Доналд Тръмп изтегля САЩ от договора "Открито небе"

Той обвини Русия, че нарушава условията му
Обновена: 22 май 2020 07:05 | 22 май 2020 05:38, Елка Василева
181
Доналд Тръмп изтегля САЩ от договора "Открито небе"
Владимир Путин и Доналд Тръмп. Снимка: архив, БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че САЩ се оттеглят от договора „Открито небе“, обвинявайки Русия в нарушаване на условията му, предаде АФП.

„Русия не се придържа към договора. Така че, докато те не започнат да го спазват, ние се изтегляме“, каза той.

По-рано бе съобщено, че администрацията на Тръмп е уведомила международните партньори за намерението си да изтегли САЩ от договора „Открито небе“.

Този договор позволява на над 30 страни да извършват невъоръжени наблюдателни полети над териториите си едни на други с цел насърчаване на доверието и избягване на конфликти чрез следенето на движения на военни части и на мерки за ограничаване на въоръженията.

Администрацията на САЩ иска да денонсира договора, защото според нея Русия го нарушава, а и защото събраните кадри от тези полети могат да се получат по-бързо и евтино от американски военни или търговски сателити.

Договорът „Открито небе“ е подписан в Хелзинки през 1992 г. и влиза в сила от 2002 година. Подписан е от 35 страни, сред които България.

Съединените щати не са уведомявали официално Русия за намерението си да се оттеглят от Договора „Открито небе“. Това заяви руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко, цитиран от БНР.

Според руското министерство на външните работи излизането на Съединените щати от споразумението ще наруши крехкия баланс на интересите на участниците в него. „В резултат на това ще пострада не само договорът „Открито небе“, но и архитектурата на европейската сигурност като цяло“, пише в официално изявление на министерството.

В интервю за телевизия „Русия 24“ говорителят на руското външно ведомство Мария Захарова посочи, че Москва очаква от Вашингтон разяснения във връзка с обявеното от президента Тръмп намерение. По думите й не за първи път американската администрация нанася удар по международната стабилност и сигурност.

"С всеки следващ път ударът по международното право се нанася все по-точно. Това следва от действията, които предприемат нашите американски партньори," каза Захарова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
4
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
изтегляите се и не се мяркаите повече на балканите и черно море
105
9
 
7
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До АнонименРусия е тази, ко то най-много мрази славянските държави защото иска да ги държи в подчинение. И стига си развявал това славянство, защото православието и славянството са две *** кожи, с които се намята хитрия руски вълк.
104
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-големите врагове на България на Запад са Великобритания и Франция, дори не са САЩ и американците!!Но вие не знаете историята и не ги разбирате тия неща!!!
103
5
 
7
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
Останаха ли договори които хамериканците да не са им виновни някои и които да спазват?
102
4
 
9
 
! Отговори
ВОЕНОЛЮБЦИ преди 3 години
Има ли изненадани?Краварите вече усещат края и ще забъркат голямата война преднамерено обвинявайки я Русия я Китай!
101
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименосвен това руснаците са наши братя по кръв!!!на теб може и да са ти братя, но аз азиатски роднини нямам.................А кои са ти братя,нашествениците бежанци от Африка и Азия ли,които вкарваха в Европа Copoсоидите ли?И които не знаеш с каква цел ги вкарват и дали няма да подпалят Европа?
100
4
 
7
 
! Отговори
Мразя ФАЩ преди 3 години
ФАЩ световен терорист, окупатор и агресор !
99
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ са силна държава - безспорно. Но дали още са толкова силна и бляскава както преди, за да си позволят да се конфронтират с почти целия свят? Имат ли ресурси за военна надпревара с няколко много мощни конкуренти? Тръмп какво точно иска и знае ли какво прави с тези скъсвания от всичко, което пази някакъв ред???? Въпроси и пак въпроси!!!
98
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаАбе ако щеш да се на.ереш,не можем да мразим братските си славянски държави и народи и не ги мразим,а ги обичаме,не разбра ли?Ти ако искаш си мрази,колкото искаш,но не натрапвай и на нас лъжите и омразата си!
97
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаАбе ако ще на.ереш,не можаем да мразим братските си славянски държави народи и не ги мразим,а ги обичаме,не разбра ли?Ти ако искаш си мрази,колкото искаш,но не натрапвай и на нас лъжите си!
96
0
 
5
 
! Отговори
К преди 3 години
.........3. Византийското духовенство в страната да бъде прогонено и заменено с български клирици. Известно е, че през 893 г. Климент Охридски става епископ на Драгвиста и Велица.4. Българският език да замени гръцкия в богослужението. Сами си създаваме Азбуката,книжнината,манастирите и църквите,Плиско-Преславката и Охридска школи и българския език винаги е бил славянски,винаги,още преди християнизирането
95
1
 
6
 
! Отговори
К преди 3 години
До АнонименБългарския език Е СЛАВЯНСКИ език.Преславският църковно-народен събор от края на 893 или началото на 894 г. е едно от най-значимите събития в епохата на българска държава и на князБорис I,на който събор се решава следното:1. Княз Владимир да бъде детрониран и на престола да се възкачи брат му Симеон.Промяната е отразена от Йоан Екзарх в неговия Шестоднев.2. Столицата на България да бъде преместена от Плиска в Преслав3. Византийското духовенство в страната да бъде прогонено и зам
94
7
 
5
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До До ЧебурашкаРусофоби няма! Русофоб е термин, с който руските мерзавци наричат всеки, който се противопоставя на агресивните руски имперски интереси. Русофоб е всеки, който е против маниакалната идея, че руснаците са уникална и богоизбрана нация, имаща някаква особена мисия в света. Русофоб е всеки, който не споделя руското виждане, че света трябва да им се подчинява и да им лиже задниците. Така, че според руските п римати целият свят, освен тях и техните слуги е русофобски.
93
5
 
7
 
! Отговори
До Чебурашка преди 3 години
Много си зле, много, пий си хапчетата редовно и не коментирай теми, които не разбираш, главата ти е пълна само с бръмбари и русофобия!!!И най-добре, *** на психиатър!!!
92
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До карачанаковВ китайските компании,включително и 5G,участват и американски компании.В Китай има големи европейски и американски инвестиции.
91
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За съжаления България няма приятели, водили сме войни с всички съседни държави!!Не може на никого да се вярва, нито на сърби, нито на мамалигите от Ръмъния, да не говорим за турци и гърци, които винаги са ни мразели!!!
90
6
 
6
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Анонимен. 95Жертвите,които са дали руснаците не са индулгенция за мръсотиите, които вършат на съседите си и по целият свят.
89
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-големите врагове на България:1.Турция2.Гърция3.Великобритания4.Франция5.САЩ
88
7
 
6
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До До ЧебурашкаБългария я загробиха руснаците, които я превърнаха в своя колония с помощта на своите слуги русофили. И до днес не можем да се освободим от руските зависимости, с които са не омотали. Но лека, полека се превръщаме в нормална държава.
87
7
 
5
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Анонимен..... Русия не е враг на българския народ, двата народа имат хилядолетна културна и даже роднинска връзка..... Пълен ти е мозъка с руски пропагандни клишета. От Съединението до днес Русия и русофилите са най-големите врагове на България!