Спад на заразата в Русия се очаква през юни

Вероятността от рецесия в руската икономика е почти 100%
8 апр 2020 09:22, Елка Василева
43
Спад на заразата в Русия се очаква през юни
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Русия Владимир Путин призова да не повтаряме чуждите грешки в борбата с коронавируса, пише в заглавие "Росийская газета".

Епидемията още не е прехвърлила своя пик в Русия, е предупредил държавният глава на съвещание с експерти. Всички решения трябва да бъдат съразмерни със заплахата, посочил той. Специалистите заявили, че ефектът от мерките за самоизолация ще стане ясен след седмица.

Спад на заразата в Русия се очаква през юни, цитира вестникът в друг материал Вероника Скворцова, ръководителя на Руската федерална медицинско-биологична агенция. По думите й до две седмици нарастващото разпространение на вируса в страната ще се стабилизира на едно равнище.

Претрупани с хранителни стоки след скорошното ажиотажно търсене, търговските вериги в Русия не могат да ги продадат и реализират загуби. Оборотът на по-малките магазини спадна с 20-30 на сто, а на големите - с 50-60 процента, посочва в отделна статия московският официоз.

На фона на спада в доходите и растящата безработица вследствие на обявената в Русия едномесечна карантина храните поскъпват, а според участници в пазара ще поскъпват и занапред, твърди обаче "Московский комсомолец".

Руските фермери, доставчиците и веригите искат "потребителите да им влязат в положението - вдигали цените не от печалбарство, а само поради форсмажорни обстоятелства". И хората им влизат в положението - къде ще ходят, констатира изданието.

Още по темата

Правителството обмисля предложения на предприемачите за подкрепа на бизнеса в Русия. С оглед неизбежното реструктуриране на корпоративните кредити през лятото или наесен министрите по принцип са готови да обсъдят идеята за разпределение на загубите между заемателите, банките и държавата. Подробности по бъдещата схема обаче ще станат ясни най-рано през май т. г., информира "Комерсант".

Жителите на Русия вече се сблъскват пряко с икономическите последици от пандемията, сочат данни от допитване на Висшето училище за икономика, цитирани в друг материал от "Комерсант".

През април само 22 на сто от анкетираните заявили, че доходът им още не е намалял, срещу 59 процента през март.

Във връзка с очакванията за удължаване на карантината вероятността от рецесия в икономиката на Русия тази година е почти 100 процента, смята финансовият аналитик Александър Разуваев, говорил пред "Свободная преса".

Едномесечната карантина според него ще предизвика, "грубо казано", спад от 6 процента на руския БВП. А икономическият спад значи безработица, орязване на заплати, дивиденти и най-важното - множество разрушени съдби. Икономическото недоволство и социалното напрежение със сигурност ще растат, прогнозира експертът.

Рецесията "ще е съпоставима с краха на Съветския съюз, когато БВП спадна с 30 на сто", коментира за всекидневника Алексей Сахнин, координатор на руското социалистическо движение "Ляв фронт".

Двайсет на сто от предприятията в Русия намалиха заплатите, 16 на сто започнаха уволнения. Трийсет на сто от компаниите накараха персонала да излиза в неплатен отпуск, пише "Труд".

Карантината тласна 50 на сто от фирмите към оптимизация на разходите. Предприемачески сдружения очакват икономическата дейност да спре за три месеца, отбелязва "Известия".

Европейските мерки за борба с кризата са закъснели и явно недостатъчни, пише вестникът в друг коментар.

ЕС посрещна за втори път от десет години остра криза, свързана с икономиката. През 2012 г. дълговият проблем на Гърция бе решен с помощ от МВФ и с болезнени методи, предизвикали доста недоволство и брожение в общността. Днешната заплаха изглежда далеч по-опасна, но Брюксел все още не е дал конкретни предложения за противодействие и страните членки всъщност се спасяват самостоятелно, според възможностите на всяка от тях. Антикризисни проекти има, но осъществяването им може да разруши европейската солидарност и единство - както впрочем и днешната пасивна стратегия, се казва в статията.

Пандемията раздели ЕС на два лагера - линията на разцепление минава през икономическата сфера, пише "Независимая газета".

Италия и други страни от Южна Европа настояват за нов механизъм за държавни заеми с по-меки условия за погасяването им. Искат емитиране на т. нар. коронабондове - държавни облигации, гарантирани от икономиките на всички водещи страни в ЕС. Срещу инициативата се обявяват Германия и държавите от Северна Европа, чийто външен дълг е по-малък, а икономическите позиции - по-стабилни, пояснява вестникът.

Заради новия вирус по приблизителни оценки ЕС ще изгуби за един месец карантина 2,5 до 3 на сто от своя БВП. Европейският комисар за вътрешния пазар и дигитализацията Тиери Бретон заяви, че колабира ли икономиката на една европейска страна, това може да предизвика ефект на доминото и да последва икономически крах на цяла Европа. Въпросът е дали липсата на ефективни мерки от страна на Брюксел ще доведе до дезинтеграция на недоволните членки на ЕС, добавя "Независимая газета", цитирана от БТА.

