Европа аплодира лекарите си, но защо руснаците са враждебни към тях?

Според конспирации, лекарите са пуснали COVID-19
28 май 2020 18:00, Нели Христова
186
Европа аплодира лекарите си, но защо руснаците са враждебни към тях?
Снимка: БГНЕС

Лекарите в цяла Европа, които са на първа линия в борбата с коронавируса, бяха масово подкрепени от обществото. Милиони излизат всяка вечер да им ръкопляскат за саможертвата, която правят. Но медиците в Русия не са аплодирани. В повечето случаи те се срещат с недоверие, страх и откровена враждебност.

Още по темата

През март Татяна, която работи в интензивното отделение на болницата в Калач на Дон, споделя видео с Докторския съюз, защитна група, която се е съюзила с опозицията в Русия. Във видеото тя обяснява, че нямат достатъчно апарати за обдишване. След като клипът се появява в мрежата, Татяна е привикана от местната полиция. Месец по-късно те минават на проверка, за да видят дали думите на лекарката са истина.

"Но вие можете да предположите колко неща бяха поръчани за един месец", казва Татяна пред CNN. Тя така и не е глобена, но сега се страхува, че ще изгуби работата си. Самият директор на болницата, Олег Кумейко, публикува видео в YouTube, в което твърди, че твърденията за недостиг на апарати са "абсолютно неверни".

През това време слухове и теории на конспирацията се разпространяват из Русия. Според тях самите доктори са пуснали COVID-19, за да контролират обществото. Твърди се още, че медиците крият истинският обем на жертвите от обществото или лъжливо приписват всяка смърт на коронавируса, за да получат пари от правителството. Тези конспирации не са само в интернет - те се споделят широко и в телевизионните предавания. Според експертите именно това води до загубата на доверие в лекарската професия от обществото.

Според Александра Архипова, социален антрополог в Москва, недоверието към медицинската професия отразява по-широкото недоверие към държавата. Докато някои руснаци гледат на лекарите като на герои, казва Архипова, мнозина в руското общество ги виждат като "предатели или злодеи", които участват в зъл план за контрол на хората.

"Руснаците не вярват в държавната медицина, те вярват само в лекари, които познават лично", каза Архипова пред CNN.

Отчаянието на руските лекари, изправени пред общественото пренебрежение и непреодолимият натиск върху тях по време на работа, е само част от мрачната картина, която вируса рисува в Русия. Стотици лекари са загинали от коронавируса. Според официалните данни те са около 100. Според скептичните им колеги броят на починалите лекари минава 300.

Стела Корчинская, рентгенов специалист в Централната градска клинична болница на Реутов в Московска област, заяви, че в началото на пандемията са й казали, че те просто ще лекуват пациенти с пневмония. В болницата й не получили почти никакви средства за защита. Седмици по-късно Корчинская дава положителна проба за COVID-19.

"Когато започна епидемията, ние практически нямахме средства за защита, нямахме респиратори, каза Корчинская. - Трябваше да се защитим как можем. Купих респиратори по интернет, купих очила преди да затворят магазините заради карантината. Всичко това със собствени пари."

Директорът на болницата обаче отрича това. Корчинская, както и Татяна, се свързват с Докторския съюз, който праща няколко кутии предпазни средства. Разбира се, това не се харесва на администрацията на болницата.

"Те тайно ме записваха, докато зам. главният лекар ме разпитваше къде са кашоните. В този момент другите лекари се промъкваха с тях в болницата, но аз им казах, че са у дома, за да не ги намерят. Късно вечерта раздадохме всички предпазни средства. След това се разболях и нямаха време да ме накажат", казва Стела. Но е сигурно, че положението на лекарите е тежко, да се разболееш от COVID-19 е по-лекият изход от ситуацията. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари