78% от руснаците решиха: Путин може да остане на власт до 2036 г.

Опозицията нарече лъжа проведения референдум
2 юли 2020 11:35, Елка Василева
206
78% от руснаците решиха: Путин може да остане на власт до 2036 г.
Снимка: БГНЕС

Жителите на Русия одобриха със 77,92 на сто от гласовете си конституционните промени, чрез които Владимир Путин получава възможността да остане на власт до 2036 г. Това показва огласеният днес окончателен резултат от вота във федерацията, наречен от опозицията "лъжа", предаде Франс прес.

След преброяване на 100 процента от бюлетините става ясно, че "против" поправките са гласували 21,27 процента от участниците, сочат данните на руската ЦИК. Активността е била около 65 на сто.

Вотът, предвиден първоначално за април, бе отложен поради пандемията от COVID-19. За да се избегне струпване на хора в секциите, гласуването продължи една седмица и приключи вчера. Избирателите бяха задължени да слагат маски и ръкавици.

Още по темата

Резултатът никога не е бил под съмнение - в началото на годината реформата бе одобрена от парламента, а новият текст на конституцията вече се продаваше по книжарниците, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Опозиционерът Алексей Навални нарече това гласуване "огромна лъжа" и прикани своите симпатизанти да се мобилизират за местните избори през септември.

Една от най-оспорваните поправки дава на Владимир Путин право да получи още два президентски мандата, след като през 2024 г. приключи сегашният. Така той ще може да остане в Кремъл до 2036 г., когато ще навърши 84 г.

Промените внасят в конституцията и ред консервативни принципи, подкрепяни от президента - вяра в бога, бракове само за хетеросексуални двойки, патриотично възпитание. Предвидени са и социални гаранции като индексиране на пенсиите.

Според критиците на Кремъл властта е използвала повече похвати от друг път, за да си осигури шумен успех и силна избирателна активност - например лотария с подаръци за участниците и ваучери за покупки за гласувалите онлайн.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Опозицията нарече..." Коя опозиция? Оная, обучената в САЩ и платена от знайни и незнайни фондации?Това да не е БЪлгария?
147
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма човек, няма проблем...и накрая Путин остана единствен !
146
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Гола водаСори пич, ама негласували и гласували против, са различни неща.Помниш ли, га макетата правиха референдум за имот и никой не отиде? После реваха, нали?Това става, каот не гласуваш. Ама кат ги гледам, путин ще бъде назначен за монарх в скоро време.
145
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Халал да им е!
144
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом си го харесват,ще си го избират до безкрай. Вие вижте по-добре кой ще си изберете.,,Тука има-тука нема... топчето де е...?''
143
8
 
17
 
! Отговори
рубашка преди 3 години
Ясно, тези зомбита съвсем са изперкали. Ще има нов мавзолей след време.
142
8
 
12
 
! Отговори
Гола вода преди 3 години
Та всъщност за Радев гласуваха по-малко от 30% от имащите право на глас. Обърнете внимание и къде е най-високият процент на гласувалите За (98%) - в Чечения - люлка на тероризма и ислямизма в РФ. Това дори няма да го коментирам!!! Изводите са очевадни!
141
7
 
12
 
! Отговори
Гола вода преди 3 години
Руснаците отново се заиграват с определенията и числата. Казват че ЗА са гласували 78% от руснаците, но не уточняват от кои, от гласувалите или от имащите правото на глас. Според мен, това е процентът от гласувалите. Като приемем, че активността е била 65%, а регистриратите за гласуването според тяхната цик са 108 648 120 души, то излиза че ЗА са гласували 55 млн души, а ПРОТИВ и негласували са 53 млн души. Това е мтого слаб резултат. У нас троловете така спекулираха и с гласуването за Радев.
140
9
 
15
 
! Отговори
БГ преди 3 години
Още утре се нареждам на километричната опашка пред руското посолство в Ню Йорк и ще моля бащицата -чибурашка да ме допусне под крилото си в комунистическия рай!!!Бързайте другари хамериканци.....визите ще свършат...!!!Гледам и не вярвам на уште си......1 RUB = 70.92 USD...нещо да не съм се сбъркал....
139
15
 
9
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 години
Кремъл (Путин) подсигури външната безопасност на Русия възтановявайки воената мощ на страната и сега започват тоталните вътрешнипромени. Сбогом на либерализма, дивият капитализъм и ЛГБТ напъните.
138
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В международе план Русия не е интересна като сила в икономика, продукти, услуги. Дори не е сериозен конкурент за ЕС или оделна държава. Просто си е едно нищо. Във военно положение освен да създава напрежение в арабски територии друго не е показала. Развита в неофициялни воени групи. Наречени частни армии. Но и това е временно до 4-5 години.
137
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Авторът на фейлетона и редакцията изглежда са съзнавали, че такавадръзка клевета срещу трудещите се в София не би могла да бъде възпри-ета от читателите и навярно затова са се опитали езоповски да маскиратмислите си, като са представили, че главната героиня е видялa първомайскатаманифестация в състояние на безсъзнание след злополука. С това обаче,положението не се изменя.
136
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябват още 5 Ф 16. Този път за 15 милярда и да ги получим след 40 години.
135
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що не се намесихте и в техните избори далечни нови братя. Щото не става. Само тук има компромати за всички, оставки обаче нъц.
134
2
 
7
 
! Отговори
Зануления=Сатана преди 3 години
Трябва да поръчаме още Ф-16 и много, много ракети. Незабавно.
133
12
 
14
 
! Отговори
Браво на Русия преди 3 години
Защото се говори само зя президента Путин.защо не се говори за поправките в руската конституция, чрез който Русия си връща Суверенитета.Няма отговор нали - продажно българско племе. Заслужавате си мизерията!
132
4
 
12
 
! Отговори
Пачо преди 3 години
Путин ще загуби избори в Русия когато умре и последния руснак който помни 90-те години.
131
3
 
12
 
! Отговори
Така е .. преди 3 години
От тук нататък решава Господ.Руснаците си заслужават съдбата.
130
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Другарят Владимир Владимирович хуууубаво се изтропа на руснаците. Мачкай ,Вова....тая руска ***...
129
1
 
10
 
! Отговори
Бау преди 3 години
78 %!!!? Бойко постига същия резултат с 30% вот!