Елда, стоки за възрастни – с какво се запасяват руснаците?

Във фокуса на прожекторите попадна и чесънът
30 мар 2020 15:22, Елка Василева
38
Елда, стоки за възрастни – с какво се запасяват руснаците?
Снимка: архив, БГНЕС

Изправени пред пандемията от новия коронавирус, руснаците се запасяват, помнейки опита от предишни социално-икономически трусове и лишения. Франс прес представя пет от стоките, които хората в Русия купуват най-много.

Елдата като страст

Символ на руския бит и барометър на икономическите страхове в страната, елдата (известна у нас и с тамошното й име "гречка", б. пр.) приема най-разнообразни форми от всички видове зърнени каши, типични за традиционната руска кухня.

Още по темата

За руснаците елденият булгур е като пастата за италианците - вездесъща, трайна и съвсем обичайна храна.

Всъщност руснаците се втурнаха да купуват елда още по-миналата седмица, след като градските власти в Москва обявиха първите мерки срещу разпространението на вируса. Сайтът за онлайн търговия Озон регистрира скок в продажбите на варивото до 2-2,5 пъти, включително и заради постите.

В Москва се примиряват с поскъпването на месото, но от повишаването на цената на елдата на някои хора им избива студена пот.

Една от суперсилите в селското стопанство, Русия изглежда не изпитва недостиг от тази култура. Цената на елдата обаче нарасна с 2,8 на сто от 16 до 22 март.

Правете любов

Затварянето на парковете, ресторантите и музеите ще осигури на руснаците повече време, което да прекарат с близките си.

Продажбите на "стоки за възрастни" чрез Озон, "руския Амазон", скочиха през март с 300 процента.

Само от 14 до 17 март, щом се чуха първите призиви хората да си стоят вкъщи, продажбите на презервативи и лубриканти на този сайт хвръкнаха нагоре съответно със 147 и 124 на сто. Същото стана със секси бельото и еротичните тоалети, по-специално с костюмите на "палави" . . . медицински сестри, търсени 2,5 пъти повече.

Тревоги за рублата

Продажбите на електроника се увеличиха между другото и заради курса на рублата, изгубила тази година към 20 процента от стойността си спрямо долара.

Очаква се това обезценяване да предизвика в близките месеци значителна инфлация и да се отрази по-специално на вносните стоки.

Сега е моментът да грабиш с две ръце мобилни телефони, компютри и монитори с плосък екран, докато още има или докато рублата не се е сринала още повече. Друга причина за такива покупки е нуждата мнозина да си оборудват домашен офис, за да работят дистанционно.

Сред стоките с изненадващо скочило търсене заради инфлационните прогнози операторът на данъчна информация "Платформа ОФД" нарежда и бейзболните бухалки (плюс 30 на сто).

Храната: заложи на сигурно

Зиме някои храни не се развалят и просто по балконите, каквито има във всички пететажни блокове от съветско време, но този път март донесе в Русия необичайно топло време, изискващо хладилници и фризери.

С оглед растящите покупки на нетрайни провизии такива уреди се поръчват двойно по-често на сайта Озон.

Махай се, вирус!

Във фокуса на прожекторите попадна и чесънът. Търсенето му нарасна (скок от 30 на отбеляза през март в Озон), увеличи се и цената - за 11-процентно поскъпване съобщи през февруари статистическата служба Росстат.

"Пийте вода с лимон и мед (. . .) Яжте чесън. Така ще си пречистите кръвта", препоръча преди две-три седмици Рамзан Кадиров, авторитарният лидер на Чечения, омаловажавайки рисковете, свързани с COVID-19.
Наложи се слуховете за силата на чесъна срещу новия коронавирус да бъдат опровергани от Световната здравна организация: "Чесънът е здравословна храна с потенциално действие срещу микроорганизми. Няма обаче никакво доказателство. . ., че яденето на чесън спомага за защита от COVID-19".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не се казва елда, а гречка. Още *** и кибрит. Всеки руснак знае това по рождение.
11
3
 
14
 
! Отговори
БГ село преди 4 години
Абе ей! - Русия последните 10 години е най-големия експортьор на пщеница и винаги в първите пет производители.Русия може да отглежда сама каквото си поиска в кавито иска количества - просто не е имало нужда досега!
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
споко руснаците отдавна са ваксинирани от Чернобил, вируса като залепне за някой се пука като пуканки
9
14
 
10
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 4 години
Точно от елдената каша през ВСВ , на почти всички руснаци , са им опадали зъбите ,поради ниската хранителност и липсата на витамини на елдата!Освен това --като изсъхне , става на кокал!ДАЖЕ , НАШИЯ КАЧАМАК/от царевица/ Е , КЪДЕ-КЪДЕ ПО-ХРАНИТЕЛЕН!
8
6
 
2
 
! Отговори
Да ,бе-"крути м преди 4 години
Целата ни Ветеринария , беше на основата на научния подход на "братския *** опит"---ЗАТОВА И ТАКИВА СА НИ .... И ДОКТОРИТЕ И РЕЗУЛТАТИТЕ!
7
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гречка-традиционна руска храна,а българите дори не знаят какво е това защото никога не са стигали до там да се изхранват с тричева каша,освен в години на война, царевичен качамак и по-малко сирене.Имах колежка рускиня която се изумила, че свекърва и казвала как по време на войната ядели хлебец и сирене!!Какво сирене,изгоряло жито след танковете и варени картофи в най-добрия случай.
6
13
 
6
 
! Отговори
Да , бе..ха,ха,хааа преди 4 години
Руснаците сигурно ще оцелеят с тия "природни залежи" !Водката им е от нефт , а въглищата може и като блини да ги рупат!Щом от толкова много зърно , са го докарали до елдата ....ясна ми е работата!
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия супер сила в селското стопанаство,откога това????Виж България може да храни пет пъти повече население ама няма желаещи а арендаторите на земя му намериха лесното-зърнени храни.Така България със своите 111000 кв,км е между най-големите производители на житни култури в света а внася домати от Египет и ягоди от Швеция!!!
4
3
 
19
 
! Отговори
Крути мерки преди 4 години
А ние тука според "превантивните мерки" на пишман-лекари започнахме като си изтребихме кокошки, овце, ***, козички и всичко дето става за ядене!Бллизките месеци ще го караме на вода (който има) и слънеце!
3
1
 
5
 
! Отговори
+- преди 4 години
Елдата -1 лвх2.6% =1.05 лв тъй е скочила цената с 5-10 ст,на най-евтината елда там.Проблема не е че е по-скъпнала с 10-20 ст,а това че я няма по-магазините.
2
2
 
12
 
! Отговори
БГ тактиката преди 4 години
Гледаме я у Руснаците я у Американците...Я кажете ТУКА какво става? Или какво ще става!
1
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руснаците ще оцелеят,защото имат много природни залежи,които не са ги дали на концесия на западни фирми.Да му мислим ние.