От Русия с любов: Как Москва, а и Пекин, "биха" ЕС в битката на жестове

Докато евролидерите обсъждаха, от Китай и Русия дойде директна помощ за Италия
27 мар 2020 21:37,
518
От Русия с любов: Как Москва, а и Пекин, "биха" ЕС в битката на жестове
Снимка: БГНЕС

В борбата с коронавируса на Италия ще й е полезна всякаква помощ. И една от страните, които се съгласи да окаже такава, е Русия. Кремъл изпрати в европейската страна маски, респиратори, медицинско оборудване, десетки специалисти и "ефектен кич", например, стикери със сърца, знамена и надписи "От Русия с любов", пише Der Spiegel.

Италианският външен министър Луиджи Ди Майо благодари на руския президент Владимир Путин за помощта: "Италия не е сама, тя има много приятели по целия свят". Европейските партньори, напротив, я оставиха сама с епидемията. Още в края на февруари италианските власти поискаха от ЕС да им достави медицински маски. Но никоя от страните-членки не отговори, заяви Маурицио Масари, представител на Рим в Брюксел: "Това е лош знак за европейската солидарност".

Още по темата

По това време само една държава отговори на молбата на Италия - Китай. Два дни по-късно транспортен самолет от Поднебесната, на борда на който имаше медицинско оборудване и експерти, кацна в столицата на страната. Малко по-късно европейските приятели все пак оказаха помощ, но италианците все пак останаха с усещането, че не могат да разчитат на своите съюзници в ЕС.

"Обгърнатата в патос и пропаганда" подкрепа от Китай и Русия "ярко контрастира" с поведението на европейците, отбелязва изданието. Москва и Пекин рано разпознаха грешките на ЕС в борбата с коронавируса и се възползваха от тях. В резултат след финансоваа и миграционната криза, пандемията само засили евроскептичните настроения в Италия. ЕС се превърна в епицентър на разпространението на COVID-19. В Китай коронавирусът, както изглежда, бе ограничен, а в Русия официално бяха регистрирани само 500 случая на инфекция, въпреки че някои експерти се съмняват в ефективността на тестовете и надеждността на статистическите данни.

Настоящата ситуация позволява на двете страни да действат като "отзивчиви благодетели". Москва се опитва да подобри имиджа си, за да се отърве от санкциите, смята авторът. Самият Кремъл обаче уверява, че те предоставят безусловна подкрепа. На фона на PR-кампанията в Пекин мнозина започват да забравят, че в началото китайските власти скриха заплахата от вируса. "Колкото и дървена да е тази пропаганда, образите, които възникват заради нея в главата, могат да работят: от една страна, китайците и руснаците, които действат и са готови да помогнат, от друга, колебливите и ненадеждни европейци със своите експортни ограничения и затваряне на граници", - пише изданието

Европейските страни трябва да проявят солидарност с италианците възможно най-скоро, защото сега те губят в "битката на образи и жестове". В средносрочен план това може да се отрази в областта на политиката за сигурност, опасяват се в германското министерство на отбраната. Факт е, че доставката на медицинско оборудване от транспортни самолети може да се разглежда като контакт на военно ниво. Възможно е в близко бъдеще това да доведе до "противоречиви дискусии за това как да се справим с Русия и Китай" в ЕС и НАТО, предупредиха от Бундесвера.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


518
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
334
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До хекторТова е евтин ПиАр. Който дава без да иска да си прави ПиАр дава и не тръби по медиите. А, и, дава нещо дето може да се използва, а не обяснява колко е дал, а си трае, че "помощта" не става за нищо. В това време целия свят (включително ЕС, САЩ, Китай и пр.) изпраща помощ, но само рашките направиха от това медйна акция. На гърба на масово страдание и смърт ...
333
2
 
7
 
! Отговори
хектор преди 4 години
Това не е евтит пиар . Питаите италиянците ,те ще ви кажат.и наи малката помощ е помощ.Да не дава Бог да не стане и тук.Но това ще разберем с времето .Никои незнае за какво става въпрос и кога ще свърши.А между другото има филм направен 2011 сценария е същия .Само ,че се казва че от прасе и прилеп вируса, тръгва от Китай.
332
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Евтин ПиАр на гърба на масово страдание и смърт .....
331
11
 
