Разливът в Норилск - много по-страшен! Еколог рискува работата си, за да го докаже

Скандалът стигна и до ушите на президента Владимир Путин
13 юли 2020 22:15, Нели Христова
75
Разливът в Норилск - много по-страшен! Еколог рискува работата си, за да го докаже
Снимка: CNN

На няколко километра от сибирския град Норилск, край брега на р. Далдякан, стои Василий Рябинин. Преди няколко седмици, през май, тонове дизел се разляха в реката. Днес водата все още е кърваво червена. Василий потапя върха на пръчка в нея, след това я изважда и доближава запалка до нея. Пръчката пламва бясно. "Все още гори доста добре, а така като гледам, реката ще остане замърсена още дълго време", казва той пред CNN.

Собственикът на производителният гигант "Норилск Никел" заяви, че разливът е овладян бързо. Но Василий рискува работата си и бъдещето на семейството си в града, за да докаже, че истината е друга - според еколозите, това е най-голямата катастрофа на територията на Арктика. Кризата обаче не се ограничава само до разлива на дизел. Преди два дни "Норилск Никел" разляха още 45 тона авиационно гориво на същото място.

Василий е рядка птица в Русия. Той напуска държавната си работа в Росприроднадзор, за да може да казва истината. Още на снимки в Instagram мъжът вижда размерите на инцидента. Далдякан и още една река в близост до нея са замърсени. Те се вливат в езерото Пясино, а от там могат да попаднат в Арктичния окена. Само няколко часа по-късно пристига на мястото и прави снимки, които по-късно ще предизвикат гнева на еколозите по цял свят. Двамата с шефа му се опитват да влязат в завода на "Норилск Никел", но полицията им отказва досъп.

20 хил. тона дизел попадат в реката, отнемайки живота в нея. "Когато пристигнахме, бяха минали едва няколко часа. Можеше да помиришеш дизела от километър. Шефът ми дори се страхуваше да пуши там, защото може всичко да избухне. Това, което ние видяхме, бе значително по-различно от информацията, която се появи по държавните телевизии - че разливът е овладян", казва Василий.

"Това беше толкова очевидна, детска лъжа. Дори не мога да го повярвам", възмущава се активистът. Той поискал разследване, защото това, което от "Никел" твърдели - че разливът е само в реката, далеч не коренспондирало с това, което видели очите на Василий. Чашата преляла, когато Росприроднадзор му казала да спре да разследва, след като активистът наел хеликоптер, с който да прелети над разлива. След това, в 45 минутно видео, той разказва публично на целия свят, как разливът е стигнал много по-далеч, отколкото властите казват.

В Москва екологът Георги Каваносян прави същите изчисления: "Всичко, което трябва да направиш, е да погледнеш сателитните снимки, да установиш червената зано и да го разделиш на тоновете дизел, които са попаднали във водата. Това, което ще получиш като отговор е, че дизелът трябва да е изминал едва 50 метра и да е спрял там. Това е невъзможно", обяснява той. "Това, което те ни показват, е само опашката на разлива. Те дори не казват, какво има под повърхността. Твърдят, че разлива е само на повърхността на водата, но това не е така", допълва той.

Да, Сибир се затопля, а разтапянето на пермафроста ще е унищожително за инфраструктурата, тъй като 60% от региона се намира върху него. Това лято и в Норилск е необичайно горещо.

След като гледа видеото на Рябинин, Каваносян решава да отиде сам до езерото Пясино и да вземе независима проба от него, за да види, дали горивото е стигнало до него. Мисията му обаче е трудна. Норилск е специален град, формиран още по времето на Сталин. Неговата икономика, и като цяло животът в него, се върти от "Норилск Никел". Трудно е да се намери кой да им помогне там, след като прехраната на всички граждани зависи от компанията. С града няма и връзка по земя, всеки, който иска да стигне до там, трябва да го направи по въздуха.

Каваносян и операторът, който пътувал с него, се престрували, че са на посещение при приятели. Те се движели само по малките улици, а до реката отишли през нощта, надявайки се, че ще намерят от къде да вземат лодка. В крайна сметка успяват да стигнат до езерото и се превръщат в единствените хора, които взимат независима проба от него. Нивото на замърсяването с разтворени въглероди се оказва 2,5 пъти по-високо от допустимото. Други също се опитват да стигнат до езерото - журналисти, активисти от Грийнпийс, ала не успяват. Властите постоянно спъват разследванията им, засичат ги още в гората и конфискуват горивото от лодките им.

"Всичко тук умира", казва местният шофьор Андрей. Кризи като тази не са новост в Сибир. Реките там са червени от замърсяването, докъдето стига погледа ти, дърветата са изсъхнали. "Хората се страхуват главно от газа. Понякога става толкова зле, че не пускаме децата си навън", споделя той. За първи път обаче има такъв отзвук след случилото се, а "Никел" трябваше да поемат отговорността. Те обвиниха за спукването на резевоара разтапянето на пермафроста. Но както Рябинин, така и Каваносян се съмняват в тази версия. Те твърдят, че Русия има достатъчно опит в строенето върху лед, а компаниите могат изкуствено да замразяват земята ако се наложи. Според тях, аварията се дължи на безхаберие.

Скандалът, предизвикан от двамата еколози доведе до това Росприроднадзор да признае, че негови служители от пет години не са получавали достъп до резервоара. Всичко стига и до ушите на президента Владимир Путин, който се срещна публично със собственика на "Никел". В крайна сметка стана ясно, че ще бъдат изплатени 140 млн. долара в неустойки заради аварията. "Един нов съд струва доста по-малко от това. Опитвам се да кажа, че ако бяхте подменили резервоара, нямаше да се стигне до замърсяване на природата и нямаше да се наложи да плащате такава голяма сума", възмути се Путин.

