Ердоган: Мнението на други не променят решението за "Света София"

Според президента на Турция, това било по волята на народа
12 юли 2020 07:45, Петя Славова
59
Ердоган: Мнението на други не променят решението за "Света София"
Снимка: БГНЕС

Мнението на други страни по света няма да промени решението за това катедралата "Света София", която 86 години работи като музей, да бъде превърната в джамия. Това съобщи турският президент Реджеп Таийп Ердоган, цитиран от анадолската агенция.

По думите на президента, в издаването на Указа за промяна на статута на катедралата, Анкара се е водила от "волята на народа", предава БГНЕС.

"Турция реши да промени статута на "Света София" от музей в джамия въз основа на желанието и волята на хората. Мненията на други страни не могат да повлияят на нашето решение", подчерта турският президент.

Още по темата

В петък Турският държавен съвет отмени правителствен указ от 1934 г., с който катедралата бе обявена за музей. Веднага след това Ердоган подписа Указ, с който катедралата става джамия, а първата мюсюлманска служба там е планирана за 24 юли.

По-рано той съобщи, че първата дата, на която се планира да има ислямска служба е 24 юли, като самият той също ще участва в първата молитва.

Реакции за решението дойдоха от Австрия, Гърция, Русия и други страни, а ЮНЕСКО изрази огорчение от взетото решение. "Света София" е музей от 1934 г.

В същото време съветникът на върховния мюфтия на Египет Ибрахим Нигм нарече решението на турския президент Ердоган да промени статута на катедралата "Света София" в Истанбул "опасна политическа игра", предаде ТАСС.

Според него това е опит на турския президент да спечели повече привърженици в страната. "Превръщането на катедралата в джамия трябва да се разглежда от гледна точка на политическата цел, очертана от турския президент. Времето и обстоятелствата на това събитие показват, че това е изключително политическо решение, което може да се разглежда като опит на турския лидер да се превърне в герой, като уж защитава мюсюлманските светилища и възражда славата им", заяви Нигм.

Много хора сега обсъждат и изразяват позиции относно превръщането на музея в джамия, но истината е, че това е само безполезна историческа дискусия, каза той. "Всъщност от тази стъпка няма полза, защото тя само ни отвлича от реалния контекст на тази опасна политическа игра. Въпросът има изключително политически произход и е предназначен да повдигне имиджа на президента пред турския народ. Ердоган не е просто човек с политически амбиции, надвиснали над нефтени и газови кладенци, неговата алчност е ясно видима тук, което той показа в редица страни, опитвайки се да изземе техния суверенитет и ресурси", подчерта Нигм. "И този проблем няма нищо общо с джамии и религии."

По-рано в интервю за ТАСС шейх Салем Абдел Галил, бивш съветник на Министерството на вакфските въпроси, съобщи, че според основните ислямски стандарти категорично е забранено унищожаването на църкви и други места за поклонение, респективно превръщането им в джамии е недопустимо. "Проследяваме поведението на първите мюсюлмани от времето на пророк Мохамед", обясни той. "То изключва възможността чужди храмове да бъдат "адаптирани" към молитвени домове на мюсюлмани. Единственият път, по който чужди сгради могат да се трансформират в мюсюлмански храмове, е чрез официална покупко-продажба", напомни шейхът

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
0
 
! Отговори
Отдавна се знае преди 3 години
По-нагли от тия няма !
121
0
 
7
 
! Отговори
Петю преди 3 години
До една година това ще стане ,не по късно
120
0
 
2
 
! Отговори
В Европа няма, преди 3 години
нито една джамия построена върху собствена основа, всички са върху основи на църкви, или направа църкви превърнати в джамии, както и "Св. София"! Европа трябва да реагира и да затвори всички джамии, защото ще се самозатрие!
119
0
 
2
 
! Отговори
Mira преди 3 години
Един турист да не видят, дано!Ердоган с пълна мощ руши всичко постигнато от Кемал Ататюрк и връща Турция с години назад. Приемам тази акция, като провокация към Християнския свят. Не е само и "Св. София". На скоро имаше публикации за това, как Теодосиевите кули тънат в разруха заедно с други исторически постройки.Ердоган иска да съсипе стотици години история и ако ЮНЕСКО отхвърли храма от списъка, това ще се случи.Тъжно е нехайството на ЕП по въпроса.
118
1
 
1
 
! Отговори
Леле до 1ъ преди 3 години
Европа ще поцепи сЕрдо както си знае- докато се усети, че е наведен и ще утрои аналното си удоволоствие - много сте смешни като си вярвате , че к оч инка та ви ще има силици да се репчи на стара лачена чанта като Европа :) скрий сееее хахахахаха , пътници сте , чаЛ. бЕгай да се д упиш пред имама и ибрикчията , спешно е хаха
117
2
 
