Руската ваксина срещу коронавируса - успешна

Изписват в сряда първата група доброволци
12 юли 2020 12:00, Петя Славова
111
Руската ваксина срещу коронавируса - успешна
Снимка: БГНЕС

Изследването върху доброволци на първата в света ваксина срещу коронавирус в университета "Сеченов" е завършено успешно, съобщава БГНЕС, позовавайки се на РИА Новости. Първата група доброволци ще бъде изписана в сряда, а втората на 20 юли, каза Вадим Тарасов, директор на Института по транслационна медицина и биотехнология към московския медицински университет "И.М. Сеченов".

По-рано пресслужбата на Министерството на здравеопазването съобщи, че на 18 юни университетът започва клинични изпитвания на ваксина срещу коронавирус, която е разработена от Националния изследователски център по епидемиология и микробиология "Н. Ф. Гамалея".

"Университетът успешно завърши тестове на доброволци на първата в света ваксина срещу коронавирус", каза Тарасов.

Още по темата

Директорът на Института по паразитология, тропични и заразни болести към университета университет "И.М. Сеченов" Александър Лукашев в разговор с РИА Новости отбеляза, че целта на този етап от изследването е да се демонстрира безопасността на ваксината за човешкото здраве, което е постигнато.

Доброволците са били разделени в две групи – първата е получила една доза от ваксината, втората две. Освен повишаване на телесната температура през първите дни след ваксинацията, доброволците не са развили никакви негативни реакции, всички се чувстват добре, подчерта Лукашев.

От своя страна Тарасов отбеляза, че доброволците са били изолирани за дълъг период, били са ограничени в контактите с външния свят още преди началото на тестовете, за да се изключи инфекцията с коронавирус.

Дългата изолация, според Тарасов, е повлияла на психологическото състояние на доброволците, по време на изследването са възникнали конфликти, емоционалният стрес се е увеличил, така че психолозите също са се включили, за да намалят напрежението, възникнало в трудните условия.

Въпреки това, скоро доброволците ще се върнат към обичайния си живот, ще могат да спортуват, да учат, да ходят на работа, каза Тарасов. След изписването, което е планирано за 15 и 20 юли, ще се следи здравословното им състояние, а лекарите ще оценяват как е имунитетът им.

По-нататъшният план за развитие на ваксината вече се определя от стратегията на разработчика, включително сложността на епидемиологичната ситуация с вируса и възможността за разрастване на производството, обясни Лукашев.

"Университетът "И.М. Сеченов" в пандемичната ситуация действаше не само като образователна институция, както е обичайно, но и като научен и технологичен център, който е в състояние да участва в създаването на толкова важни и сложни продукти като лекарствени препарати … Работихме с тази ваксина, започвайки с предклинични проучвания и разработване на протоколи, и в момента текат клинични изпитвания", подчерта Тарасов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
както винаги руснаците пак ще спасяват света а англосаксонците отново ще се мъчат да си присвоят руските постижения
49
8
 
15
 
! Отговори
За "десните&quo преди 3 години
Ще има американска ваксина в задното отверстие.
48
27
 
9
 
! Отговори
Ваксината преди 3 години
Е доза конска доза Боярщник която се вкарва венозноИма незабавен ефект!
47
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 43 Какво разбираш ти от лекарства. Повечето лекарства в света сега се правят с китайски и индийски субстанции. Руснаците сега пуснаха в производство аналог на японския антивирусен препарат Фавипиравир, защото японците им дадоха ноу-хауто за производство на препарата и руснаците го внедриха много бързо.
46
10
 
22
 
! Отговори
Бравооооооо преди 3 години
Руснаците пак избиха рибата! Ами разработилите ваксината заслужават нобелова награда! Дано стигне до всеки дом!
45
17
 
11
 
! Отговори
Дядо Петър преди 3 години
Да бе, руските джуджета са НАЙ-ВИСОКИТЕ ДЖУДЖЕТА В СВЕТА.
44
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 43Смешен си ти. Руснаците създадоха лекарство, което вече е в промишлено производство и действа успешно. За ваксина никой не е говорил, но ти разлика явно не правиш.Ако ти се наложи медицинска помощ, първо питай.Не дай боже лекарството да се окаже руско.
43
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Do 40 Изпитваха я ваксината и на мамуни, и на мишки, само на камили като тебе не са я изпитвали
42
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия ваксини са като апаратите им за обдишване самозапалващите се.
41
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак ли ?
40
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аман от руски глупости.
39
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха ха...точно на две седмици веднъж руснаците правят я ваксина я лекарскво срещу вируса.Не им ли е ясно че вече стават смешни.
38
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По принцип една ваксина се апробира в продължение на десет години. Но когато яйцето опре на трътката, нещата стават други. Сега всички бюрократични спънки са снети и в Русия, и в Америка. Разбира се, най-важното е една ваксина да се изпробва на доброволци, което се спазва. Тези доброволци ще бъдат наблюдавани дълго време. Плюс това създателите на ваксините са ги пробвали и върху себе си. Засега нещата вървят много добре и няма гафове.
37
19
 
11
 
! Отговори
Опят руска идиотщина преди 3 години
Тез вече за пети път успяват да създадат успешна ваксинаМдаа
36
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При тях няма мишки после маймуни, изпитване досратъчно дълго да се видят странични ефекти, там направо на хора, 30 милиона дадоха във войната, та сега за няколко бройки.
35
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 35 Sichtpunkt Що си правиш вятър на устата, Русия има над 600 хиляди учени и научни институти от Петербург до Новосибирск. Те сами си правят голяма част от ваксините и много видове медицинска техника и апаратура, също и много лекарства. Повечето от руските учени, които емигрираха в САЩ и Европа вече са ветерани на преклонна възраст
34
17
 
5
 
! Отговори
в бранша с проучвани преди 3 години
За толкова време не може да се направи клинично проучване, камо ли ваксина. Ваксина истинска най-рано по-догодина.
33
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Понеже всъщност това е ваксина раззработвана от военните в Русия, доброволците са били млади армейски момчета. Леко са понесли ваксинирането, взимали са им кръвни проби и така е установено, че в организма се създава имунитет вследствие на ваксинацията
32
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имат те смех пълен само те си го приказват а подкупни медии го публикуват.
31
20
 
12
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 години
Ми що да не "извадят" ? Какво им пречи ? Имат си институти, лаборатории и учени.Може да "извадят" ако те са го пуснали. Повечето им умни хора, забегнаха в САЩ Германия Израел и др., останаха само лоялните към властта.