Елда, стоки за възрастни – с какво се запасяват руснаците?

Във фокуса на прожекторите попадна и чесънът
30 мар 2020 15:22, Елка Василева
38
Елда, стоки за възрастни – с какво се запасяват руснаците?
Снимка: архив, БГНЕС

Изправени пред пандемията от новия коронавирус, руснаците се запасяват, помнейки опита от предишни социално-икономически трусове и лишения. Франс прес представя пет от стоките, които хората в Русия купуват най-много.

Елдата като страст

Символ на руския бит и барометър на икономическите страхове в страната, елдата (известна у нас и с тамошното й име "гречка", б. пр.) приема най-разнообразни форми от всички видове зърнени каши, типични за традиционната руска кухня.

Още по темата

За руснаците елденият булгур е като пастата за италианците - вездесъща, трайна и съвсем обичайна храна.

Всъщност руснаците се втурнаха да купуват елда още по-миналата седмица, след като градските власти в Москва обявиха първите мерки срещу разпространението на вируса. Сайтът за онлайн търговия Озон регистрира скок в продажбите на варивото до 2-2,5 пъти, включително и заради постите.

В Москва се примиряват с поскъпването на месото, но от повишаването на цената на елдата на някои хора им избива студена пот.

Една от суперсилите в селското стопанство, Русия изглежда не изпитва недостиг от тази култура. Цената на елдата обаче нарасна с 2,8 на сто от 16 до 22 март.

Правете любов

Затварянето на парковете, ресторантите и музеите ще осигури на руснаците повече време, което да прекарат с близките си.

Продажбите на "стоки за възрастни" чрез Озон, "руския Амазон", скочиха през март с 300 процента.

Само от 14 до 17 март, щом се чуха първите призиви хората да си стоят вкъщи, продажбите на презервативи и лубриканти на този сайт хвръкнаха нагоре съответно със 147 и 124 на сто. Същото стана със секси бельото и еротичните тоалети, по-специално с костюмите на "палави" . . . медицински сестри, търсени 2,5 пъти повече.

Тревоги за рублата

Продажбите на електроника се увеличиха между другото и заради курса на рублата, изгубила тази година към 20 процента от стойността си спрямо долара.

Очаква се това обезценяване да предизвика в близките месеци значителна инфлация и да се отрази по-специално на вносните стоки.

Сега е моментът да грабиш с две ръце мобилни телефони, компютри и монитори с плосък екран, докато още има или докато рублата не се е сринала още повече. Друга причина за такива покупки е нуждата мнозина да си оборудват домашен офис, за да работят дистанционно.

Сред стоките с изненадващо скочило търсене заради инфлационните прогнози операторът на данъчна информация "Платформа ОФД" нарежда и бейзболните бухалки (плюс 30 на сто).

Храната: заложи на сигурно

Зиме някои храни не се развалят и просто по балконите, каквито има във всички пететажни блокове от съветско време, но този път март донесе в Русия необичайно топло време, изискващо хладилници и фризери.

С оглед растящите покупки на нетрайни провизии такива уреди се поръчват двойно по-често на сайта Озон.

Махай се, вирус!

Във фокуса на прожекторите попадна и чесънът. Търсенето му нарасна (скок от 30 на отбеляза през март в Озон), увеличи се и цената - за 11-процентно поскъпване съобщи през февруари статистическата служба Росстат.

"Пийте вода с лимон и мед (. . .) Яжте чесън. Така ще си пречистите кръвта", препоръча преди две-три седмици Рамзан Кадиров, авторитарният лидер на Чечения, омаловажавайки рисковете, свързани с COVID-19.
Наложи се слуховете за силата на чесъна срещу новия коронавирус да бъдат опровергани от Световната здравна организация: "Чесънът е здравословна храна с потенциално действие срещу микроорганизми. Няма обаче никакво доказателство. . ., че яденето на чесън спомага за защита от COVID-19".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 35Каква гаргара: елдата има отвратителен вкус. Щом ви е вкусна си я яжте.
31
0
 
3
 
! Отговори
м дааа преди 4 години
От баба си научих , че килера винаги трябва да е пълен , още при соц-а винаги беше запасена за месеци напред и аз така поддържам вкъщи. За късмет си имам 800кв двор, та все има какво да правя за да убия скуката.
30
0
 
