба на държавно ниво.Точно в такива моменти се проявява човещината на народите.Едно сравнение.Едни се затварят вътре в крепостта и гледат от стените,а други излизат на бойното поле
263
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дали случайно знаеш откъде идват всичките маски, които ЕС и САЩ поръчват с милиони на ден?Знам, Пижо. Също така обаче знам, че Германия в момента сериозно преразглежда политиката си в това отношение - лекарства и медицински материали. И прави планове как тези производства да бъдат изтеглени. САЩ, можеш да си сигурен, ще направи същото. И това ще е само началото, защото доста народ взе да се усеща какво е поверено в ръцете на хора, които ти се усмихват, докато в същото време коват биооръжия.
262
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПижоЦяла Европа оплю Путин заради опита му за евтин ПиАр. Повтарям, ОПИТА му, тъй като всички видяха за какво става дума. Особено след като направи тактическата грешка даже да не чака малко преди да поиска да паднат санкциите срещу тях.
261
10
 
9
 
! Отговори
луски мръсници преди 4 години
"От Русия с любов" се оказа военен екип за водене на хибридна война. По-голямата част от екипа са журналисти оператори и вербовчици дори има и гримьори за водещите журналисти. Основната задача на екипа е да създава напрежение и недоверие на италианците към ЕС. Прослувутото видео в която "италианец" сваля знамето на ЕС и закачва това на Русия се оказа снимано в Масква. Само подлости и подлости от Русия с любов. Ей за това светът ги мрази и с право.
260
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 355Тавариш, не ми отговори на въпроса: ти там ли си правиш зъбите? Москава или другаде, нямам претенции къде, само ми дай ясен отговор!
259
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Нищо ново"Има ли помощ за Италия"В какви резултати се вижда руската "помощ за Италия"?
258
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 336 "Руската здравна система е най-хубавата. Тавариш, ти там си правиш зъбите, нали?" - Значи, ясно, е че в Москва има много клиники, които са на европейско равнище, професори и всяккави светила на медицината; Зле са в глубинката - далеч от големите градове - затова Путин създаде "зеемски лекар" - това е лекат, който обслужва няколко села и получава милион и половина рубли, за да се устрои на село. Създадоха и подвижни абулатории качени на камиони, отворих отново по селата мед.пунктове
257
2
 
7
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
До Анонимен, който смята, че Китай ще загуби пазарите сиДали случайно знаеш откъде идват всичките маски, които ЕС и САЩ поръчват с милиони на ден? Дали знаеш откъде идват всички медицински консумативи? Никога Китай не е имал повече поръчки и по-голяма икономическа полза!До "другарите" на "Ла Стампа"Това е 10-то разрядно вестниче, от типа бюлетин на Рада Дълбоката. Ако не знаеш, цялата Италия - ВСИЧКИ ежедневници, телевизии и радиа, оплюха парцала! Десетки хиляди италианци направиха същото
256
3
 
5
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
Вие, както сте се започнали, скоро ще забравите за какво изобщо става дума. А опорната точка е да се пише срещу Русия - това е. Има или няма помощ за Италия - това е без значение.
255
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 352"руснаците отидоха да работят в най-горещите зони"По стар руски обичай тези които "отидоха" никой не ги пита дали искат: диктатора казва и те изпълняват. История, която познаваме от столетия в Русия. Идеология без оглед на човешките жертви.