Главният лекар в руски манастир почина от коронавирус

Игумен Тихон е служил в Троицко-Сергиевата лавра
7 май 2020 09:34,
45
Главният лекар в руски манастир почина от коронавирус
Снимка: Pixabay

На 66 години от усложнения от коронавирус почина игумен Тихон, главен лекар на Троицко-Сергиевата лавра и на Московската духовна академия, се казва в информация, публикувана в сайта на светата обител, както и на сайта на Московска патриаршия, съобщава БГНЕС.

Още по темата

"Смъртоносният мор на 2020 г. не подмина отец Тихон. Той беше призован да даде отговор пред Господ в деня на великомъченик Георги Победоносец, 6 май“, се казва в съобщението на лаврата, цитирано от "Двери".

При въвеждането на ограничителните здравни мерки от Московския патриарх Кирил братята на лаврата организираха общо събрание, на което решиха да не променят начина на живот и богослужение в манастира. Тогава главният лекар на лаврата игумен Тихон (Барсуков) е разяснил на монасите какво представлява заболяването, като според него то не е толкова опасно, че да се наложи въвеждането на ограничения във функционирането на лаврата.

От началото на пандемията до сега 37 от населниците на Троицко-Сергиевата лавра са диагностицирани с коронавирус, а в Московската духовна академия, която е на територията на манастира – 52.

През последните дни беше съобщено за още московски клирици, които починаха от коронавирусна пневмония.

На 4 май в 50-а Московска болница почина митрополит Йона (Карпухин), бивш Астрахански митрополит (на 79 години). Това е вторият руски йерарх, станал жертва на болестта – в края на април почина Железногорският епископ Вениамин (на 54 години).

На 3 май почина дякон Андрей (Молчанов, на 54 години), също от Москва. Голяма скръб сред църквата в Москва предизвика смъртта на един от най-уважаваните местни клирици, изповедник на много от московските свещеници, протойерей Георги Бреев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до номер 8 е долното мнение:))))
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАми нашта демонка пардон София Аз ли съм я качила в цвнтъра на Софето ви...Иде ми да взема 1 4ук и само на демонки 6те ми стане .,,,............пфуууууууууруснаците ви са виновни за демони4ните паметници...нали масноските орг, ги слагат все на видно място още 10000 преди да се родим даже.....А руснаците и ний сме правосл.християни и моля спрете се поне да Богохулствате....т.е.не трябва да богохулстваме както подобава на Божии чеда т.е. нард т.е.-ние Българите.51530
33
0
 
0
 
! Отговори
do nomer 5 преди 3 години
До Анонимен az te razbrah колега, но не знам дали индивида с не чак толкова странното име Христо Христов ще разбере...Дано разбере, 4е не триабжа да се псува....Амин!!!!
32
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Опората за краката на Исус , е значително по-ниско от този показан на снимката .Показаният кръст е някаква руска тъпня и изобщо , не отговаря на истината в Евангелието .ТРОЕН КРЪСТ--НЯМА....И НИКОГА НЕ Е ИМАЛО.
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи 5 висши духовници са починали. Господ да прости греховете им, ако е волята Му...
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еврейските свещеници карали Пилат да промени този надпис не на Цар на Юдея, а на онзи, който казваше че е цар/т.е.сам се представяше за цар/. Оттам е и отказът на Пилат и прословутата му реплика:"Каквото съм писал, съм писал...."Четете евангелията от българската православна Библия 1987г., че в др.версии Словото Божие е орязано или променено. А пък във филмите за Иисус, да не говорим и там колко промени има...
29
0
 
6
 
! Отговори
до 26 преди 3 години
Точно така е, но дай да обясним и символиката на братята българи. Горната и долната по малки дървени части означават следното: 1.долната част е опора за краката на разпнатите в Рим/за да се мъчат по-дълго, иначе биха умрели много по-бързо/;2.горната част е табелка с имената на разпнатия- в случая с нашият Господ ИИсус-надписът е поставен от Пилат Понтийски и е следният INRI-на латински/езика на Римската империя през 1-ви век/ и означава Иисус от Назарет Цар на Юдеите....
28
2
 
3
 
! Отговори
баба Гуси преди 3 години
явно е че корона вируса се предава и по полов път :))))))
27
3
 
1
 
! Отговори
голям майтап преди 3 години
Руската армия ще започне днес да изтегля от Италия медицинските си експерти, изпратени там в края на март, за да подпомогнат борбата с коронавирусната епидемия в страната..ха.ха.ха а на руската ко чи на кой ще помага
26
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТестовеНикой не вярва на руските данни за брой тестове и брой починали.
25
3
 
7
 
! Отговори
Тестове преди 3 години
До Анонимен с данниАко у нас се правят по 170 000 теста на ден, колко мислиш ще бъдат положителните?! При тях са 6%, а при нас са 25%.
24
2
 
7
 
! Отговори
до 4-информативно преди 3 години
Исторически погледнато,точно това е кръста на Исус.Впоследствие е стилизиран от католическата църква.Друг е въпроса ,защо е символ на християнската вяра.Орденът на тамплиерите не го е приемал,рицарите му са считали за светотатство и престъпление да се кланят на оръдието на мъчението на Христос,те са заплювали кръста,като престъпно съоръжение за измъчване.Въпреки това ,символа на кръста се е наложил,но в него е скрита много символика.
23
3
 
7
 
! Отговори
е? преди 3 години
В статията ясно е написано,че починалия игумен и лекар Тихон Барсуков,е разяснил на братята в манастирите, че вирусът не е толкова опасен и няма нужда от карантина или да променят нещо.Е, сега въпросният игумен е вече мъртъв,а много от братята-заразени.Та игумена е нещо като нашият доцент Мангъров-господ,здраве да му дава, та да не се налага със смърта си да доказва ,че е сбъркал
22
3
 
6
 
! Отговори
Това навежда на преди 3 години
мисълта и за нашите духовници,които наред с маските отгоре,трябва да използват предпазни средства-презервативи там отдолу,че току виж, тия вируси-страшни и опасни без време ги отнесли в небесата чудесни!!!
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 20Да не скверним кое? Литературните ви герои ли?
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ко стана с магичния аналгин-хинин?
19
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоз вашия бог нещо май за нищо не става
18
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бил съм в този манастир.Там са мощитена Св. преп.Серги Радонежки.На десетина километра е родното му място.От там излиза искрица огън,който достига и до нас.Моля не сквернете!
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега излязоха данните за Русия. Само вчера 11231 заразени. Не съм им душманин , но положението е много зле.
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес Русия стартира изтеглянето на РХБЗ-контингента си от Италия.