Лекарите в Русия умират, лекуват коронавируса без маски

В Москва лечебните заведения са оборудвани, но в провинцията - не
Обновена: 8 май 2020 20:44 | 8 май 2020 20:39, Нели Христова
209
Лекарите в Русия умират, лекуват коронавируса без маски
Снимка: БГНЕС

"Казват, че имаме всичко, че сме напълно оборудвани. Но това не е истина."

Още по темата

Болниците в Русия се превърнаха в огнища на заразата от COVID-19, която се разраства с пълна сила в страната. Медиците, които се борят на първа линия с коронавируса обаче нямат нужните защитни предпазни средства. Броят на лекарите, които се разболяват от новия вирус и умират от него, расте с всеки изминал ден. Президентът на страната, Владимир Путин, също призна, че има недостиг на материали и нареди те да се произвеждат с по-бърз темп. Но дори и сега медиците се молят за помощ.

В Москва болниците имат всичко, от което имат нужда. Но лечебните заведения в по-малките населени места са изложени на огромна опасност.

Астрахан се намира на 1400 км от Москва. В болницата в града медиците вече са и пациенти на лечебното заведение. Повечето лекари се страхуват да говорят пред медиите, за това искат да запазят своята анонимност.

"Кашлям, имам температура. Едва си поемам въздух. Всичко вътре в мен гори. Заразих се на работа. Приемахме пациенти с COVID-19, а нямахме дори маски. Дадоха ни една маска за цял ден. Нямаше кого да помолим за още. Никой не се интересува от нас. Хората с костюмите казаха, че трябва да сме по-икономични. Но как да сме икономични, като има тежко болни пациенти, които трябва да обслужваме?", разказва първата сестра пред BBC.

"Страхувам се, че ще има последствия, ако се оплача. Един медик вече бе уволнен, след като подаде жалба в съда. Сега целият екип на болницата се разболява. Всеки ден приемаме лекари като пациенти. И до днес продължаваме да лекуваме пациенти без защитни средства", разказва друга сестра.

Един от министрите в Русия дари цялата си заплата, за да купи медицински маски и да запълни дефицита. Дори самият Путин призна, че страната има сериозен проблем. За да успокоят хората, властите в Астрахан публикуваха видео, в което показват как болницата получава десетки кашони с маски. Но из цяла Русия се появяват видеа онлайн от медици, молещи за помощ.

Да говориш за проблема може да е рисковано.

Доктор Трофимова трябвало да лекува пациенти в болницата на Приозерск, град, който се намира на 860 км от Москва. Тя обаче се тревожила, че малкото й лечебно заведение в провинцията няма да може да се справи. След като се оплаква, че болницата няма да се справи, тя губи работата си.

"Осъзнахме, че нямаме нито достатъчно служители, нито подходяща апаратура. Имахме много въпроси, но не получихме нито един отговор от мениджърите ни", казва доктор Наталия Трофимова. Здравните власти в града обявили екипът на болницата за "предатели".

Медиците в Русия умират. Никой обаче не води официална статистика, колко лекари се разболяват и губят живота си. За това болниците сами броят жертвите сред колегите си. По неофициални данни, починалите лекари в Русия са 113.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
4
 
2
 
! Отговори
100% преди 3 години
ЛЪЖА!
186
2
 
1
 
! Отговори
Ицо преди 3 години
До До колегата сСигурно четеш тая история , където пише , че сме имали безгрижно съвместно съществуване с турците и Еничарството е било изпращане на деца на безгрижен детски подготвителен лагер
185
4
 
3
 
! Отговори
Ицо преди 3 години
Добре , че в България няма заболели лекаря . Дайте малко статистика и за Италия , колко лекари са умрели . Или ви плащат , само да пишете за Русия , добре че там , никой не ви чете глупостите .
184
3
 
