Доналд Тръмп изтегля САЩ от договора "Открито небе"

Той обвини Русия, че нарушава условията му
Обновена: 22 май 2020 07:05 | 22 май 2020 05:38, Елка Василева
181
Доналд Тръмп изтегля САЩ от договора "Открито небе"
Владимир Путин и Доналд Тръмп. Снимка: архив, БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че САЩ се оттеглят от договора „Открито небе“, обвинявайки Русия в нарушаване на условията му, предаде АФП.

„Русия не се придържа към договора. Така че, докато те не започнат да го спазват, ние се изтегляме“, каза той.

По-рано бе съобщено, че администрацията на Тръмп е уведомила международните партньори за намерението си да изтегли САЩ от договора „Открито небе“.

Този договор позволява на над 30 страни да извършват невъоръжени наблюдателни полети над териториите си едни на други с цел насърчаване на доверието и избягване на конфликти чрез следенето на движения на военни части и на мерки за ограничаване на въоръженията.

Администрацията на САЩ иска да денонсира договора, защото според нея Русия го нарушава, а и защото събраните кадри от тези полети могат да се получат по-бързо и евтино от американски военни или търговски сателити.

Договорът „Открито небе“ е подписан в Хелзинки през 1992 г. и влиза в сила от 2002 година. Подписан е от 35 страни, сред които България.

Съединените щати не са уведомявали официално Русия за намерението си да се оттеглят от Договора „Открито небе“. Това заяви руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко, цитиран от БНР.

Според руското министерство на външните работи излизането на Съединените щати от споразумението ще наруши крехкия баланс на интересите на участниците в него. „В резултат на това ще пострада не само договорът „Открито небе“, но и архитектурата на европейската сигурност като цяло“, пише в официално изявление на министерството.

В интервю за телевизия „Русия 24“ говорителят на руското външно ведомство Мария Захарова посочи, че Москва очаква от Вашингтон разяснения във връзка с обявеното от президента Тръмп намерение. По думите й не за първи път американската администрация нанася удар по международната стабилност и сигурност.

"С всеки следващ път ударът по международното право се нанася все по-точно. Това следва от действията, които предприемат нашите американски партньори," каза Захарова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фани единия удари другия, два *** си играят с хората
5
2
 
9
 
! Отговори
грешка преди 3 години
До Свойза самолетите е вярно.в сайта на посолството пише,но подробности няма.три полета софия - САЩ директни.Май се досетих.ще пробват война между ливан/хизбула/ и израел.повод някой терористичен акт,може и под чужд флаг.и би трябвало иран и арабите да се сбият,милиарди дадоха за оръжия.
4
2
 
28
 
! Отговори
има по интересно преди 3 години
Пишете за скандала Байдън-Порошенко .Не,че тук е по различно
3
5
 
24
 
! Отговори
Свой преди 3 години
Малко предизборни ходове на Тръмп.Не е фатално засега,ама стъпка по стъпка,може и да не се разбере,как ще се стигне до война,особено с ядрените ракети в Полша и др. държави от Източна Европа.
2
21
 
8
 
! Отговори
Гуд преди 3 години
Удри, Дони! Удри!
1
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Захапвайте трoлове !