С нормалното дотук - за какво да се готвят хората в Русия?

При позитивен сценарий има шанс икономиката на Русия "да излезе на нула"
3 апр 2020 18:20, Елка Василева
178
С нормалното дотук - за какво да се готвят хората в Русия?
Снимка: архив, БГНЕС

Американски изследователи изчислиха, че през 2020 г. световният БВП ще се свие с 1,1 на сто. През второто тримесечие дори ще видим в някои икономики съществена отрицателна динамика - БВП на САЩ ще намалее с 14 процента на тримесечна база, а този на ЕС - с 22 процента.

Прогнозата за Русия не е толкова лоша засега. Независимо от думите на Алексей Кудрин* в началото на годината, че руският БВП може да се задържи около нулата при цена на петрола 35 долара за барел, а днес тя достига 23,24 долара за барел Брент и виждаме дори отрицателни цени в света, експертите засега прогнозират за БВП на Русия годишен спад с 0,5 до 3 на сто, пише Олга Слабада, "Свободная преса".

"Има различни прогнози колко ще намалее БВП - от 0,5 до 4 процента. Какво означава минус 3 на сто? Сега нашият БВП е към 120 трилиона рубли. Ако махнем 3 процента, това са 3,5 трилиона по-малко. Доста съществена цифра, като знаем, че целият ни федерален бюджет е 20 трилиона рубли. Ако извадим оттам 3 трилиона, това ще се усети силно, много силно", обяснява депутатът от руската компартия Валентин Шурчанов, първи зам.-председател на Комисията по бюджета и данъците в Държавната дума.

Още по темата

Загуби ще има и за държавата като цяло, и за бизнеса, и за хората. Кризата ще намали доходите, заплатите на гражданите и това вече се случва въпреки всички обявени и взети мерки. Освен че много компании замразяват или спират съвсем дейността си, в родните си провинции се връщат хора, работили другаде, те са изгубили своя източник на доходи и имат нужда от друг.

По думите на Валентин Шурчанов регионалните центрове по заетостта вече съобщават за нараснал брой търсещи работа. Освен това изчезват доходите на бюджетните учреждения, получавани от извънбюджетна дейност и насочвани за повишаване на възнагражденията. Сега персоналът там ще получи само бюджетния минимум. По изчисления на Шурчанов фондът "Работна заплата" ще се свие от сегашните 26 трилиона рубли - 20 на сто от БВП, на 4,5 трилиона рубли.

"Разделете 4,5 трилиона рубли на 145 милиона население в Русия, излиза към 35 хиляди рубли. Дотолкова може да спадне доходът на човек, това са около 3000 месечно. Ако в едно тричленно семейство доходите спаднат на 9000 рубли месечно, това ще е много лошо. Защото комуналните услуги ще поскъпват, цените на лекарствата ще растат и т. н. Още повече, щом народът няма да има пари, потреблението ще намалява. Което на свой ред значи цените да тръгнат нагоре. И тези фактори са много - предупреждава Валентин Шурчанов. - Трябва да се готвим за по-лоши времена, тази година по-добре няма да стане."

Руският БВП наистина може да спадне, съгласен е Никита Маслеников, началник на направление "Финанси и икономика" в Института за съвременно развитие.

"Правителствата в цял свят обявяват карантинни мерки. В самоизолация живеят към 3 милиарда души. Тези хора са изключени от икономическата дейност. Това естествено ще доведе до рязък спад в икономиката", прогнозира аналитикът.

"В Руската федерация, ако съдим по първия ден от карантинната ваканция, енергопотреблението се е свило с 8 на сто, а обичайно коефициентът е такъв, че при спад в енергопотреблението с 1 процент икономическата активност намалява с 2 на сто. Затова загубите само от тази седмица ще се отразят върху цялото тримесечие", добавя той.

При все това според експерта е рано да съдим колко точно ще е спадът. Още дори не се знае със сигурност сценарият, по който ще се развие пандемията, дали броят на заболелите ще се стабилизира до юни-юли, както предполагат някои епидемиолози, или не. При позитивен сценарий има шанс икономиката на Русия "да излезе на нула". Друг въпрос е, че щом се отърсим от кризата, ще ни чакат редица най-сериозни задачи.

"Може да се случи така, че хем финансово силно да се охарчим, хем да не създадем у нас среда за бизнеса, който се очаква да тласне растежа към ускоряване, щом пандемията приключи - смята Маслеников. - Затова днес е много важно покрай антикризисните мерки да градим и дългосрочни икономически стимули - това са мерките, предложени и осъществени от правителството, за намаляване на застрахователните вноски и други, - но също и да се насочим вече към създаване на работна среда за бизнеса."

Но колкото и да е важно и необходимо формирането на такава среда, то също ще означава огромни разходи. Просто защото ще се наложат промени в самата структура на икономиката.

"Днес разходите за подкрепа на бизнеса са близо 400 милиарда рубли годишно. С това спасяваме пострадалия дребен бизнес, в който са заети към 8 милиона души. Но ако разширим тази практика и обхванем целия бизнес, загубите ще се броят с трилиони. А задачите са твърде много - налагат се промени не само в подробностите, но и в структурите на цялата финансова система, трябва ни сериозна структурна реформа", убеден е експертът.

Според икономиста трябва отсега да сме наясно как ще се промени светът след пандемията.

"Каква ще е заетостта? Дали ще е дистанционна? А всъщност какво е това - дистанционна заетост? Значи няма да има офисни служители, нито нужда от офиси? Как ще изглежда икономическият свят на другия ден след пандемията? - пита Никита Маслеников. - И друго: какво да правим, за да укрепим здравеопазването, да сведем до минимум риска от нови пандемии? Това значи нови разходи. И не само: толкова години наливахме пари, а излезе, че е било на вятъра. Нищо няма, все още не достигат антисептици и лични предпазни средства."

