В пика на коронавируса Путин връща на работа милиони хора

Ще експлодира ли пандемията в близките седмици в Русия?
Обновена: 13 май 2020 14:59 | 13 май 2020 14:58, Елка Василева
46
В пика на коронавируса Путин връща на работа милиони хора
Владимир Путин. Снимка: архив, БГНЕС

На 11 май Владимир Путин направи своя избор дали да спаси човешки животи или да запази пари. Освен служителите в медицинските организации и предприятията с непрекъснат цикъл на 12 май подновяват работа още милиони хора в Русия, най-вече в промишлеността и строителния сектор. Решението бе взето в деня, когато Русия отчете най-високия ръст на инфектирани през целия период на пандемията, когато страната ни зае второ място в света по брой на заразени с коронавируса (близо 232 500 души), без дори още да се е доближила до платото, пише Михаил Касянов* за Росбалт.

С изявлението, че стартира вдигането на ограниченията, наложени в края на март - при 1800 инфектирани в страната, Путин излага на риск здравето, а може би и живота на хиляди граждани на Русия.

Икономически активното население у нас е 76 милиона души. Неработните дни приключиха за тях. Някои ще работят дистанцирано, но не и повечето. Около 40 на сто са заети в промишления и строителния сектор. Това означава, че Путин изпраща към 30 милиона жители на Русия да си печелят хляба в условията на коронавирусния пожар. Изглежда вече е неизбежно пандемията да експлодира в близките седмици в Русия и особено в Москва. Ето го избора на президента Путин.

Още по темата

Шефовете на предприятия и предприемачите се озоваха в капан, тъй като Путин стовари на плещите им отговорността и за дохода на работниците и служителите, и за здравето им в производствената обстановка. След месец и половина престой, без финансова подкрепа от държавата, предприятията ще трябва или да намерят начин да покрият загубите, или да обявят фалит.

Специалистите вирусолози заявяват в един глас, че още не сме минали пика на заболеваемостта, че епидемиологичната ситуация ще позволи отслабване на антивирусните мерки най-рано след 2-3 седмици - по примера на европейските страни, където здравеопазването е на по-високо ниво. Путин обаче упорства и приключва периода на неработните дни точно сега, прехвърляйки отговорността за последиците от смекчаването на рестрикциите върху регионалните ръководители.

Путин с удоволствие твърди, че за разлика от Запада Русия е успяла да се справи с потока от инфектирани. Статистиката на смъртността в Русия показва фрапиращи разлики от броя на жертвите в Европа. Нима обаче е сравнима ефективността на руското и на германското здравеопазване? А според нашата статистика нивото на смъртността от коронавируса в Русия е 10 пъти по-ниско, отколкото в Германия. Естествено никой няма вяра на данните за коронавируса, предоставяни от руските власти. Въпросът е докога властта ще може да манипулира статистиката в посока, изгодна за нея.

То се знае, след вчерашните си дълги разяснения за обещаните плащания по 5000, 10 000, 12 000 рубли Путин очаква населението да оцени достойно тези решения. Той обаче не вярва повечето граждани да схванат колко са нищожни тези скъпернически решения.

Единствената значима мярка е опрощаването на кредитите за бизнеса след година, ако бъде запазен броят на персонала. Търговските банки ще отпускат такива заеми за сметка на кредитите, получени от Централната банка, която пък ще включи за целта печатния стан. Бюджетните резерви (Фондът за национално благосъстояние) няма как да се използват - Путин забрани. Очакваме през октомври-ноември храните и медикаментите да поскъпнат с 25 на сто.

Защо Путин бърза толкова много? Налага се усещането, че вдигайки ограниченията, наторени с популистки малобюджетни обещания, Путин се готви да проведе измисленото от него "общоруско гласуване" за поправки в конституцията през първото десетдневие на юли. Той няма как да се откаже от януарския си план дори с цената на човешки животи - иначе, както е убеден, ще прояви слабост и тя ще се възприеме съответно от обкръжението му, от хората в Русия и от целия свят.

