78% от руснаците решиха: Путин може да остане на власт до 2036 г.

Опозицията нарече лъжа проведения референдум
2 юли 2020 11:35, Елка Василева
206
78% от руснаците решиха: Путин може да остане на власт до 2036 г.
Снимка: БГНЕС

Жителите на Русия одобриха със 77,92 на сто от гласовете си конституционните промени, чрез които Владимир Путин получава възможността да остане на власт до 2036 г. Това показва огласеният днес окончателен резултат от вота във федерацията, наречен от опозицията "лъжа", предаде Франс прес.

След преброяване на 100 процента от бюлетините става ясно, че "против" поправките са гласували 21,27 процента от участниците, сочат данните на руската ЦИК. Активността е била около 65 на сто.

Вотът, предвиден първоначално за април, бе отложен поради пандемията от COVID-19. За да се избегне струпване на хора в секциите, гласуването продължи една седмица и приключи вчера. Избирателите бяха задължени да слагат маски и ръкавици.

Още по темата

Резултатът никога не е бил под съмнение - в началото на годината реформата бе одобрена от парламента, а новият текст на конституцията вече се продаваше по книжарниците, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Опозиционерът Алексей Навални нарече това гласуване "огромна лъжа" и прикани своите симпатизанти да се мобилизират за местните избори през септември.

Една от най-оспорваните поправки дава на Владимир Путин право да получи още два президентски мандата, след като през 2024 г. приключи сегашният. Така той ще може да остане в Кремъл до 2036 г., когато ще навърши 84 г.

Промените внасят в конституцията и ред консервативни принципи, подкрепяни от президента - вяра в бога, бракове само за хетеросексуални двойки, патриотично възпитание. Предвидени са и социални гаранции като индексиране на пенсиите.

Според критиците на Кремъл властта е използвала повече похвати от друг път, за да си осигури шумен успех и силна избирателна активност - например лотария с подаръци за участниците и ваучери за покупки за гласувалите онлайн.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
14
 
10
 
! Отговори
Германец преди 3 години
Промените внасят в конституцията и ред консервативни принципи, подкрепяни от президента - вяра в бога, бракове само за хетеросексуални двойки, патриотично възпитание---Добре дошли в 18-ти век :)
87
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Икономиката на РусияЗа доктор си, върви се прегледай.
86
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руският Гулаг е запечатан до 2036.Спосиба тов Путин !
85
19
 
13
 
! Отговори
Икономиката на Русия преди 3 години
Имах един колега, който бил в предишна фирма командирован в русия, за някакъв софтуерен проект. Каза че толкова не се е страхувал никога. Излезнеш ли от москва там било голяма беднотия и престъпност. На летището където бил, посрещачите малко закъснели, а него всички го гледали с един страшен поглед. Също като го водили из градчето, казва ако не бях придружен там щяха да ме убият за едните маратонки!И то не какви да е маратонки а от 50 лева.За това говорим.
84
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Авторът на фейлетона и редакцията изглежда са съзнавали, че такавадръзка клевета срещу трудещите се в София не би могла да бъде възпри-ета от читателите и навярно затова са се опитали езоповски да маскиратмислите си, като са представили, че главният герой е видял първомайскатаманифестация в състояние на безсъзнание след злополука. С това обаче,положението не се изменя.
83
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я що гавази го пазят от "народната любов", въпреки че не се вижда кьорав руснак наоколо, освен негови хора !Жми градо, а народа патки пасе !
82
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е добра новина за Европа и САЩ. Най-разумният политик на нашия век.
81
10
 
11
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Войната на САЩ(и Запада като цяло) срещу Русия на практика бетонира Путин във властта.Докато не се откажат да унищожат Русия-така ще е.Впрочем времето минава,Русия не пада,а силата на Запада драстично намалява.Накрая жълтурите ще вземат всичко,за всеобщ срам!А не можеше ли просто белите хора по Света да се обединят и запазят положението си?САЩ тласнаха Русия и ресурсите и към Китай,като последствията от това са ужасни...
80
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера Газпром е върнал на Полша $1.5 милиарда долара за да няма конфискация на кативи.
79
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Начело с КГБ"то Путин може да организира всякакви "референдуми" с желаното от него одбрение - малко над 70%, ...за демократичност.Утре да каже, че връща Крим, ще получи същото одобрение.
78
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на Путин! Още два мандата и руснаците ще започнат да ядат корени, а Русия ще се разпадне по-зле и от СССР.
77
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На снимката: мумията да не е възкръснала ?
76
14
 
17
 
! Отговори
Безпартиен преди 3 години
Руснаците имат доста по демократична система от нас във вътрешната си политика. Там са и двукамарен парламент за разлика от нашето малоумие, което го отрече 1990-а още. Колкото и да ги плюем, институционално са по-добре. Путин оснвоно отговаря за външната политика и там си трябва силна ръчичка, нищо нередно няма в това.
75
20
 
12
 
! Отговори
Дайнов преди 3 години
Диктатор!Русия е обречена.
74
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези смехотворни теории навремето си още развиваше Кауцки, такаче Кардел, който претендира да развива по-нататък марксизма, нищоново не казва, а само повтаря отхвърлените от практиката на социалисти-ческото строителство и отдавна погребани капитулантски, ревизионисти-чески теории.
73
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 77Така ли? Сами ли сте си господари? А защо си пълните бюджета в долари в евро? Защото рублата ви няма стойност!
72
7
 
17
 
! Отговори
хммммм преди 3 години
До Анонимен 69 Русия колония на САЩ били ????? Кофти дрога, лош алкохол или жегата ????
71
9
 
18
 
! Отговори
различни ценности преди 3 години
Руснаците имат различна ценностна система. Русия, за разлика България никога не се е старала към демокрация. Демокрацията просто не им е в кръвта. Цар, комунистически режим, диктатор руснаците винаги все към такъв тип държава са се стермели.Никога не са имали личности като Васил Левски борещи се за демокрация, за чиста и свята Република България, идея която е дългоко вкоренена във съзнанието на българския народ!
70
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не сме зодии.
69
5
 
13
 
! Отговори
тцтцтцтц преди 3 години
"Според критиците на Кремъл властта е използвала повече похвати от друг път, за да си осигури шумен успех и силна избирателна активност"-----Според тези критици излиза ,че да има голяма избирателна активност е нещо мнооооооооого лошо