Руснаците нямат пари да преживеят самоизолацията

Патриарх Кирил ще обиколи Москва с кола, носейки икона
1 апр 2020 09:37, Елка Василева
268
Руснаците нямат пари да преживеят самоизолацията
Снимка: архив, БГНЕС

Карантината в Русия може да се проточи до лятото. Топло време ще дойде най-рано през юни, но и това не е гаранция, че ще надвием COVID-19, твърди "Свободная преса".

Хората посрещнаха коронавируса без спестявания и експерти взеха да говорят, че Русия е уникален случай, пише "Московский комсомолец".
Ако останат без работа покрай карантинните мерки, жителите на Русия ще изкарат със спестени пари някакви си месец-два - после ще затънат в заеми, а бедността ще счупи антирекорда, предрича вестникът. "Без промяна в подхода към социалната политика населението не ще може да спестява", казва финансовият експерт Арсений Дадашев.

Повечето граждани на Русия просто нямат средства, за да преживеят самоизолацията благополучно, констатира "Труд".

През юни вицепремиерът Татяна Голикова информира, че над половината семейства с деца живеят в мизерия. По последни данни 63,6 на сто от хората в страната нямат никакви спестявания. Ако не работят, те няма да имат какво да ядат. Тези над 12 милиона души не биха издържали що-годе продължителна карантина по обективни причини. Никакви глоби и затвор няма да ги накарат да си седят у дома с гладните си деца. Властите ще трябва или да се примирят с масови нарушения на карантината, или да търсят нови стотици хиляди места по затворите и в детските домове, или да издържат всички тези хора за сметка на държавата, резюмира изданието.

Руските власти принудително и без предупреждение назначиха за спонсор на обявената ваканция собствениците на бизнеси. Задължиха ги за своя сметка да осигурят заплати на персонала, който поне тази седмица няма да работи, значи няма и да им носи пари, пише "Независимая газета".

Това поражда висок риск различни предприятия да фалират, може да бъде унищожен дребният и средният бизнес като цяло, което ще убие руската икономика, заявява всекидневникът.

Още по темата

Руският парламент прие вчера нови закони в подкрепа на бизнеса. По данни на правителството за борба с коронавируса и последиците от кризата ще бъдат изразходвани около 1,3 трилиона рубли , отбелязва "Комерсант".

Лидерът на "Справедлива Русия" Сергей Миронов заяви, че руската парламентарна партия спира заради пандемията политическата си дейност. Комунистическата партия обаче планира митинги онлайн, а партията на властта "Единна Русия" отделя за помощ на пострадали от кризата в страната част от средствата, предназначени за предстоящите парламентарни избори, съобщава вестникът в друг материал.

Според експерти, цитирани в "Комерсант", в контекста на неяснотите, свързани с коронавируса, за партиите в Русия е трудно да правят дългосрочни планове, най-вече защото икономическата криза ще принуди спонсорите им да изместят "политическите инвестиции" на заден план.

Руският патриарх Кирил ще обиколи в петък Москва с автомобил, носейки богородичната икона "Умиление", пред която се е молел навремето популярният в страната Св. преподобни Серафим Саровски Чудотворец, съобщава печатът. Православната църква се обръща към вярващите с молба да се помолят същия ден на Св. Богородица, за да избави Русия "от вредоносното поветрие" - коронавирусната инфекция, пише "Комсомолская правда", цитирана от БТА.

Това е много стара традиция в руското православие - голяма съборна молитва, коментира свещеникът Павел Островски. Когато нацистите са нападнали Москва, над столицата също е кръжал военен самолет с икона на Божията майка, а вярващите са възнасяли молитви, напомня той.

Русия "приема предизвикателството" на коронавирусната пандемия, пише "Росийская газета" в заглавие на коментар за гласуваните вчера от парламента закони за борба с инфекцията. Най-голям отзвук получават текстовете, увеличили наказанията за нарушители на карантинните правила - в тежки случаи до 7 години затвор, изтъква официозът.

Новите мерки остават по-либерални от тези в чужбина и ще се прилагат при "вина по невнимание". Евентуални умишлени действия ще се разглеждат вече като тероризъм, хулиганство или диверсия, уточняват вносители на поправките.

Запитан от журналисти не е ли твърде строго разпространението на фейкове за коронавируса да се наказва с до 5 години затвор, председателят на Държавната дума Вячеслав Володин отговорил: "Понякога думите не само раняват, но и убиват".

Представителят на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа за свобода на медиите Арлем Дезир заяви, че споделя тревогата на руските власти по повод дезинформацията за вируса, но го тревожат и новите мерки за борба с фейковете, пише "Известия".

Тези мерки създават риск за неоснователни ограничения върху дейността на журналистите и за самоцензура от тяхна страна, посочил вчера Дезир в изявление на сайта на ОССЕ.

През тази седмица, обявена за неработна в Русия поради вирусната криза, руският бизнес може да изгуби до 1 трилион рубли. Тези средства обаче ще се компенсират с държавна подкрепа и повишаване на производителността след почивните дни, заявява "Известия" в друга статия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още по темата: Русиякоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 157"ако може да му я експроприира"Ем, то това комунис*ите го могат най-добре. Те "експроприираха" и продукцията на мандрите още като терористи. После "експроприираха" и царските имоти и златото на България. През 1989 "експроприираха" с куфарчета милярди от богатството на България. И сега пак чрез различните им прикрития продължават да "експроприират".
159
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Цола Драгойчева 153Когато човек няма в подкрепа на тезите си факти, доказателства и обосновани разсъждение, той се хвърля в лични обиди и нелогични препратки.........ЧЕ КАКВО ОБЩО ИМАТ ТУКА НЕАНДЕРТАЛЦИТЕ??? Краварите са избили над 90 милиона индианци.......ИСТИНА ЛИ Е ИЛИ НЕ? ИСТИНА Е!!! Какво общо има това с неандерталците? Мале мила, подозирах че с акъла нашето "младо" поколение нещо не е в ред, ама явно пораженията са по-големи и по-дълбоки! Две смислени изречения не могат да напишат!
158
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руснака обича да живее в гнет. Иска си някой на който да се възхищава и почита а той да го бие с нагайката.Такава е широката руска душа.
157
2
 
