Защо Владимир Путин бърза да обяви коронавируса за победен?

Той все пак иска да завърши плана си с промяната на конституцията
17 май 2020 16:40, Нели Христова
169
Защо Владимир Путин бърза да обяви коронавируса за победен?
Снимка: БГНЕС

Изглежда на Владимир Путин му дойде до гуша от епидемията от COVID-19 - тази седмица той върна всички руснаци обратно на работа и обяви, че шестте седмици на пълна карантина приключват. Отговорността кога и как да бъдат вдигнати малкото останали ограничения остана в ръцете на регионалните лидери. Ала вълната от коронавирус в Русия далеч не е намаляла - болните растат с бързи темпове всеки ден. Най-вече в Москва.

Защо Путин бърза толкова много?

"За първи път в цялата си политическа кариера Путин се изправя пред проблем, който изобщо не е под неговия контрол и разбива всичките му планове", казва политическият анализатор Николай Петров пред BBC. Тази пролет Русия трябваше да гласува на референдум за промяна в конституцията. Чрез нея Путин щеше да остане на власт още два мандата.

Но вместо това 67-годишният лидер трябваше да се оттегли в резиденцията си в Москва, след като посети болница, лекуваща заразени с COVID-19, в цялостен предпазен костюм и все пак бе в близък досег с болестта. Докторът, който го разведе из лечебното заведение, след като Путин вече беше свалил предпазния костюм, се оказа заразен с вируса.

Принуден да се самоизолира, руският президент трябваше да върши работата си с видео връзки и огромен екран. През това време рейтингът му на одобрение от обществото се срина до 59%. Той никога не е бил толкова нисък. А скуката на Путин по време на дългите конферентни разговори бе видима.

"Путин е устремен към това да завърши плана си", казва Петров. Реформата на конституцията, дори и в условията на пандемия, се рекламира редовно по телевизията и върху огромни билборди.

"Все едно са го хванали, докато е прескачал оградата - това не е много комфортна позиция", допълва Петров.

Победила ли е Русия COVID-19?

В деня, в който Путин обяви края на блокадата, Русия отбеляза най-високия брой новозаразанеи с коронавирус. От тогава броят на болните намалява, но все пак числата остават големи. Заразените са 250 хил, което поставя страната на върха на класацията по брой болни от COVID-19. Но властите в страната се фокусират върху положителното - поне статистически, процентът на смъртност от коронавирус в Русия е под 1%.

"Това показва, че здравната ни система е много по-добра от тази на САЩ, каза председателят на парламента Вячеслав Володин. Русия е отчела едва 2212 смъртни случая. - Трябва да благодарим на нашите медици и на президента, които работят ден и нощ."

Разбира се, ниският процент на смъртност предизвиква съмнения, че Русия фалшифицира броя на починалите от COVID-19. Но властите в страната бяха категорични, че това са "фалшиви новини". И все пак - смъртността в Москва е много по-голяма в сравнение с данните от същите месеци в последните пет години, а това доказва, че има значително разминаване между официалните данни и истината.

Ниската смъртност се дължи и на още нещо - Русия записва много от заразените, като починали от сърдечен удар или инсулт, а не от COVID-19.

Какъв урок научи страната?

Русия имаше повече време да се приготви, преди вълната от COVID-19 да я удари. Близо 40 хил. теста за коронавирус се правят на ден, а болните започват лечение рано, което може и да е предпазило страната от ужасяващата гледка на масови гробове и претъпкани морги. Но краят на епидемията е далеч.

Възможно е да има и културни различия - докато премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън кашляше по време на дистанционните срещи с бушуваща температура, а след това приключи в интензивното лечение, говорителят на Владимир Путин се бори със собствената си треска в продължение на три дни, преди да бъде приет в болница с двустранна пневмония. Димитрий Песков сподели че се е разболял, въпреки страхотните мерки, които служителите на Кремъл взели. Те дори дезинфекцирали документите, преди да ги предадат на Песков. Той не е бил в директен контакт с Путин от месец.

Прехвърля ли се отговорност в страната?

Не е ясно кога Путин ще реши, че е безопасно да се върне в Кремъл. Много други руснаци, които могат да си го позволят, продължават да работят от вкъщи. Някои от ограниченията остават, а кога те ще бъдат вдигнати е решение, което само кметовете могат да вземат. Много руснаци останаха без работа или с по-малко средства заради кризата. Те искат ограниченията да бъдат премахнати.

"Руските лидери знаят, че ситуацията, в която гражданите са без работа и без пари ще предизвика крах, експлозия. За това те решиха да обявит пандемията за приключила, когато дори не е близо до пика", аргументира се политическата анализаторка Лилия Шевцова.

"Те се нуждаят от победа над коронавирус и то бързо!", написа тя в блог за радиостанция Ekho Moskvy. Но вирусът, който все още се разпространява в регионите на Русия, не се съобразява с политическите стремежи на Кремъл.

А щетите, които Путин понася, също трудно могат да бъдат спрени. 