Пандемията "накара Тръмп да обърне внимание на Луната", пише "Взгляд" за вчерашния указ на американския президент Доналд Тръмп, подкрепящ усвояването на лунните ресурси.

Политиката на САЩ трябва да стимулира добива и използването на ресурси в Космоса, се казва в документа, цитиран от ТАСС. Според агенцията той отхвърля Споразумението относно дейностите, извършвани от държавите върху Луната и другите небесни тела, прието от Общото събрание на ООН през 1979 година.

"Докато целият свят се бори с коронавируса на Земята, Тръмп се опитва с указа си да заграби Космоса", цитира "Взгляд" реакция на Константин Косачов, шеф на външнополитическата комисия в руския сенат.

Стопанинът на Белия дом просто дава кураж на американското население, за да се отвлече то някак от коронавирусната пандемия. Тръмп им казва: "Затова пък ще летим до Луната да добиваме ресурси!" И американците му отвръщат: "О-о-о, да!", иронизира руският журналист Максим Кононенко.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЕС не вярва на РусияИ има защо. Руснаците обявяват някакви цифри към СЗО за това колко и какви боледуващи имат които са абсолютно фантасмагорични. С такава тактика може да обявят епидемията за приключила още утре. Никой не вярва на Русия, не само ЕС.
37
2
 
3
 
! Отговори
Специалисти! преди 4 години
Какво коментирате Русия?На руснаците им пука за Вашето мнение,колкото на Вас Ви пука за мнението на македонците от Северна Македония!
36
3
 
3
 
! Отговори
ЕС не вярва на Русия преди 4 години
Никой не вярва на Русия, даже и тя самата не си вярва...
35
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
34, във връзка с цитираните от теб съображения, Путин събра най-известните вирусолози и ги помоли да се изкажат за евентуално намаляване на количеството на неработните дни през април. Специалистите заявили, че ефектът от мерките за самоизолация ще стане ясен след седмица.
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Претрупани с хранителни стоки след скорошното ажиотажно търсене, търговските вериги в Русия не могат да ги продадат и реализират загуби."-----------------------------------------Да ги оплачеш. Като не могат да ги продадат, да снижават цените.
33
5
 
7
 
! Отговори
Аноним20 преди 4 години
В Русия няма паника. Всичко работи, с изключение на сферата на развлеченията. И има продукти в магазините. В регионите като цяло има много малко заразени.
32
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия въведе държавно регулиране на цената на медицинските маски и уби спекулантите.
31
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 27Информационните източници които са с международно признание са този на Университеета Джон Хопкинс и сайта за статистика уърлдометерс. Какво стъкмистика прави Блатная никой не го интересува освен самите руснаци и българските русофили. Авторитетни изследователи статистици открито казват, че Русия манипулира статистиките, тъй че .... който иска до ходи да се "иноформира" на техния сайт. Целия свят гледа другаде.
30
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
във яндекс ру новости пише всичко това е руски сайт не вярваите на глупостите написани от тези некадърни журналисти те винаги за русия лъжат.както аз намерих този сайт и вие тека ще знаете всичкот за русия яндекс ру новости
29
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 28България - свърши..............
28
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи в България спад ще има през август.
27
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Само дето в цялата статия дума не казват колко са заразените, колко са умрелите."-Не го е написал авторът на статията. Питай го защо не го е направил и с каква цел. Русия изгради център за информация по проблема с пандемията на планетата и на неговия сайт всяка секунда може да се видят конкретните значения за всяка една страна. Отчитат се и числата на заразените, починалите и излекуваните в Русия. Отчита се и факта, че Русия в момента заема първо място в света по наличие на обдишващи апарати.
26
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само дето в цялата статия дума не казват колко са заразените, колко са умрелите. Нищо.Там нали всичко се контролира от КГБ.По цял свят /без Китай/ хората си пишат какво става при тях. В Русия - не.
25
3
 
4
 
! Отговори
Rrr преди 4 години
Придурки, а у вас кроме коронавируса эпидемия трипера головного мозга? Предохраняйтесь.*** сащ делайте с презервативом
24
6
 
9
 
! Отговори
путинокретен преди 4 години
Както каза преди време един руски депутат ...Без Путин няма Русия. т.е. и да загине Русия това не е важно..важното е Путин да ги управлява.
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 21Ти може и да не си излизал. Някои от нас живеят прилично, и хората около нас също. Какво работиш, ако не е тайна?
22
3
 
11
 
! Отговори
хахахахаааа........ преди 4 години
До ЛенинНай-важното е България в ЕС и НАТО...........
21
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мен ме интересува в България как е!Защото от рецесия и кризи не сме излизали вече 30 години.
20
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак плачове на чужди гробове!Путин пусна хората един месец по къщите и за това изцяло плаща Русия. У нас това няма да се случи, тъй като от преди това положение икономиката ни е не на кота нула, а под морското равнище.Русия ще се оправи. Тя има ресурси. У нас това няма да се случи никога. Половин век и горница след края на соца вече само се краде и държавата потъва все повече и повече. Вече и работещите я напуснаха, а малкото останали се канят да го направят.Нека видим първо себе си!
19
12
 
8
 
! Отговори
Ленин преди 4 години
Спад на заразата в Русия се очаква през юни 2039