3
 
! Отговори
пущиняк преди 4 години
До one,То и руснаците си мечтаят за хубавия американски климат и огромните площи обработваема земя в добавка към него, ама уви! На едни всевишния им дал хубав климат, на други залежи на полезни изкопаеми! Само с Норвегия малко се е поолял , ама това е друга тема!
156
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Бате Гойко"не знам колко руснаци познавате"Познаваме другарю, познаваме. Последно бях на гости по време на Олимпиадата: Сочи беше излъскан, но ходихме на гости малко извън курорта .... потресаващи гледки и хора, които не съм сигурен дали въобще ги пускаха да стигнат до "лицето" на Русия. Иначе, не разбрах, ти повече знаеш за положението в Русия от вицепремиера на Руската Федерация ли?
155
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Fake news. Ako rusnacite niamat, zasto Napoleon, AdiHit im nalitat i iskat lichno da gi barnat?
154
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
156, къде в София се чукат камъни бе, пишман жълтопаветнико :)
153
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мечтата на русофила - не той да си купи хубава кола, а другият да слезе от своята. Пък ако може и да му я експроприира - най-добре.
152
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 154Ха-ха-ха.....че аз съм си от София........а виж, ти явно идваш сутри от някои от съседните села на работа в София, я да чукаш камъни или до лепиш плочки по баните на нашите севдо-олигарси, които още, по погрешка, не са на топло! Но скоро и това ще стане, както и на сегашната върхушка.....иде и времето! Като мине кризата НИЩО ВЕЧЕ НЯМА ДА Е СЪЩОТО! Видяхме и "помощта" от "бракята-еуропейци"........ПЪЛЕН ФЪЛШ И БЛЪФ!
151
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
аз ще те видя скоро КАКВО бмв ще карашНадали ще се срещнем някога и Слава Богу :) Ти сигурно идваш до София само с организиран от *** транспорт.
150
2
 
8
 
! Отговори
Цола Драгойчева преди 4 години
До анонимен 148Абсолютно си прав товариш!Пропуснал си да споменеш, че ако не бяха американците, неандерталците щяха да са живи тоже!По-полека с бояришника!
149
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поради изключително ниската продължителност на живота в Русия няма да имат много жертви от вируса. Пък и руснака яде и пие страхотни "подельки" *** така че има имунитет.
148
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 148Хи-хи-хи-хи.........аз ще те видя скоро КАКВО бмв ще караш, защото ВСИЧКИ АВТОМОБИЛНИ ЗАВОДИ СПИРАТ! Скоро ще се возиш в каручката на дядо си и ще си обуваш цър-ву-л-ките, грижливо позакърпени!!! ЗАЩОТО НЯМА ДА ИМАШ ПАРИ ЗА НИЩО! А понеже България пък също няма нищо, нито суровини, нито вече умни хора, нито производствени мощности.........ТИ КАКВО ЩЕ ПРАВИШ???? И моля те, не се къхъри за руснаците!
147
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КОЙ ИМА БИЗНЕС С БЕДНЯЦИ?Е, ако продава лосион за вана човекът, що да няма бизнес? Те даже пият такива неща, а където има ниша, има и бизнес.
146
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Цола Драгойчева 144Такива глу-по-сти ги пише само в твоето краварско посолство! А какво като Сталин е грузинец.........в СССР и в сегашна Русия, така както и в бившата Руска империе е имало и има над 150 народности и нации! И ВСИЧКИ СА ЖИВИ И ЗДРАВИ! За разлика от индианците, които не са имали щастието да ги завоюват руснаци.......ЩЯХА ДА СА ЖИВИ И ЗДРАВИ И ДО ДНЕШЕН ДЕН!!!! Щяха да си имат и култура и език и традиции!
145
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
75% от българите са ЗА!!!!!!Ама разбира се, как иначе. Тия работи и аз съм ги слушал много, как сме "за", само дето навалицата е към Аспровалта, а не към Сочи :) Иначе кръчмарски русофили знаеш ли колко съм срещал, дето плаче на "Любе", ама като се накърка и вади ключовете от БМВ-то и вика "Е, те това е колата!". И руски знае точно толкова, колкото ти - шведски. Даже може би ти шведски повече знаеш.
144
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ??? Ваканции в Точмаш МОСКВА за инженер-конструктор с КАД(Проинженер) и английски - 16500р. Това е 2 пъти по- малко от чистачка-бурятка в МОЛ.
143
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То не че ние сме цъфнали и вързали. При по-дълга криза и тук ще има доста хора дето няма да могат да си покрият разходите. В държава като нашата, дето хората взимат кредит до заплата и да си платят тока дори когато работят не върви да обсъждаме руснаците.
142
3
 
10
 
! Отговори
Цола Драгойчева преди 4 години
До анонимен 137Хахаха Абе ватенката, от къде четеш тази алтернативна история?Там сигурно пише, че Сталин е 100 - процентов руснак, върнал от оня свят 20 милиона души, че евреите са платили на Айнщайн да създаде атомната бомба, Ленин е Месията, не Христос,20 000 поляци извършват масово самоубийство в Катин...Това няма ли го в опорките от Пасольството?
141
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен Боже господи, какъв рабфак си искарал? Аз му цитирам Господ Сталин директно, оно рупа ли рупа!