Парадът в Москва на живо: Русия показва военна мощ по време на пандемия

Страната празнува 75 г. от победата във Великата отечествена война
Обновена: 24 юни 2020 09:56 | 24 юни 2020 09:56, Елка Василева
592

 

 

Военен парад по случай 75-ата годишнина от победата във Великата отечествена война (1941-1945 г.) се провежда на Червения площад в Москва.

Днешната дата не е избрана случайно, защото на 24 юни 1945 г. е организиран първият Парад на победата, ръководен от маршал Константин Рокосовски и приет от заместник-главнокомандващия на въоръжените сили маршал Георгий Жуков.

Планирано е в парада днес да участват общо над 13 000 военни, 216 единици сухопътна военна техника, 75 самолета и вертолета.

Сухопътната военна техника включва бойни машини от времето на Великата отечествена война - танк "Т-34-85" и противотанкови самоходни артилерийски установки "Су-100". В парада участват също така съвременни бронирани автомобили, бойни машини на пехотата, танкове, самоходни гаубици, реактивни системи за залпов огън, зенитни ракетни комплекси, бронетранспортьори.

Очаква се да бъдат показани и изцяло нови образци оръжие като танка Т-90М, зенитно-артилерийския комплекс „Деривация ПВО“, реактивната система за залпов огън „Торнадо С“, тежката огнеметна система ТОС 2 и модернизирания зенитно-ракетен комплекс С-300В4.

Над центъра на Москва ще прелетят самолети и вертолети от различни видове. Своите умения ще покажат екипажи от оперативно-тактическата, далекобойната, военно-транспортната и армейската авиация. Шест изтребителя "Су-25" ще пуснат димна завеса с цветовете на руското национално знаме.

При подготовката за парада военни медици взеха мерки за борба с коронавируса - на всички участници в проявата са осигурени лични предпазни средства и са извършени редовни медицински прегледи.

Делегации за събитието са изпратили Азербайджан, Армения, Беларус, Узбекистан, Индия, Казахстан, Киргизстан, Китай, Молдова, Монголия, Сърбия, Таджикистан и Туркменистан.

Първоначално парадът трябваше да се проведе на 9 май, но беше отложен заради пандемията от коронавирус. Решението за пренасрочването беше взето от руския президент Владимир Путин на 16 април. Той обяви на 26 май, че парадът ще бъде на 24 юни.

Паради в чест на 75-годишнината от Победата се провеждат в 28 града в Русия, а в други има празнични мероприятия в други формати, включително тържествени шествия. В някои региони поради епидемиологичната обстановка властите се отказа от провеждане на шествия или решиха да проведат паради без зрители.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


592
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
460
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен *** 487Това е победа и на България!Другаря Сталин казва друго!?
459
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Един от ЮгСлънчасал си там на юг, пази си манерката! Кой е на светлинни години напред? Виж броя на жертвите на коронавируса и тогава ***! В САЩ има 60 милиона бедстващи! Бил съм и в двете страни, живял съм. А ти? Даже като гледаш филми, не можеш да се ориентираш!
458
1
 
3
 
! Отговори
До Зозо преди 3 години
Зозуля, който може да направи авиационен двигател "изделие 30", ракета "Циркон" иподводница "Юрий Долгорукий", може да направи всичко останало! А перални "Вятка" се продаваха у нас още преди 40 години. Ты тогда еще писку дрочил, засранец!
457
1
 
4
 
! Отговори
До Читател преди 3 години
Щом си читател, просто влез в руски сайт за телефони, виж класацията им, осемядрени, с два екрана и т.н., в сайта за телевизори и т.н. Всичко правят хората! Оръжието го правят, за да оцелеят от хищниците, които са ги заобиколили! И го правят по-добре от тях! Затова има мир, иначе щяха да бъдат разпарчалосани, изядени! Проясни ли ти се?
456
1
 
5
 
! Отговори
тя преди 3 години
Кефат ме тези паради , могат само руснаците да ги правят- ненадминати са !
455
6
 
3
 
! Отговори
Читател преди 3 години
Няма да измислят телефон,телевизор,пералня,хладилник...... нещо от което има нужда човек в ежедневието. Все бомби им дай на братушките. Ми да си ги използват,да ги пускат по Сибир.
454
6
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
До Анонимен ..........западният свят е един вече загинал труп...............Уааахахаххааааа другарю, къде е СССР??? Фалита на САЩ кога??? ..... клоун!!!
453
7
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Мдаа, победените Германия и Япония имат 10 пъти по-голям БВП. Ония дрънкащите железа още една пералня не могат да направят :))))))))))))))))))))))))))))))))))
452
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
481- много си прав- западният свят е един вече загинал труп- ама аз се питам защо там отиват да живеят наследниците на ВЕЛИКИ СЪВЕТСКИ ЛИДЕРИ И УМИРАТ В ТОЯ ПРОГНИЛ СВЯТ, ЗАЩО И ВИДНИТЕ РУСКИ МИЛИОНЕРИ И МИЛИАРДЕРИ ЖИВЕЯТ В ТОЯ ПРОГНИЛ СВЯТ, ХМ, ЗАЩО ТАКА.....
451
14
 
12
 
! Отговори
Лукума преди 3 години
Путин е най-големият престъпник на съвремието ни. Дано мислещите руснаци успеят да се отърват от това зло, защото със или без парад, той по свое желание няма да излезе от Кремъл. Урудливите съветски лидери излизат доброволно от там само с краката напред!
450
18
 
14
 
! Отговори
Един от Юг преди 3 години
Тия алкохолици какво победиха бе!Все победители все победените са светлинни години пред тях!
449
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да живее СССР и победата над нацизма и фашизма!Поздравления за всички антифашисти и победители през ВСВ!Слава на Русия и дано Господ им помага!
448
4
 
12
 
! Отговори
Идеалист преди 3 години
Нашият Президент щеше да ходи на 9 май, но изглежда доста са го притиснали от Козек и не отиде на 24 май. Изплаши се и предпочете да се препира с Боко и Каскета. Жалко!
447
15
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на Путин,Русия е велика и ние трябва да сме винаги с нея ако искаме да я има България
446
16
 
12
 
! Отговори
Бунак Обама преди 3 години
"Запада има много кусури, но запада има и толкова много неща да предложи, техника, технологии и не само военни. "Западът не може да си озапти арабите, гейovете и феминистките. Без човешка сила, технологиите умират. Западът е загниващ труп.
445
6
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
"че се опитват да подчинят света с насилие и дори не го крият, смятат го за нормално."виждал ли си карта на американските бази по света. Айде *** виж и пак ела.
444
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'' Русия показва военна мощ ''.................това което ме дразни в (путинска) Русия е ... че се опитват да подчинят света с насилие и дори не го крият, смятат го за нормално.Запада има много кусури, но запада има и толкова много неща да предложи, техника, технологии и не само военни. Цивилизационен и културен модел който доскоро работеше. Всичко това привлича към тях те няма нужда да превземат никого.Русия има само бомби и ценности от 18 век.
443
8
 
11
 
! Отговори
Salim Shady преди 3 години
на бат Боеко ще благодарят десетките хиляди безработни и съсипани бизнеси. Много ще му благодарят. На изборите.
442
3
 
7
 
! Отговори
Скоти Пипан преди 3 години
"Ти се благодари че бат Бойко веднага налага карантина"при БСП нямах гадже и не таковах, при ГЕРБ имам гадже и таковам редовно. Благодаря ти, бати Боеко!
441
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЗозоТи се благодари че бат Бойко веднага налага карантина и издирва контактите персони, иначе че хрипаш на апарат за искуствено дишане.