* Михаил Касянов, бивш премиер на Русия (2000-2004 г.), оглавява днес десноцентристката Партия за народна свобода (ПАРНАС), б. р.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БаиВ България няма колони от линейки пред болниците.
39
1
 
4
 
! Отговори
Баи преди 3 години
И в бьлгария ни вьрнаха на работа аман от - умрял вои срещу - русия
38
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
16 пореден ден фалшиви данни за критични и жертви. Путин спокойно може да ги пуска да работят. И без това никой няма да разбере какви са били последиците. СССР никога не е преставал да съществува.
37
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как сте лапнипишковци, има ли центове?
36
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
руснаците пък кой ти ги брой за хора
35
7
 
9
 
! Отговори
Крим не е руски преди 3 години
Комунистите ни караха да работим под радиационния дъжд от Чернобил , какво ви учудва че джуджето кара крепостните да бачкат...ха.ха.ха
34
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Късия свърши парите и издаде смъртната присъда на хиляди.
33
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин вече се обяви за "цар", сега получи и Короната.Той е специалист по референдумите, така, че може и онлайн да го проведе, само да не обърка цифрите на тастатурата !
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Налага се усещането, че вдигайки ограниченията, наторени с популистки малобюджетни обещания, Путин се готви да проведе измисленото от него "общоруско гласуване" за поправки в конституцията"--------------------------От вчера вече никакъв вирус не му пречи да проведе необходимите избори без риск за народа. Руската Дума прие закон за гласуване онлайн.
31
9
 
12
 
! Отговори
да,бе преди 3 години
Mного злобна и необективна статия.Върти ,сучи-все Путин виновен.Ако има карантина-виновен,защо има и как, след като отмине ,руснаците щели да умраот глад".Ако ги пусне на работа и частично вдигне карантината-,,излага ги на риск,виждате ли ,колко държи на здравето на хората".По тенденциознаи злонамерена статия-здраве му кажи.Но това е добре от друга страна,от опит знам,че започнат ли хора ,които не ти мислят доброто,да те хвалят,значи нещо не е наред.
30
14
 
5
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Бог да дава здраве на Путин и руснаците. В нашето общество си имаме наши проблеми. Крайно време е русофилията да бъде публично разпозната за идеологическа и политическа диверсия в България, не по-безопасна от Соросоидния неолиберализъм. Защото тя се блендира с неразложения докрай труп на култа към най-големия сатрап в историята на човечеството - Сталин. Преди дни най-долните *** в Бг обществото правиха култова сбирка на паметника на болшевишката окупация със снимка на Сталин в ръце.
29
7
 
9
 
! Отговори
6 пак преди 3 години
До Анонимен 24"Америка чиято икономика няма нищо освен износ на бензин и банани"Заради вас *** направих мускули на корема от смях. Поне едно добро нещо да произлезе от съществуването ви.:)))
28
6
 
10
 
! Отговори
Крим не е руски преди 3 години
Който умре от короната Путин е обещал че ще му даде медал..ха.ха
27
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рускините са хубави, китайците ще ги яхат
26
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ти чакай да видиш какво ще се случи сега като отменят мерките в Европа..... Ама нали е модерно да се плюе по Русия кво значение има, че в Европа може да стане пълен мор.
25
10
 
18
 
! Отговори
северозапад преди 3 години
Не мога да разбера какво сте се загрижили за руснаците.Тяхна си работа, ние да си гледаме нашите смърдели з..ци
24
7
 
10
 
! Отговори
Atanasov преди 3 години
Коя си ти че да твърдиш кой на кого поставя живота в опасност ?? Явно.са ти били шута заради Наташа ;)
23
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАмерика чиято икономика няма нищо освен износ на бензин и банани го продава на 0$ барел. Да видим кой колко ще издържи хахахаха.
22
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руски учени вече разработват ваксина така че решението е напълно правилно. Освен това най рисковата група са възрастните хора които реално няма излизат на работа.
21
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми тя русия си е пътник.....барела 20$