2
 
! Отговори
Българин преди 4 години
До русофилЕдин съвет другарю. Ако те снимат как "нощните вълци" ти се изреждат един след друг а ти междувременно им правиш сфирки, а след това качат филмчето в тубата, ще можеш да ги съдиш тоже!
330
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Несе карайте бийте се и всички комунисти под земета
329
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До следващия съвет за единодушно обявяване на нови санкции
328
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 360Хах. Напомни ми за един от безбройните агитационни провали на Комунистическата пропаганда:Над входа на мините стояха надписи: всички комунисти под земятаТова не е шега!
327
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъвто жест заслужават .!. За путин
326
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РусофилПробвай се да крещиш тия пропаганди дето ги пишеш тук на публично място и верно ще те гледаме по Тубата. А Нощните вълци само по светло .... даже и лъжеха за какво са в България ... толкова са "смели". Хахахаха
325
7
 
9
 
! Отговори
Русофил преди 4 години
Кой плаши, че щял да ми разбие мутрата бе, къде живее тоя герой?Като дойдоха Нощните вълци в България всички фенове на Шopoш се изпуснахте по 2-3 пъти в потурите и избягахте, а тия които останаха да ядат бой после цяла година плакаха по телевизиите, това поне го помните, нали?Защо си мислите че следващият път ще бъде нещо различно?Тракайте на компа на топло и недейте да заплашвате, че ще плачете още една година по медиите :)
324
3
 
7
 
! Отговори
Русофил преди 4 години
До сороcoида Ще те снимам и кача в Ютуб!Ами ела да ме снимаш бе, пигмей! Тъкмо ще те осъдя за нарушаване на правото ми на неприкосновеност на личния ми живот!Конституция на БългарияЧл. 32.(1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот.(2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание.Ще снимаш как въртиш сфирки на Шopoш друго не можеш
323
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 355И ти не казваш на улицата колко обичаш комунистите и как искаш да се върне комунизма, защото не "някой", а "всеки" ще ти разбие мутрата и без качване в Ютюб. "След това" няма да има.
322
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фолксваген завод да им построи на италианците....:-)
321
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доверието към Китай се сгромоляса!Не толкова,че са държава от която тръгна короновируса,отколкото криенето повече от месец за какво става на въпрос!Сега пак лъжат,че вирусът се бил разпространил някъде в края на декември,"откриха" и пациент 0.Забравят ,че месец по-рано доктор алармираше за непознатата болест,той стана и един от първите починали!
320
11
 
11
 
! Отговори
Евтин PR преди 4 години
Китайците за да замажат положението, че трети вирус от там идва за 20 години и че криха и крият данни за Вируса. Путин за да разделя ЕС. А и той крие данни май колко са болни в Русия... Накрая пак ЕС ще трябва да покрие сметките за всичко. Надавам се , че поне ЕС и САЩ разбраха, че не млже всичкото производство да се даде на Китай! За да ни пращат маски сега, които ние май е хубаво да може да си произвеждаме. Малко събуждане и преосмисляне ще е добре!
319
6
 
4
 
! Отговори
До чегевара преди 4 години
Съгласен, особенно киатайски! Помним какво стана в Тибет, виждаме какво става в Монголия, Сибир та дори и в Африка: повече от 46 милиона китайци са се преселили там + заробващи инвестиции
318
5
 
7
 
! Отговори
Каскет Ушанков преди 4 години
Само като видя колко са активни ?-институциите и ми се повдига. Оня ден приказваха дали да се окаже помощ и какви мерки да вземат и РЕШИХА да се съберат след 2 седмици, за да приказват по въпроса.
317
1
 
7
 
! Отговори
Чегевара преди 4 години
Безплатни обяди няма!
316
2
 
5
 
! Отговори
до MD преди 4 години
Китайците имат само една цел: пари. От десетилетия те са развъдник на епидемии (птичи грип, свински грип, SARS, корона). Сега блокираха конкурентните икономики за да увеличат износа си (вкл. медикаменти и консумативи)
315
8
 
5
 
! Отговори
до MD преди 4 години
Ушaнкитe са в Италия и за да се наберат някакъв опит от борбата с коронавируса от първо лице, но най-вече за пропаганда