И ще се промени не само Русия, а и целият свят. В много страни, щом излязат от пандемията, държавният дълг просто ще надхвърли всякакви граници. Задача на страните от Г-20 и на останалите е да съгласуват съответни решения. Икономистът е убеден, че трябва да разберем как да намалим този свръхдълг, как да урегулираме нещата, как да минимизираме взаимните загуби.

* Алексей Кудрин е председател на руската Сметна палата и бивш финансов министър /от 2000 до 2011 г./, б. пр.

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
6
 
37
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 4 години
До Руский ОккупантДа ти е честит Армагедона :)Я кажи дорогой, ще има ли парад в Матушката?А Румен Грипенов ще ходи ли бие чело пред джуджето Хаяско?Дай малко вътрешна информация.
51
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХА-ХА-ХА !!!"народ който даде 20 милиона жертви ...такъв народ няма да се уплаши.."Другарю, тези 20 милиона определено няма да се уплашат, няма как не за друго.
50
4
 
36
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 4 години
До Тодар ПравешкиЩе те зарадвам - дочака най-сетне Армагедона ! И то, финасовият !
49
8
 
34
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 4 години
РУСНАЦИТЕ НЕ ГИ МИСЛЕТЕ !ТЕ ДАДОХА ТОЛКОВА МНОГО ЖЕРТВИ ПРЕЗ ВСВ , ЧЕ И ДНЕС МОГАТ ОЩЕ ДА ДАВАТ И ...ДАВАТ НАИСТИНА!ДАВАХА В АФГАНИСТАН ..., ДАВАТ В УКРАЙНА...ДАВАТ В СИРИЯ ...А ЗА "КОРОНАТА" ....МОГАТ ДА ДАВАТ ОЩЕ МНООООООГО , БЕ...!!!РУСКИЯ НАРОД ---ДАВАААААААААА....БЕ..!
48
4
 
38
 
! Отговори
Наистина ли? преди 4 години
официална говорителка на Държавния департамент на САЩ, в което се казва, че "Медицинското оборудване, доставено от Русия е било закупено от САЩ". В Русия в края на Март е въведена забрана за износ на респиратори и защитни маски, защото в самата Русия има дефицит. Ние оценяваме жеста на Русия, която ни продава тези продукти под пазарната стойност.
47
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДругарЕ, четете ли?"ако дохода на тричленно семейство спадне на 9000 рубли (на човек) месечно (от 12000) "ДругарЕ, това са 36 000 рубли за тричленно семесйтво без намалението което се предвижда. Някой другар който е завършил поне 4ти клас може ли да си сметне с колко лева разполага едно руско тричленно семейство нормално?
46
6
 
36
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 4 години
До Руский ОккупантКолхозника, аз този Армагедон го чакам откакто имам спомени!Пропуснал си да споменеш, че САЩ всеки момент ще се разпаднат, а победата на КомунизЪма е зад ъгъла!Напред със СССР, пардон, (забравих, че той взе, че се разпадна), с Рассия!А, тя пък е капиталистическа, ама карай...
45
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Саудитите планират да намалят цената на газа два пъти. Та, след нефта, ще залеят света и с евтин газ. Бай ти Дончо в момента пълни цели хранилища с петрол за жълти стотинки. За какво са ти шистаци, като саудитите ти дават море петрол и газ за нищо кинти?
44
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руските *** ни казваха, че това е грип и да не се тревожим. Разбира се с подривна цел. А сега паника. Вижте сърбите, които им станаха жертви.
43
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
45, пиндостанските шистови компании днес излязоха с общо искане пред бай Дончо да наложи санкции на Саудитска Арабия и Русия. В един глас вият, че са пред фалит.
42
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 56Те са платени ако не си разбрал ощИ !!!Сигурно живееш на Марс?!Или пък си от Сусурлево и ви свеждат новините по радиоточката директно от Банкя.
41
6
 
34
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
До Доктор Иванов"Докторе", хайде прибирай се в лудницита, че Наполеон и Айнщайн питат за тебе !
40
7
 
40
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 4 години
До анонимен 39Алоу, колхозника. Я кажи като си такъв специалист по история на Украйна, защо Паисий Хилендарски в "История Славноболгарская" дели руснаците на "руси" и "москали"?Кои са русите и кои москалите?Петолъчник смотан!
39
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Русия не се бият за тоалетна хартияВсе едно ти да се биеш за Ферари - как ще се биеш, като нямаш пари за него?
38
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
РУССКИЙ ОККУПАНТ,Боби, нали имаха ваксина бе?
37
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Русия не се бият за тоалетна хартия.
36
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ? 42Късопаметен льольо, 2005-2009 управляваха и държавата имаше за 4 години двойно по-висок БВП и редукция на държавният дълг с 50%.Ето това е истинско ШОУ но не за неграмотни тиквеници като теб които не могат да разберат за какво говоря.Такива като теб са актуални на стадиона викайки за ЦеЦка или Уески.Полиран мозък си ти Ганчооо.
35
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бе какво ни интересува точно тази изостанала от третия свят в този момент?
34
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шаманите в Сибир наблюдават с усмивка по интернет клипове как цивилизованите западняци пляскат с ръчички да гонят вируси.
33
8
 
42
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 4 години
Русия не я мислете! Тя е самодостатъчна !По скоро вижте България която е напълно зависима от внос във вскяко едно направление, включително и финансите (живота на огромна част от българите, зависи от подаянията на гасръбайтелите ! ! И понеже България е със западна принадлежност, а Запада го чака икономическо-финансов Армагедон, то напълно е сигурно, че кризата в България ще бъде адска !