Някои съвети в борбата срещу COVID-19 са опасни!

Вирусолог обяснява за съвети, които са неефикасни
Обновена: 3 апр 2020 18:48 | 3 апр 2020 18:33, Петя Славова
23
Някои съвети в борбата срещу COVID-19 са опасни!
Снимка: БГНЕС

Редица съвети в интернет как да се предпазите от коронавируса, могат да се окажат не просто неефикасни, но даже опасни, коментира вирусологът Мария Блинова в интервю за "Российская газета".

Според нея не трябва да се доверявате на видеоклипове, които показват как да си направите защитна маска от хартиени кърпи, за да предотвратите инфекцията. Първо, отбеляза Блинова, само респиратор ще ви спаси от коронавирусна инфекция, а медицинската маска действа само като бариера, за да не заразите другите.

"Всеки друг продукт не прави нито едното, нито другото", подчерта лекарят.

Мокренето на медицинска маска с алкохолна тинктура от прополис също няма да помогне срещу коронавируса.

"Бактерицидният ефект на прополиса не е доказан, но той със сигурност няма да предпази от инфекция на дихателните пътища", обясни Блинова, цитирана от БГНЕС.

Някои от съветите, които са често срещани в Интернет, дори могат да бъдат опасни за здравето, казва тя. По-специално, в никакъв случай не трябва да се опитвате да пиете разреден с вода водороден прекис, "за да увеличите имунитета си".

"Ако върху продукта е написано "За външна употреба", той никога не трябва да се приема през устата, дори ако концентрацията изглежда безопасна”, съветва лекарят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
СЕРЕГЕЙ преди 4 години
До Анонимен...АКО ЗНАЕШ БАЙЦ КАКВО Е...ПИЯТ ГО. МАЖАТ ФИЛИИ С БОЯ ЗА ОБУВКИ,СЛЕД ДЕСЕТИНА МИНУТИ ИЗТЪРСЯТ БОЯТА ОТ ФИЛИИТЕ И ГИ ИЗЯЖДАТ...И...КАКВО ЛИ НЕ...
17
2
 
2
 
! Отговори
Крим не е руски преди 4 години
руснак може да пребори вируса ако вземе да изяде 100грама отрова за мишки... Гарантирано вируса ще умре.
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТКислородната вода е отровна как ще я пиеш !?
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Медицинската маска също пази.Според едни изследвания вдига нивото на защита с 10-20% зависи как точно лети към вас вирусът и в какво количество е.Тва е като да носите най-калпавата бронежилетка.Естествено че ще умрете ако ви застрелят с картечница или снайпер.Обаче ще ви спаси ако ви удари губещ скороста си рикошет.Не е много но по-добре от нищо. Темата с маските се спекулира.Тия с клапите направени от плат същи са слаби.Трябва да покрива херметично цялото лице и да има два вида филтри.Това пази
14
0
 
12
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Опасно е медиите да ти промият мозъка.
13
5
 
4
 
! Отговори
Уточнение преди 4 години
Тези съвети важат само за Русия.
12
1
 
12
 
! Отговори
Газдов преди 4 години
Ако смяташ, че да пиеш перхидрол ти засилва имунитета, то планетата няма нужда от теб. А между другото и антивирусното действие на чесъна не е доказан, но това не пречи, да се набумка човек с пачa с много чесън, сутринта в 7 и да отиде да си пазари в Кауфланд. Така е гарантирано социалното дистанциране.
11
0
 
1
 
! Отговори
Дедо Ташко преди 4 години
Мъъъъъъ... дааааа...(изказах се)
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С какво многослойната хартиена маска е по-вредна от безполезната медицинска маска?
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затвориха кръчмата в селото. Преди това в нея се лекувахме.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТИма логика и е проста, ама... то и акъл се иска да се разбере простата логика. Ти да не си некакво есесовче? Само те са толкова вдлъбнати...
7
8
 
2
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 4 години
Ако една маска предпазва да не заразим другите, защо не евъзможно да предпази нас от заразата ? Няма локига, освем ако вирусът е разумен опганизъм и даества избирателно. С безпорна точност е доказано, че КОВИД е анаеробен. Т.е. в сислородна среда животът му е невероятно малък - до 1 час. Тогава защо не евъзможно да се приема кислородна вода ( разреден кислород във вода ) като предпазно средство?Прополисът е един от природните антибиотици- Защо да не се приема ?КОВИД не вирее на спирт !
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Гугъля сичко си пише! Едете кво си сакате, пиете ракия, и те тия трите работи... После ако не доде докторо - едни го бият, ама иа нема да сте толку прости, оти он че требе да ви и лекува, щтоти инче сте си прости и нема как да се лекувате сами.Та рецепката е - едете грес на филия, пиете (освен ракия) газ и после дуате срещу свещ. Гони вампире т'ва и нема разболеване!
5
4
 
20
 
! Отговори
м...да преди 4 години
Смехотворни съвети.Значи прополиса нямал доказан бактерициден ефект,въпреки че още от времето на пирамидите се знае,че има/ справка мумиите ,които са били обработвани точно с прополис и мед/. Някой да е виждал мухлясал и развален прополис/мед?Отхвърля се чесъна и лука-въпреки ,че хората ги ползват също от хилядолетия ,за да се предпазват от грип и други болести.За сметка на това ,изобилстват съвети,как да си мием ръцете,сякаш тези които са се заразили от CIVID19 не са си миели ръцете достатъчно
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
висш журнализъм
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един казва носете маски, друг не носете....! Сега пък само респираторни помагал.....!М. да е..!
2
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде най накрая да се разберете за маските, помагат или не! И айде да се разберете колко издържа вируса в природната среда!Ама как няма едно общо мнение, всички спецове различно говорят!
1
3
 
19
 
! Отговори
Калпазан преди 4 години
Да ме прощава/те за клеевата тинктура,това е природен антибиотик.95965