Руската ваксина срещу коронавируса - успешна

Изписват в сряда първата група доброволци
12 юли 2020 12:00, Петя Славова
111
Руската ваксина срещу коронавируса - успешна
Снимка: БГНЕС

Изследването върху доброволци на първата в света ваксина срещу коронавирус в университета "Сеченов" е завършено успешно, съобщава БГНЕС, позовавайки се на РИА Новости. Първата група доброволци ще бъде изписана в сряда, а втората на 20 юли, каза Вадим Тарасов, директор на Института по транслационна медицина и биотехнология към московския медицински университет "И.М. Сеченов".

По-рано пресслужбата на Министерството на здравеопазването съобщи, че на 18 юни университетът започва клинични изпитвания на ваксина срещу коронавирус, която е разработена от Националния изследователски център по епидемиология и микробиология "Н. Ф. Гамалея".

"Университетът успешно завърши тестове на доброволци на първата в света ваксина срещу коронавирус", каза Тарасов.

Още по темата

Директорът на Института по паразитология, тропични и заразни болести към университета университет "И.М. Сеченов" Александър Лукашев в разговор с РИА Новости отбеляза, че целта на този етап от изследването е да се демонстрира безопасността на ваксината за човешкото здраве, което е постигнато.

Доброволците са били разделени в две групи – първата е получила една доза от ваксината, втората две. Освен повишаване на телесната температура през първите дни след ваксинацията, доброволците не са развили никакви негативни реакции, всички се чувстват добре, подчерта Лукашев.

От своя страна Тарасов отбеляза, че доброволците са били изолирани за дълъг период, били са ограничени в контактите с външния свят още преди началото на тестовете, за да се изключи инфекцията с коронавирус.

Дългата изолация, според Тарасов, е повлияла на психологическото състояние на доброволците, по време на изследването са възникнали конфликти, емоционалният стрес се е увеличил, така че психолозите също са се включили, за да намалят напрежението, възникнало в трудните условия.

Въпреки това, скоро доброволците ще се върнат към обичайния си живот, ще могат да спортуват, да учат, да ходят на работа, каза Тарасов. След изписването, което е планирано за 15 и 20 юли, ще се следи здравословното им състояние, а лекарите ще оценяват как е имунитетът им.

По-нататъшният план за развитие на ваксината вече се определя от стратегията на разработчика, включително сложността на епидемиологичната ситуация с вируса и възможността за разрастване на производството, обясни Лукашев.

"Университетът "И.М. Сеченов" в пандемичната ситуация действаше не само като образователна институция, както е обичайно, но и като научен и технологичен център, който е в състояние да участва в създаването на толкова важни и сложни продукти като лекарствени препарати … Работихме с тази ваксина, започвайки с предклинични проучвания и разработване на протоколи, и в момента текат клинични изпитвания", подчерта Тарасов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
25
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лесно са създали ваксината, но най-трудно е било да намерят трезвеници доброволци!
29
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 30Ми що да не "извадят" ? Какво им пречи ? Имат си институти, лаборатории и учени......Имат си но е "Седлано в СССР" :))))))))))))))))))))))
28
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Засега три ваксини вървят напред - завършиха клиничните изпитания на американска ваксина, разработвана от Pfyzer и немската Biontech, английската ваксина от унивеситета Оксфорд и ето тази руска ваксина на института "Хамалей". Изпитват се още три руски ваксини, в Китай също напредва една ваксина, разработвана от военните. Ако така върви в началото на септември ще започнат първите имунизации, а до началото на декември ще се произведат по 50-100 млн дози от всяка, а може би и повече
27
11
 
34
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Нищо. Дори на символична цена да ни дадат работеща ваксина руснаците, ние ще чакаме американската, която дори да е несигурна, ще я купим на тройна цена.
26
14
 
13
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 години
Поредната фалшива новина.Най - вероятно, след като се има в предвид, че не е потвърдено от МЗО. Дано да е вярно все пак, но толкова страни са се ангажирали от април месец насам по въпроса и видите ли хоп рашките изведнъж "вадят" ефикасна ваксина.
25
23
 
7
 
! Отговори
Вовкавирус поръчает преди 3 години
Биологичен експеримент коронавирусът е създаден в рускавоенна лаборатория Експлозията е избухнала 17 септември 2019във , който днес е държавен Център за изследвания на вируситеи биотехнологии. Това е един от двата центъра в света, където се съхранявавирусът на едрата шарка. В центъра, намиращ се в района на Новосибирск, сесъхраняват и други заразни вируси, включително на еболата.... икоронаровирус... Руските власти убеждаваха че няма опасност .. Е видяхмевече...
24
22
 
11
 
! Отговори
безаналогов русофил преди 3 години
Руската ваксина не най-добрата, заедно с вируса убива и пациента на 100%
23
9
 
29
 
! Отговори
Русофил преди 3 години
Със сигурност образованието и научноизследователската дейност са на доста по-високо ниво от Бг. Това си личи и по много от коментарите, за съжаление.
22
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до ДжоКакво ни интересува нас , че ти не понасяш руснаците и ни пробутваш колко били бедни! А ти серсемино не си ли ходил в бг. провинцията около Видин, Враца и останалата половин България да видиш каква африканска мизерия е тук! Ти си скапан герберски паррцал
21
15
 
13
 
! Отговори
ПУТКИН преди 3 години
"РУСКАТА ВАКСИНА"- най-добра ВАКСИНА по всичките земни кълбета
20
20
 
12
 
! Отговори
фалшива новина преди 3 години
Поредната фалшива новина.
19
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 17 Кой се хвали, че техният стандарт е по-висок от нашия бе, съдран царвул? В момента горе-долу техният хал е еднакъв с нашия. Въпреки това в Русия много повече хора взимат високи заплати отколкото в Бг и въобще оборотът на богатството в Русия е несравним с нас, които сме една малка и най-бедна държава в Европейския съюз
18
5
 
16
 
! Отговори
Дано да се .... преди 3 години
...окаже вярно, ще е съществена крачка в борбата с вируса!
17
16
 
15
 
! Отговори
Джо преди 3 години
Не им е по- висок, преди вируса ходех по 3-4 пъти в годината по работа на 1500 км от Масква. Град 600 000 - половината живеят в дървени бараки без водопровод, външни ***, кал до колене - няма асфалт. Заплатите - в завода 30к рублета, в града 12-20 к масово, пенсии 7-10 к... 1 долар е 70 рубли, смятайте им стандарта!
16
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДжоДа са живи и здрави. Не сме им душмани. Нека имат. Ама да се хвалят, че стандарта им бил по-висок баш от бившата им колония България е смешно и жалко.
15
23
 
12
 
! Отговори
Handel преди 3 години
"руска ваксина" - току що научих нов оксиморон.(За тьпчoвците - съчетаване на два взаимно изключващи се думи).
14
17
 
13
 
! Отговори
Джо преди 3 години
Лъжат, нямат по-висок стандарт от нас. Крадците дето ги управляват не пускат фандък. Мизерията е повсеместна!
13
27
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МухахаВеликата русия с 17 милиона квадратни километра, менделеева таблица и 150 поробени народа имала по-висок стандарт от малка и бедна България.Какво постижение и какъв повод за гордост у кирливите русофили.
12
24
 
11
 
! Отговори
Joe преди 3 години
Те нали имаха три различни ваксини още февруари? Защо джуджето е още в бункера? Трябва да си кух русоробб та да им вярваш на тия изостанали алкохолици!
11
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 13Руснаците имат по-висок стандарт на живот от българите......Откъм здравеопазване и битови удобства (отопление и жилища) определено ДА! Но по селата е упадък както в България!