10-годишната Саманта Смит, която промени хода на Студената война

Притеснена от ядрен сблъсък, тя пише писмо до Юрий Андропов
29 апр 2020 20:39, Нели Христова
37
10-годишната Саманта Смит, която промени хода на Студената война
Снимка: RIA Novosti

През 1982 година 10-годишната Саманта Смит пита майка си дали ще има война. Тогава тя й показва статия в списание Time за Студената война. Провокирана от прочетеното, Саманта решава да напише писмо до лидера на СССР Юрий Андропов.

"Скъпи господин Андропов,

Името ми е Саманта Смит. На десет години съм. Поздравление за новата ви работа. Притеснявам се, че между Русия и САЩ ще избухне ядрена война. Интересува ме, ще гласувате ли да има война или не? Ако сте против, моля ви кажете ми как ще направите така, че да няма война. Може и да не отговорите на този въпрос, но искам да знам, защо искате да завладеете света или поне нашата страна. Бог е направил света, за да живеем всички заедно в мир, а не във война.

Искрено ваша, Саманта Смит."

Разбира се, момичето не получило веднага отговор на писмото си. Не и до следващата пролет, когато то било публикувано в съветския вестник "Правда". Но това било добре премислено действие - точно тогава САЩ обявяват своята ракетна програма Star Wars, а няколко седмици по-късно Роналд Рейгън нарича СССР "злата империя" и "фокусът на злото в модерния свят".

Според експерта по руска история Матиас Нойман от Университета на Източна Англия, Съветският съюз не може да отговори на въоръжението на САЩ, за това използва писмото на Саманта като начин да намекнат, че фактът, че Русия е зла е американска пропаганда и всъщност истинският агресор е САЩ, докато СССР просто иска мир.

Писмото на Саманта не просто било публикувано, но тя получила и отговор от самият Андропов.

Когато научило, че писмото й е публикувано в "Правда", момичето писало до посланника на СССР в САЩ, за да попита, защо не е получила отговор, тъй като въпросите й били смислени. Седмица по-късно научила, че отговорът на лидера на Русия пътува към нея. На 26 април писмото пристигнало

"Ние не искаме война. Нито работниците, селяните, писателите или лекарите, нито възрастни, нито деца, нито членове на правителството - никой не иска нито голяма, нито малка война, пише в отговора си Андропов. - Ние искаме мир. Има неща, с което сме заети: отглеждането на пшеница, изграждането и изобретяването, писането на книги и летенето в космоса. Искаме мир за себе си и за всички народи на планетата. За нашите деца и за теб, Саманта."

Но това не било всичко. Юрий Андропов лично поканил саманта да дойде на гости в СССР, за да види с очите си, че страната не желае война и всички живеят в мир. След внимателно приготовление както от страна на САЩ, така и от страна на Русия, Саманта пристигнала в Москва през юли 1983 година.

В центъра на съветската обиколка на Саманта бил детският център "Артек" на полуостров Крим. Той бил създаден като място за възстановяване на болни деца през 1925 година, но с времето се превърнал и основно място за пропаганда, където често били водени децата от чужди страни. В него много лесно едно дете би могло да бъде убедено, че СССР иска мир, а не война. Това не остава незабелязано от американските медии, които наричат Саманта "пешка в пропагандната война".

Но кулминацията на посещението така и не се състоява - Саманта не успява да се срещне с Андропов. Той се разболява тежко и влиза в болница. Така й не я напуска преди смъртта си през следващия февруари.

Но годината, в която Саманта посещава СССР не се оказва добра за отношенията със САЩ

Въпреки доброто впечатление, което се опитва да направи, СССР сваля самолет на корейските авиолинии, превозващ стотици пътници. Сред тях са и много американци, дори членове на американския конгрес. Това е последвано от срив в компютърната система на СССР, която сигнализира за американски ракети, които летят към Русия. Само благодарение на офицера Станислав Петров, който засича грешката, е предотвратен ядрен отговор. През ноември идва Able Archer 83, симулация на НАТО, която Съветския съюз мисли за истинска заплаха и товари самолетите си с бомби, а под леда на Арктика се движат атомни подводници.

Ала само след няколко години, мисълта за война започва да отшумява. Горбачов и Рейгън се срещнаха в Женева. Съветският съюз започна да се трансформира, а само след още 4 години пада и Берлинската стена. За жалост, Саманта не доживява да види края на Студената война.

През август 1985 година тя умира заедно с баща си, когато малкият самолет, в който пътували, се разбива. Хиляди присъстват на погребението й. За нея скърби както САЩ, така и СССР, а майка й получава писмо лично от Михаил Горбачов.

"Трябва да знаете, че милиони майки и бащи и тук, в Русия, споделят тази трагична загуба. Най-хубавото би било, ако продължим това, което тя започна с добра воля, приятелство и любов. Саманта бе блестящ лъч слънце в момент, когато отношенията между нашите две страни бяха замъглени", гласи то.

Днес, името на Саманта Смит е някак непознато за американците, но е дълбоко вкоренено в историята на Русия. Поколението, живяло по времето на СССР си я спомня като приятелското лице на Америка, приятелката на малките съветски деца. Нейните снимки с тях предизвикват носталгия, спомен за щастливото детство, което е в дълбок контраст с тежката икономическа обстановка и разпадането на съюза няколко години по-късно.