Седмици след разкритията на Рябинин и Каваносян Росприроднадзор признава и друго - езерото Пясино е замърсено.

Щетите се оказват 14 пъти по-големи отколкото първоначалната оценка на "Норилск Никел", а компанията получава рекордната глоба от 2 милиарда долара. Компанията оспори оценката, като заяви, че агенцията е базирала своите изчисления "на принципи, които са изкривили резултатите и трябва да бъдат коригирани" и добави, че тя е изпълнила задължението си да премахне разлива за своя сметка. Въпреки всичко, действията на Росприроднадзор са безпрецедентни и дават сигнал, че компаниите вече не моган да замърсяват реките както си искат.

А след всичко това Рябинин се готви да се премести далеч от Норилск заедно със семейството си: "Тъжно е, защото обичам града си, но след това, което направих, знам, че за мен тук вече няма работа, нито живот". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
3
 
! Отговори
Put in преди 3 години
Ни чук, ни гек, ни гък , млък !
18
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като няма какво друго да измислите, пускате последният лайнометски аргумент - "В Русия е по-зле".
17
4
 
7
 
! Отговори
До 24 преди 3 години
Кога станаха 50000тона. А правиш ли разлика между 50000 тона и 50000куб.м. В резервоарите горивото се съхранява в куб.м. Тъй като си много отворен ще ти задам един *** въпрос-кое растение може да "изяде" подобно количество гориво за 2месеца?Не бери грижа за руснаците, може и да не ти се вярва, но в това отношение са много напреднали. А и още нещо - не учи научения. Сигурен съм,че си виждал ДГ само през бензиноколонката.
16
8
 
8
 
! Отговори
знаещ преди 3 години
Написаното е пълна глупост.Тъй като ДГ е по-леко от водата, преграждаш реката на повърхността и през сифони тече само водата. Отстрани на реката правиш дълбоки шурфове и отделяш горивото и после го изпомпваш и товариш на цистерни. Отделно върху горивото можеш да насипеш талаш или слама, която после вадиш и гориш.А това за запалването е само в главите на неграмотниците.Това е възможно само в първите часове.
15
4
 
11
 
! Отговори
мазепа преди 3 години
A какво става в Хабаровск?
14
4
 
7
 
! Отговори
anon преди 3 години
знаеме как се действа. и радиацията там е 3.6 рентгена- не добре, не ужасно. дятлов
13
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко е виновен.МАФИЯ! ОСТАВКА!
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е тя Япония е с Русия и Китай тпи монголи.
11
5
 
13
 
! Отговори
Ельоменат преди 3 години
Как е положението в Япония? Изпуснах ли водата в океана? И да са в пуснали няма да и а статия, защото само в Русия стават беди и са най-лоши там.
10
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде стига бе !Таман Радев е на път да води Деси на екскурзия в руския Гулаг ...Това е провокация !
9
11
 
20
 
! Отговори
И отново преди 3 години
По стара зависима традиция dnes.bg отново кърти с топ новина и няма и ред за стотиците хиляди протестиращи по улиците на Републиката! Поне напишете за коронавируса или поне нещичко за прокуратурата, понеже пак "намерили" нещо някъде и го разпращат по разни редакции. Айде малко по актуално де, аз не виждам причина да чета този сайт повече...
8
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин: Их там неть !
7
16
 
12
 
! Отговори
Rrr преди 3 години
Видях CNN ..бил напуснал работа за да казва истината..мирише та смърди на fake news...искам да видя как се запалва клечка потопена в вода та дори и с дизелово гориво....Най голямата екокатастрофа е в Мексиканския залив когато BP направи разлив..с месеци не спряха петрола...
6
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Екологичната катастрофа, доколко е истина съобщението, е без дискусия дали е Русия, България или другаде. Пръчката пламва бясно От гледна точка на физиката е пълна глупост и говори за липса на елементарни знания на пишещата или -ия. Някой опитвал ли е да запали бесен огън с мокри пръчк? Причината е проста докато водата се изпарява температурата остава сравнително константна около 100 градуса т.е. при 100 градуса горят много малко вещества! Термодинамика от серията books for dummies.
5
6
 
19
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
4 ЦВЕТНОТО ПИТИЕ ОТ СНИМКАТА ДА СЕ РАЗДАДЕ НА ВСИЧКИ ПУТИНИСТИ!!
4
14
 
14
 
! Отговори
Паметлив преди 3 години
Разливът на Ексън валдес в Аляска беше стотици пъти по-голям и то със суров петрол...Както и да е.Няма кой да остави да изтекат 20 000т дизел,което е сигурно годишното им потребление.Освен това не може това количество да се съхранява в един съд.Иначе екокатастрофата си е сериозна,разбира се.
3
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шефката на Росприроднадзор я разследваха наскоро. Стандартната история - пълна калинка, с куп имоти в загниващия Запад, които няма как да има легално с чиновническата си заплата.Приликите между Русия и Бойколандия са толкова много, че не е и смешно. Разликата е, че нашите поне не плюят Запада, докато си купуват имоти там. Само социалистите ни го правят това.
2
8
 
11
 
! Отговори
Сибир преди 3 години
Зимата, като замръзне нафтата, ще си я съберат.
1
9
 
16
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
БЕДИТЕ КОИТО СЕ СТОВАРВАТ ВЪРХУ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ СА МНОГО МАЛКО!