3
 
! Отговори
преди 3 години
Европа е слаба и Ердоган го вижда. Прави си каквото иска защото няма кой да му се опре, нито има с какво. За съжаление това са фактите. Според мен ще става по - лошо. Аз не съм русофил, но ако руснаците не ударят по масата не виждам кой ще го спре.
116
7
 
7
 
! Отговори
Шефа преди 3 години
Феса Ердоган още не е разбрал , че мнението на другите трябва да се уважава , когато ще живееш с тях и ще печелиш от тях!Анадънму бе фес!
115
7
 
16
 
! Отговори
Петю преди 3 години
Има Божие Възмездие-скоро може земетресение като в Япония да ги залюлее и цял Истанбул да рухне и тогава Доганчо да се сети какво е направил.
114
2
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
е,че прайда му /на дедите му де../ просто БАСТИСА целия КОНСТАНТИНОПОЛ,та за некаква си църква ще се развълнуват....май ще се окаже прав Ричард ..,който каже:-"Както нашия Господ Исус Христос повелява:-Обичай врага си като себе си!..Освен ако не е турчин!..В такъв случай:-кил дъ бастър!"...
113
2
 
8
 
! Отговори
Вече преди 3 години
Разбра, че не му минаха номерата за ЕС, и си показа рогата !
112
3
 
7
 
! Отговори
Тоя наглец преди 3 години
Ердоганчо прросто не знае какво му се пише !
111
3
 
8
 
! Отговори
Не ги е срам!!! преди 3 години
Но Онзи отгоре всичко вижда, нищо не забравя и въздава справедливо!
110
2
 
9
 
! Отговори
пфу преди 3 години
Пясъчния главорез си е пясъчен главорез.
109
2
 
7
 
! Отговори
Леле до 39 преди 3 години
И никой не смееше да каже нищо в официалните медии, понеже французите са на една троха време да ви изпратят всичките при девиците!!! Повярвай, не искаш да ти превеждам френски коментари по темата Нотр Дам!!!! Най-либералните, които познавам, дори те казаха: това е война! - сещай се сано... ще се самоцензурирам ******************************************* , бе :)
108
4
 
11
 
! Отговори
Леле до 39 преди 3 години
Анадолче, влез в тубата и ще видиш видеото!!! Точно араааааби и муссс Лими са бачкали на строежа, не поляци и чехи!!!! Макрон излезе след час време да каже, че било инцидент( преди изобщо да има експертиза!!!!). Изляло са запалителна течност на дървенията и е пламнало за абсурдно време! И ти напомням, че въпреки, че ара бите се спукваха от смях и селфита в Париж и весели емотикони във фейса- кръста в Парижката Сеета Богородица НЕ БЕШЕ ДОКОСНАТ от огъня! Сам се сещай какво ви чака за Света София!
107
4
 
13
 
! Отговори
Барселона преди 3 години
За това си действие Турция трябва да стане втори Иран.......ако ме разбирате....
106
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименай жестоката санкция е икономическата . Тогава ще види Епдо кон боб яде ли
105
1
 
18
 
! Отговори
какво се чудим преди 3 години
Турската икономика се крепи на християнски пари.Туризмът е от християнски страни , износът им е християнски страни .Инвестиции очакват от християнски страни.На гурбеит ходят в християнски страни.Бог като иска да накаже някого му взема акъла. Отливат на пари от Турция ще подобри икономиката на България и Гърция . но като не знаеш да целуваш ръка ще целуваш ***.
104
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами Ердоган отново постигна своето, защото очакваше и получи (за пореден път) една вяла реакция от цивилизования свят. Ако утре мафиотите от ГЕРБ гласуват закон за промяна на статута на стария град на Несебър, събарянето на старите сгради и застрояване с хотели по модела на Слънчака, още на другия ден ще изхвръкнем от ЮНЕСКО. С Турция обаче това е абсолютно невъзможно. Имаше една празна декларация за дълбоко съжаление и нищо повече от това. Няма санкции, няма изключване, няма изолация.
103
1
 
10
 
! Отговори
! преди 3 години
Аз виждам два проблема. Първия е създаден от Ердоган, без да има некаква полза за имиджа на Турция а и за ислямския свят. Нека пак се питат защо не ги долюбват в Европа а и в останалия свят. Втория проблем е че Гъция се опитва да претендира за наследник на Римската империя. Нашето външно е трябвало да се изкаже по въпроса както гърците.