9
 
! Отговори
Смехурко преди 3 години
След като стигнах до "каза пред BBC" и спрях да чета.
183
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Да говориш за проблема може да е рисковано ... " То и в Китай е така, затова вирусът плъзна по целия свят.
182
10
 
8
 
! Отговори
До колегата с преди 3 години
русофобията.Синът ми завърши история,а аз проявявах интерес към сегашнияи прочит,изворите,от които се черпи информацията и правех сравнение с това,на което ни учеха старците от БАН,написали при соца 12-томната история на България.Разбирам защо народът ни е бил държан в неведение по ред въпросиза ролята на Русия и СССР за съдбините ни-защото ако хората знаеха всичката истина,тук щеше да има не някаква форма на русофилия,а по-жестока русофобияот тази на поляците с 200години руско робство.
181
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки ден ударна доза фейк нюз за изграждане на маймунитед!
180
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние не знаем толкова за нашите медици колкото ни осведомявате за руските хах
179
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русофобия по всяко време нон стоп
178
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както във всички страни само сменяш името на държавата спомената в статията и готово разлигата е обаче че ако има Русия то можеш да бъдеш награден с пулицър ценостите на днешната журналистика са такива мисля че на нормалния човек му е ясно че системата е изградена с фобия да печелиш награди и най вече с насаждането на омраза а лозунга свобода на словото е вече само лозунг
177
8
 
8
 
! Отговори
Стига вече преди 3 години
Къде точно лекуват без маски че от поредна ви статия не се разбра. 3 статии за ден за Русия, то не бяха скачащи през прозореца сега и лекари без маски. Въшливи русофофоби там всички ама всички са в противочумни костюми, дето тука само по руската ТВ са ги виждали. Маските са с активен въглен. Цял Ан-124 доставиха с такива в САЩ преди месец. А ние верните поданни какво получихме от САЩ и ЕС? Голия. Да е жив и здрав другаря Си че да ни прати малко маски и някой найлонов халат.
176
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
If 80% of Americans Wore Masks, COVID-19 Infections Would Plummet, New Study SaysПутин има някаква представа, щом е наредил усилване на родното производство
175
1
 
3
 
! Отговори
1 преди 3 години
Обичате да сте чуждопоклонници, полвината на Русия, др. на Запада! И как пламенно се плюете един друг, а сте един дол дренки.
174
7
 
9
 
! Отговори
Дядо Соци преди 3 години
До Анонимен 164 Оплакващите се руски медици не са една жена каза.И представете си тази "велика " държава има претенции да бъде световен фактор.Горките руснаци. От ВОСР до сега живеят в империята на злото , управлявани от сатрапи.
173
4
 
6
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 3 години
Путин да даде един милиард овро от парите си.Нека сега русофилите твърдят колко е велика братска Русия.
172
13
 
7
 
! Отговори
лот преди 3 години
Чудесна тема да се изявяват тpoлчетата на гроб, да спечелят някой лев. Изказват се, като да са били там или вадят заключения от литературните творби на известни и добре платени "журналисти". Сакън да не каже някой истината - ако си работлив и що годе образован, в Русия ще живееш къде-къде по на широко отколкото в България.
171
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставим ли се на китайските предпазни средства, спукана ни е работата
170
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
U.S. Pulls Authorization for Use of Face Masks Made in ChinaС две думи- китайски маски-ментета, изтеглени от пазараТая работа не е като оная работа
169
2
 
8
 
! Отговори
до 123 преди 3 години
Как си го представяш това, чебурашко?Стои в инфекциозно отделение, излиза, купува,заразява,връща се???Като влезеш за 7-8 дни в отделението нямаш право и възможтост да излизаш. Какво ли разбираш?
168
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 175 Изпя си арията от пропагандни опорки като Карузо и сега на кученцето му е полагат шепа таблетки кучешка храна. лапай, че утре може да няма - Тръмп е орязал парите за възпиране на руското влияние и грантове скоро няма да има; единствено , ако чичко сосрос се смили да ви пусне малко кокали и ребра