"Дори и да получи промяната в конституцията, която иска, това няма да промени факта, че Путин сега е много слаб", казва Николай Петров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин не ни е интересен.Интересно ни е как журналистикато тази на статията лъжат,кой крепи на власт бойко борисовв България за да могат да спиратважни инвестиционни проектии да държат страната в бедност.
103
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Болестта ковид 19 е co-rona vi-rus d-isease 20-19-- co-vi-d 19 -- отделените първи срички и букватад (disease = болест) плюс годината когато ерегистрирана.
102
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Гошо Ти си момче лошо.
101
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо да се премахнат маските като задължителни, след като така и така хората се заразяват.Второ да се направи ясна разлика между корона вируса причинител на вирусна инфекция от една страна и болестта ковид 19, каквото и да е това.
100
5
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 3 години
Редакцията ,кога Путин е обявил това,че вируса е бил победен или вие така си измисляте това онова лаф да става После ,що се чудете защо проф Мутафчииски се държи така с вас Така ще се държи всеки, след като пример за вас е журналистиката на Слави Трифонов и Албена Вулева
99
5
 
14
 
! Отговори
Дис ис 2300ааа преди 3 години
Другари, за 19ти пореден ден критичните ни случаи са замръзнали на 2300 бройки, другари. Трябва да устискаме само още малко, другари. Така, с фалшификации и манипулации и няколко "скочили" през прозорците лекаря, ще успеем да извоюваме нова категорична победа срещу гнилия Запад, където баламите не са се научили да представят правилно информацията, за максимален ефект от действията им.Венсеремос, другари!
98
17
 
10
 
! Отговори
seira преди 3 години
ГОЛЯМ СМЯХ!ДО МОМЕНТА НЯМА НИТО ЕДИН ОФИЦИАЛНО ДОКАЗАН СЛУЧАЙ НА ЗАРАЗЯВАНЕ НА ЗДРАВ ЧОВЕК, КОЙТО ВПОСЛЕДСТВИЕ СЕ РАЗБОЛЯВА И УМИРА ОТ COVID-19!!!ВСИЧКИ ПОЧИНАЛИ СА ИМАЛИ ДРУГ ЗДРАВОСЛОВЕН ПРОБЛЕМ, ЧИЕТО УСЛОЖНЕНИЕ Е ДОВЕЛО ДО СМЪРТ!!!КОЙ ИМА ПОЛЗА ОТ ИЗМАМАТА С "ЕПИДЕМИЯТА COVID-19" ?!ДОКОГА ЩЕ СЕ ОПИТВАТ ДА ПЛАШАТ ХОРАТА С КОРОНАВИРУСНАТА ИНФЕКЦИЯ?!СТАВА ДУМА ЗА УЖАСНО МНОГО ПАРИ И ВЛАСТ!!!ЗОМБИРАТ СЪЗНАНИЕТО НА НАСЕЛЕНИЕТО!!!НАРОДЕ!!!!!
97
1
 
4
 
! Отговори
!!! преди 3 години
24 нови болни от коронавирус, два смъртни случаи в неделя...
96
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Иска да има поне една победа през мизерния си живот.
95
4
 
18
 
! Отговори
Да бе да преди 3 години
Пълен фейк и лъжа! Аз живея в Москва и сме под карантина до 31 май поне...
94
12
 
4
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Какво се хабите да коментирате!? Тази и Ел Вас объркаха кардинално "клъстера" в Брестовица - кой в болница, кой не, всички, ама май не!Статията е тюрлюгювеч оттук - оттам! Като за гладни *** важи! За сериозен коментар - забрави!
93
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До пролетарии от всичкиРусофилите нямат имоти ако не се броят завещаните от родителите им. И пари нямат. Путин ще трябва да се оправя сам.
92
3
 
7
 
! Отговори
ЦРУ преди 3 години
До Анонимен 18 В грешка си . Тои познава историята ..."работил " е в Германия....Избрал си е като Хитлер...в БУНКЕРА...само не знаем коя е до него *** Браун
91
4
 
8
 
! Отговори
ЦРУ преди 3 години
Путин познава историята на ВСВ ..сега също е война с-у вируса. Путин ще стой в бункера докраи..като Хитлер
90
3
 
15
 
! Отговори
u4en преди 3 години
До Вовка COVID поръчает...................а ребята не панимает.......пачему в Болгариу русофили кричает......и Путин вазхваляет ????????
89
6
 
17
 
! Отговори
пролетарии от всички преди 3 години
страни, събирайте пари за да помагате на Московски Путинак да се измъкне от кризата. Русофилите да продават имотите, нова експроприация трябва за да не се повтори СССР втора версия - червеи и забрава.Московски Путинак разчите на вас интернационалсти, давайте пари в зелено защото другарят ви Путин отново ще девалвира рублата, казват смятал да я удари 1000% за да може да поддържа войската, червената армия нали така и вие много я обичате.За родину за путину и парите давайте в руското посолство
88
20
 
6
 
! Отговори
Салахедин Еюби преди 3 години
САЩ нямат бъдеще
87
17
 
6
 
! Отговори
Салахедин Еюби преди 3 години
УСА=клозет
86
18
 
4
 
! Отговори
Салахедин Еюби преди 3 години
УСА=***
85
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Русия в ЕС ?Бъди спокоен и не се вълнувай. Съдбата на Русия е определена свише и тя е много по-добра от това за което бълнумаш