3
 
! Отговори
Една преди 4 години
Жените отдавна са наясно с полезните свойства на елдата
29
1
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
До Анонимен- Благодаря за отговора Ви! Няма да ям...
28
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЩерюАз съм ял.Отвратително е. Такива ***** могат да ядат само хора на които от хронично вековно недохранване всичко им изглежда вкусно.
27
0
 
0
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
- Какво е това елда? Май никога не съм ял такова нещо...
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те имат понятие от Русия драскачите-преписвачи, че и статия пишат...
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 26Разбрахме че можеш да мразиш. Кажи сега какво обичаш, но ако може конкретно, а не с партийни лозунги.
24
0
 
9
 
! Отговори
факт преди 4 години
Руснаците вече имат доста добре работещ протокол за лечение на корона инфекцията, не ги мислете
23
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кратък превод за отделните категории:1) Елда - пари нЕма, действайте. Нискохранителна, евтина.2) Любов - пари нЕма, действайте. Любовта в Русия винаги е била евтина или безплатна.3) Рубла - еми, пари нЕма4) Фризери - пари нЕма, а скоро и храна нЕма да има. Със или без вирус5) Чесън - пари за ваксини на обикновения руснак нЕма, рупайте чесънАко не се съобразявате с горното, мислете за покачването с 30% на покупките на бухалки.
22
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонименне - Русия е сред първите по производство и първа по износ последните години.Освен това има запазени и неизтощени от ГМО свръхпроизводства територии.Русия не се подмамва по западния модел за безумно експлоатиране на ресурсите си.Вероятно и затова ще съществува дълго след "цивилизования" запад.
21
0
 
9
 
! Отговори
Яжте чесън преди 4 години
Яжте чесън, докадано е и че НЕ вреди! Изпитано и сигурно лекарство! Иначе лека е открит,евтин е,има го ,знае се кой ! Но фармацефтичната индустрия сета трупа милиарди-продажби на милиони маски,продажба на милиони тестове,ръкави, санитарни материали,престилки,кръвни тестове,а след това и -милиони ваксини! Това са милиарди евра!Дори от война не се печели толкова!
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До България в НАТО и ЕСНО пържолите ще свъшат до два месеца и няма как да се купят, а елдата ще я има още много време.Който докъдето издържи.
19
16
 
6
 
! Отговори
България в НАТО и ЕС преди 4 години
Руснаците рупат елда, а американците и европейците пържоли. Кой каквото може да си купи това и яде.
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Бг селоПрав си Русия е сред първите по производство и първа или втора/след САЩ/ по износ на пшеница през последните години.Само ,че в това няма нищо учудващо и феноменално,държава с размерите на Русия би било необяснимо защо не сред водещите в зърнопроизводотдтвото.Освен това най-лесно е да се отглежда пшеница,сееш и жънеш,за това голям акъл не трябва!България с тази малка територия е около 20място по износ на пшеница.
17
0
 
11
 
! Отговори
До Анонимен 14 преди 4 години
Изглежда има някаква технология на приготвянето, човек трябва да я знае.Случи ми се веднъж да опитам - като гарнитура към пържола бяха сложили някакви кафеникави, сварени зрънца, попарени с масло. За пръв път в живота си виждах и опитвах такова нещо, беше вкусно. Попитах какво е това, отговориха ми "гречка".Чак после, като проверих думата в речника, разбрах, че става въпрос за елда.Но и за елдата знаех само на теория, че съществува такова растение.Ние нямаме традиция да ядем и приготвяме елда
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БГ село Няма кой. Бурятите се наеха за танкисти, защото само те могат да влязат в Т72-90 и са в Донбас, Сирия и Либия. Акселерация. Други селяни там не останаха. Сега на изток идват едни китайци.
15
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1 Точно така е. Дават ги на китайците например най-голямото в света месторождение на мед го дадоха в бонус, че Китай да им разреши "Сила Сибири". Сега този газопровод е затворен, докато не се построи водопровод от Байкал. Китайско условие. Казаха, че ако не се изпълни, ще си вземат изконния Байкал и ще си го построят сами.
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лукът чисто белите дробове по-добре чесъна. Лук може да се сложи и директно в носа. Помага и за сърдечни заболявания и високо кръвно.
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сутринта по btv са давали разговор с българин в Швейцария, преболедувал от коронавирус. Казал, че НИКОЙ тамошен лекар не му е обърнал внимание. Добре, че една българска лекарка го посъветвала да си прави инхалации с морска сол.Преди няколко дена писах тук по въпроса.