През 2017 г. Владимир Путин посети лагера в Артек, за да открие сесия, посветена на Саманта. Той припомни как  "най-добрите млади хора идваха тук".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
5
 
! Отговори
До Гея номер9 преди 3 години
Такива като теб директно на почивка в слънчев Магадан
23
5
 
4
 
! Отговори
Густо майна до 23 преди 3 години
Разни безделници с голям кеф ги пореше Андропов, имаше лекарство против мързел андропин таблетки за суяци кат теб
22
3
 
4
 
! Отговори
Чук преди 3 години
Ти да видиш Саманта Смит рийш ли....Грета Тундберг ряпа да яде...пуйките като мерило за прогреса ръиш ли.ха ха ха
21
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Андропов беше поредния руски *** добрал се до голямата власт в Русия. Помня си че по негово време български чeнгеcари обикаляха по заведения и магазини и вземаха данни от паспортите, а също и къде работиш и защо си в заведението или на улицата. След това се обаждаха на началниците в работата ти за да питат защо се шляеш по улиците а не работиш като роб за благото и прогреса на комунизма и СССР. Странното е че на разни хашлаци днес много им се иска да се върнат онези *** времена.
20
2
 
2
 
! Отговори
u преди 3 години
До МаринБаш!
19
3
 
6
 
! Отговори
Марин преди 3 години
Точно Саманта е променила хода на Студената война.
18
3
 
7
 
! Отговори
Handel преди 3 години
DW, нали?
17
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И каква е мистериозната болест на Саманта,която я убила и тя не е успяла да отиде в Русия?
16
5
 
17
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Грета кога ще напише писмо до човека с белега,за да го попита защо предаде своята родина?
15
7
 
20
 
! Отговори
Пижо преди 3 години
"Много лесно едно дете би могло да бъде убедено, че СССР иска мир". Демек, СССР иска война. И това е удебелено, зер, може да го пропуснем. Кой *** е писал това? Сериозно ли? Само в предишното изречение се изброяват военните програми на САЩ по това време. Истината е, че нито СССР, нито САЩ са искали или искат война помежду си. Друго си е обаче, авторът да се опита да "убеди читателя, че СССР иска война"...
14
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смех, голЕм смЕх пада па време на коронавуса... Тия черно-бели филми със Саманта що ни ги прожектирате. Или няма за какво да пишете?
13
8
 
24
 
! Отговори
dah takkar преди 3 години
русия били лоши сащ били добри,само глупости.А и корейският самолет къв го е търсил на руска теритотия отклонявайки се от курса си с 400-500 км/
12
4
 
14
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Юрий Андропов лично поканил саманта да дойде - Малката "саманта" - собствено име, с малка буква, 2-ри клас. Двойка за авторката, двойка за редакора, ако има такъв :) Лично четох до там.
11
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубаво би било и сега някоя Саманта да напише писмо на г'син Путин.Но да не умира след това.
10
6
 
4
 
! Отговори
Блиц крийк преди 3 години
За това кой иска война и кай не иска война ще разберем след две години, когато космическата войната започне, само че тогава маските срещу корона-вируса няма да ни вършат работа...
9
13
 
16
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
За да има мир, комунистите в сибир!!!
8
12
 
7
 
! Отговори
СЕРЕГЕЙ преди 3 години
ДРУГАРЯТ ВАГИНИР *** И ЗАДУНАЙСКАТА МУ КОХОРТА НАЛИВАТ В *** ЧЕРВЕНИ *** НЕБИВАЛИЦИ. БРЕЖНЕВОТО БЛАТО ТОТАЛНО ИЗЧЕРПА ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНИ ИКОНОМИЧЕСКИ,НАУЧНИ,ТЕХНИЧЕСКИ И СОЦИАЛНИ ВЕРОЯТНОСТИ ЗА СЪЩЕСТВУВАНЕ И ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО ОТПРИЩИ КРЕМЪЛСКИЯ БЪЛВОЧ,ЗА НОВИНКА,ЖИВИНКА В ТЕХНОЛОГИИТЕ,КОИТО ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО ДА ВПРЕГНЕ В НАПРАВАТА НА КРЕМЪЛСКИТЕ ГАЛАКТИЧЕСКИ ТОЯГИ,С КОИТО ДА ПРЕВЗЕМАТ ВСИЧКИ ГАЛАКТИКИ И...ОСТАНАЛИЯТ СВЯТ,КАКТО НИ Е ОБЕЩАЛ ТАШИЯТ ВОЖД ВАГИНИР ***.
7
4
 
21
 
! Отговори
КГБ преди 3 години
Жалко, че си е отишло момичето още като дете. Ала най- жалки сте медиите и политиците, че употребявате децата за мръсната си пропаганда.
6
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната пропагандна статия. Нали не си мислите, че оформяте мнения със статийките си?
5
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупаво е да ни се обяснява, че в международния пионерски лагер "Артек" на полуостров Крим, много лесно едно дете би могло да бъде убедено, че СССР иска мир, а не война. В този център на дружбата хиляди деца от десетки страни се учат на приятелство и взаимопомощ. Виктория Нуланд също е била в пионерски лагер край Одеса, СССР. Питайте я дали някой я е убеждавал в нещо и защо не е станала комунист, а либераст.